Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Орлин Велев-джуниър (вдясно) с баща си пред компанията “Спейс Екс”. Отзад се вижда първата ракета, която се върна след изстрелването в Космоса.
Орлин Велев-джуниър (вдясно) с баща си пред компанията “Спейс Екс”. Отзад се вижда първата ракета, която се върна след изстрелването в Космоса.

"Много се радвам за успеха на SpaceX и че синът ми участва в екипа, работил по проектирането и тестването на капсулата Dragon", каза за "24 часа" проф. Орлин Велев-старши. Той е баща на Орлин Велев - джуниър, един от двамата българи от тима, работил за историческия полет на частната ракета на SpaceX, извела астронавти в космоса.

За тях пръв написа "24 часа".

"Това е резултат от дълга и упорита работа по изпитания на системите на парашутите, двигателите и сигурността на капсулата. Работата в SpaceX е напрегната, но Илън Мъск е събрал най-ентусиазираните млади инженери на Щатите. Имаше момент на разочарование, когато ракетата не излетя в сряда, но от гледна точка на екипа на SpaceX е нормално, защото компанията има изключително високи критерии за безопасността на астронавтите. Междувременно инженерите от SpaceX работят много интензивно по следващото поколение космически кораби", каза проф. Велев-старши.

Той е изтъкнат професор в Университета в Северна Каролина в департамента по “химичнo и биомолекулно инженерство”. Орлин Велев - джуниър пристига в САЩ още когато е бебе.

Преди две години, когато SpaceX изстреля в космоса най-мощната съвременна ракета Falcon Heavy проф. Велев разказа пред "24 часа": “С жена ми и сина ми, който беше тогава на 1 година, се преместихме в САЩ през 1996 г., след като аз завърших докторантура по химия в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Целта ни беше да се реализираме като независими професионалисти” Велев-страши е разработил много успешна научна програма в САЩ и работи по съвременни иновационни теми като нанотехнологии, наноматериали и микророботика. 

“Възпитавахме сина си да учи много упорито и да се бори за професионалното си реализиране”, каза проф. Велев.

След завършването си Орлин-джуниър е приет да прави докторантура по компютърни науки в “Джорджия Тех” и получава престижна стипендия от Националната научна фондация на САЩ. Младият българин обаче отказва, само за да остане на работа в компанията на Илън Мъск.

Семейство Велеви в Лос Анджелис.
Семейство Велеви в Лос Анджелис.
Орлин Велев-джуниър СНИМКА:  ФЕЙСБУК
Орлин Велев-джуниър СНИМКА: ФЕЙСБУК