Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илон Мъск в биткатата за милиарди - кой ще е междузвездният чистач Това е малка част от сателитите, които са разположени около Земята.

Милиардерът Илон Мъск е с едни гърди пред останалите, но Русия и Китай няма доброволно да му дадат лъвския пай

Имаме много точни ракети за отстрелване на сателитите на Мъск, закнват се руски военни

Милиарди долари ще струва почистването на космическия боклук и това ще е бизнес за десетилетия напред.

Службата за следене на космически остатъци ЛеоЛабс съобщи, че ако човечеството не открие начин как да почисти отломките през следващите десет години, ще стане почти невъзможно

качването на

нови сателити

Само преди няколко месеца IRAS (изведен от експлоатация космически телескоп, пуснат през 1983 г.) и GGSE-4 (наскоро разсекретен военен сателит, изстрелян през 1967 г.) се насочиха един срещу друг.

Изчисленията показаха, че те ще минат един край друг на 15 до 30 м разстояние, тоест шансът за

сблъсък

бе поне едно на сто. Избягването на евентуален удар в такава ситуация е абсолютно невъзможно, тъй като съоръженията са "мъртви" от години и не подлежат на никакъв контрол от Земята.

Всеки сблъсък означава, че по-големият ще пръсне на хиляди парчета по-малкия, които ще увеличат и без това огромния космически боклук. Как не се е стигнало до

сериозни

катастрофи

с новите сателити

до момента, никой не се наема да каже. Според учените това е някакъв невероятен късмет предвид огромния брой съоръжения, но той не може да продължава вечно.

Според ЛеоЛабс тези сателити се движат доста бързо - с 14,7 км в секунда и освен това са внушителни - от няколко десетки килограма до няколко тона. По-големите обикновено остават непокътнати, но

малките

се пръскат

на огромен брой парчета.

Те не представляват никаква опасност за Земята, но могат да унищожат инвестиции за милиарди и да доведат до срив в осигуряването на различни услуги като интернет, телевизия, GPS и други.