Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всички големи в Европа са готови да изсипят
     една торба с пари, за да привлекат младока

Норвежецът стана първият тийнейджър в историята,
     който вкарва в пет последователни мача в Шампионската лига

Голова машина, която се разписва като по учебник в почти всеки мач в немската Бундеслига. Не, не говорим за звездата на "Байерн" (Мюнхен) Роберт Левандовски, нито за някой друг от опитните играчи в шампионата. Става дума за 19-годишния нападател на "Борусия" Ерлинг Холанд .

От седмици насам се говори, че 13-кратният европейски клубен шампион "Реал" (Мадрид) ще привлече младия футболист още през следващия трансферен прозорец. Как е възможно за по-малко от година едно никому неизвестно момче да се превърне в звезда, която е желана от редица европейски грандове?

Норвежкият талант е роден през 2000 г.

в Лийдс, където по това време баща му Алф-Инге Холанд се състезава за едноименния отбор на града. За разлика от Ерлинг неговият родител играе като защитник, както и като дефанзивен халф. След раждането на сина си приема предложение от "Манчестър Сити", а след три сезона с екипа на "гражданите" Алф-Инге слага край на професионалната си кариера заради травма през 2003 г. Холанд-старши оставя футбола зад гърба си и започва работа като строителен предприемач.

Семейството се връща в родината си, а бащата започва да насърчава сина си да върви по неговите стъпки в спорта и ако може, да надмине успехите му.

Първият контакт с топката на детето чудо е през 2005 г. Той е едва петгодишен, когато се включва в тренировката на по-големите с година от него в академията на ФК "Брайн". Малкият Ерлинг не просто се вписва добре, а още първите му две докосвания до коженото кълбо водят до голове.

Първоначално Холанд започва да играе в своята възрастова група, но

се оказва

прекалено

добър

и впоследствие е записан при по-големите. Още когато е на 12, за всички треньори в школата на клуба е ясно, че пред очите им е суперталант, когото го чака бляскаво бъдеще. Надеждите им се оправдават. В годината, в която Ерлинг Холанд празнува 15-ия си рожден ден, той отбелязва цели 18 гола в едва 14 срещи за резервния състав на "Брайн" и впоследствие е извикан в националния отбор на Норвегия за съответната възраст.

През 2016 г. той дебютира и за мъжкия състав на "Брайн"

и въпреки че не се разписва, привлича интереса на немския "Хофенхайм". Ерлинг обаче избира да премине в друг отбор от родината си - "Молде". Начело на тима е един от най-великите норвежки футболсти - легендата от близкото минало на "Манчестър Юнайтед" Оле Гунар Солскяер. През първия си сезон за новия клуб Холанд се разписва едва четири пъти във всички състезания, но през следващия нанизва феноменалните четири гола във вратата на лидера в първенството "Бран" за разгромната победа с 4:0.

Силните игри на едва 17-годишния тогава футболист водят до нов негов трансфер след година в австрийския шампион "Ред Бул" (Залцбург). От новия му отбор разкриват, че години наред са следили зорко изявите на Холанд, преди да го привлекат в състава си.

"Положителната енергия, харизмата и безусловното му желание да вкарва голове във всяка ситуация ни накараха моментално да обикнем това момче", разказва спортният директор на клуба Кристоф Фройнд.

Въпреки това Ерлинг Холанд се налага бавно в състава на "Залцбург", тъй като израелецът Мунас Дабур бележи гол след гол и е несменяем титуляр в атаката на отбора. Холанд изиграва само пет мача за "Ред Бул" в периода януари - май 2019 г.

По това време с националния на Норвегия заминава за Полша, за да участва на световното първенство до 20-годишна възраст.Там

детето чудо пише история, като отбелязва изумителните 9 попадения

във вратата на Хондурас при победата на Норвегия с 12:0. Талантът завършва като топреализатор на турнира, а след завръщането в клубния си отбор става първи избор на новия треньор Джеси Марш.

Младият норвежец му се отплаща повече от подобаващо, като вкарва шест пъти в първите четири мача през новия сезон. Този летящ старт не остава незабелязан и през септември 2019 г. нападателят дебютира и за мъжкия национален отбор на родината си.

През същия месец той прави и още един дебют, който се превръща в исторически. В първия си мач в Шампионската лига Холанд отбелязва хеттрик само за едно полувреме срещу белгийския "Генк". Детето чудо се разписва в следващите четири двубоя в туринира, с което се превръща в първия тийнейджър в историята, който вкарва в пет последователни срещи от груповата фаза на Лигата на богатите.

До зимната пауза

Холанд отбелязва общо 28 гола в 22 мача във всички турнири, включително впечатляващите пет хеттрика. Феноменалните изяви на 19-годишния нападател водят до интереса на куп водещи европейски отбори през зимния трансферен прозорец.

Сред тях са немските "Борусия" (Дортмунд) и "Лайпциг", както и английският гигант "Манчестър Юнайтед". От ръководството на "Залцбург" признават, че раздяла с детето чудо изобщо не била според плановете им, но това негово свръхизрастване нямало как да не доведе до трансфер в европейски гранд. Така се стига до преминаването на снажния нападател на "Сигнал Идуна парк" в редиците на "Борусия".

"Жълто-черните" броят 20 милиона евро,

за да си осигурят услугите на тийнейджъра. Дебютът му в Бундеслигата накара мнозина футболни фенове да се запитат: "Това момче наистина ли е обикновен човек?".

Ето само един пример за неговите качества. "Борусия" гостува на "Аугсбург" и изостава с 3:0 след само 46 минути игра. Отборът съумява да върне едно попадение, когато в 56-ата минута Ерлинг влиза в игра от пейката.

Феноменален хеттрик на норвежкия нападател, придружен с едно попадение на Джейдън Санчо, оформят крайното 5:3 за тима от Дортмунд. Футболна Европа е възхитена от 19-годишния стрелец, а след седмица той отново влиза като резерва през второто полувреме, за да се разпише този път два пъти във вратата на "Кьолн".

Ерлинг Холанд се превръща в първия играч в историята

на немския шампионат, който вкарва пет пъти след едва две срещи, а норвежецът го постигна, изигравайки само 56 минути общо.

Фамозният младок не спира да вкарва гол след гол в първенството, а освен това отбелязва и двете попадения за победата с 2:1 срещу "Пари Сен Жермен" в първи осминафинален двубой от Шампионскага лига. За нещастие "Борусия" отпада след загуба с 2:0 на "Парк де Пренс", а това се оказва и един от последните футболни двубои, преди всички големи спортни състезания да бъдат спрени заради пандемията от COVID-19.

По време на принудителната пауза слухове пращаха суперталанта къде ли не, като най-усилено се говори, че босът на "Реал" (Мадрид) има най-големи шансове. Спекулациите не се отразяват върху формата на младока и той стана първият играч, вкарал в Бундеслигата след подновяването на шампионата. Голът е изключително сладък, тъй като е в мрежата на големия регионален съперник от Гелзенкирхен - "Шалке 04", а "Борусия" разгроми "кралско-сините" с 4:0.