Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СТРОГО: Само митрополитите можело да разрешат влизане на инспектори в храма.
СТРОГО: Само митрополитите можело да разрешат влизане на инспектори в храма.

 

 

Мощен скандал за неплатени данъци и осигуровки тресе Българската православна църква (БПЦ) в дните преди Великден.
Проверяващи от Националната агенция по приходите и Инспекция по труда обикалят храмовете по сигнал, че се укриват данъци за милиони левове, а голяма част от свещениците нямат здравни и социални осигуровки.

Данните на Националния осигурителен институт сочат, че БПЦ не е изрядна в плащането на осигуровки. Църквата е работодател на около 1100 български свещеници.
Експерти от НОИ са изчислили, че за всеки един от тях трябва да се плаща месечно по 130 лева за здравно и социално осигуряване.

От независимия свещенически синдикат към КТ "Подкрепа" алармират НАП и Главна инспекция по труда, че Църквата системно погазва българското трудово законодателство. Започват и проверките от страна на държавните органи. От синдиката предоставят документи, с които "168 часа" разполага.

От тях става ясно, че от 1100 свещенослужители в БПЦ социално осигурени са едва 663.
 От неспазването на законите е ощетена и държавата, категорични са проверяващите. Много от поповете вече са с прекъснати здравноосигурителни права, не могат да се лекуват и да се пенсионират. "Това е
безобразие
болшинството от българските свещеници са в пенсионна възраст" - категоричен е президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев.
След започването на проверките патриарх Максим праща окръжно до всички митрополии.

В него черно на бяло пише: "Да бъдат уведомени председателите на Църковни настоятелства и игумените и игумениите на манастирите, така че при предприети проверки от Инспекция по труда или органите на НАП и др. контролни органи, да заявят, че без писменото разрешение на съответния митрополит, не може да бъде извършена такава проверка." По този начин свещениците са инструктирани да не пускат проверяващи без надлежно разрешение от своя началник.

Плъзват слухове, че в Пловдивско свещениците се барикадирали в храмовете и не давали на никого от инспекторите да припари. Аргументът им бил, че не им трябват трудови контракти, защото имат договор с Бог. Секретарят на Пловдивска митрополия Георги Микелев, е категоричен, че в неговата епархия няма проблем с неплащането на данъци и осигуровки.
Засега от Инспекция по труда не желаят да дават информация за хода на проверките.
"Ще има информация, когато цялата кампания завърши.

Не можем да ви дадем данни за това, което е установено до момента", казват от пресцентъра на Главна инспекция по труда.
"Невнасянето на осигуровки е престъпление по НК. Възможно е работодателят, в този случай съответният митрополит,да влага парите за свои лични цели. И най-важното е, че не се внасят данъци за милиони" - твърдят столични юристи.
"За да си събере държавата вземанията от митрополитите, имуществото на църквата - сгради, земеделски земи и други имоти, трябва да бъде разпродадено на публична продан.

Законите са за всички български юридически и физически лица и духовните лица не могат да правят никакво изключение" - обясни за "168 часа" адвокат Кирил Петров от Софийска адвокатска колегия.
Президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев пише специално писмо до Инспекция по труда, в което сигнализира за нарушаване на
законоустановените права
на църковни служителите. То е подписано и от Никола Ризов, председател на свещеническия синдикат.

"Във всички епархии на страната без изключение не са налице трудови договори. Голяма част от свещениците не получават полагащите им се трудови възнаграждения, отпуски, командировъчни, социални придобивки. Духовниците не се осигуряват здравно и социално" - жалва се шефът на синдикат "Подкрепа".

Според него архиереите били доведени до мизерно съществуване. Били третирани като "крепостни селяни от епохата на феодализма". И най-вече се нарушавал Кодексът на труда, Кодексът за социалното осигуряване и Законът за вероизповеданията. Освен това грубо бил пренебрегнат и чл. 135 от Устава на БПЦ, който гласи, че енорийският свещеник има право да получава ежемесечно парично възнаграждение от Светия синод в размер, определен на основата на размера на осигурителния праг, установен в бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година.
Списъкът на данъчните, въз основа на който се извършват проверките, изобилства от куриози.

За цялата Плевенска епархия с 36 свещенослужители, само един духовник е социално и здравно осигурен.
Скандално е положението и в Пловдивска епархия. Тук има около 300 свещеници, социално и здравно осигурени са едва 38, показват данните на НОИ към настоящия момент.
Особено драматична е ситуацията в Русенска епархия.
За неуреден здравен и
социален статус
на свещениците там говорят данните, с които "168 часа" разполага. От 110 свещеници само десет са осигурени - социално и здравно. Попове в Силистренско със задоволство съобщиха за вестника, че от три години не се внасяли никакви осигуровки на колегите им.
Не е розова ситуацията и в Северозападните епархии на църквата, известни като северозападналите.

Във Видинско от над 50 свещенослужители само 25 са осигурени. Във Враца поповете с уредени осигуровки са 14 при 28 свещенослужители.
"Данните на НОИ не са актуализирани и аз не мога да се съглася с тях. Осигурени са всички над 50 свещенослужители, плюс тези от Клисурския манастир" - обяснява архимандрит Антим - протосингел на Видинска епархия.
В Софийска епархия от около
400 свещенослужители
368 са социално осигурени, а 384 здравноосигурени.
"Не се притеснявам от проверките, защото всичко при нас е изрядно към НОИ" - заяви председателят на църковното настоятелство на най-големия български ставропигиален храм (на подчинение на Светия синод) Тивериополски епископ Тихон.
Прави впечатление, че някои от епархиите, като Доростолска, със седалище Силистра, не са посочили броя на осигурените духовни лица и служители на Църквата. "Липсват данни за осигурени лица" - е записано в списъка на НОИ, въз основа на който се извършва проверката на данъчните.
Високопоставен служител но НАП-Силистра потвърди, че се извършва данъчна ревизия. Той отказа подробности дали ще бъде потърсена отговорност от митрополита.
"Данъчните ни проверяваха за осигуровките и заплатите на свещениците. НОИ работи с неверен списък, а ние сме изрядни" - обясни
липсващите данни
протосингелът на Доростолска епархия отец Добри Чаков.
"Трудовоправните ни отношения с митрополит Галактион не ви касаят, особено през Страстната седмица" - заяви секретарят на Старозагорска епархия отец Михаил. Неговият колега отец Борис от най-големия храм в Стара Загора "Успение Богородично" бе още по-рязък: "Аз с клюкарски работи не се занимавам, имам духовна мисия" - отсече той и влезе в олтара.
Митрополит Галактион отказа коментар за проверките в неговата епархия.

 

Христо Латинов - експерт по религиозните въпроси
Октоподът в храма е по-опасен

В ЦЪРКВАТА има драстични случаи, които кореспондират с нарушения, посочени в Наказателния кодекс. Ако има главен прокурор, той трябва да прояви интерес и разпореди проверки. В окръжно на Светия синод от заседание на 17 март са дадени указания да не се допускат проверки от Инспекцията по труда, НАП и други контролни - държавни и общински, органи без разрешение от съответния митрополит. Защо Светият синод се страхува от проверки, след като всичко е наред с трудовите договори? Също по народната поговорка: "Гузен, негонен бяга." Явно има нещо гнило, нередно - във финансовата дисциплина, в управлението и стопанисването на имотите. Какъв е този правилник - митрополити да нареждат да се заключват църквите. Това е безпрецедентен случай. Така че в Църквата също има октопод и той е много опасен.

 

 

ХИТЪР: Галактион се крие от неудобни въпроси.
ХИТЪР: Галактион се крие от неудобни въпроси.
СКАНДАЛ: Христо Латинов вади данни за злоупотреби в Църквата.
СКАНДАЛ: Христо Латинов вади данни за злоупотреби в Църквата.
БОГ ВИСОКО: На църковните началници не им пука за осигуровките на свещениците, казва Константин Тренчев.
БОГ ВИСОКО: На църковните началници не им пука за осигуровките на свещениците, казва Константин Тренчев.
ФИНТ: "В момента митрополита го няма", казва облеченият в цивилни дрехи Галактион и бърза да се скрие от обектива.
ФИНТ: "В момента митрополита го няма", казва облеченият в цивилни дрехи Галактион и бърза да се скрие от обектива.