Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Последователи на Кралицата на сватбените рокли в шок - лъже за възрастта си или “пие кръв от еднорози”

Някога дизайнерката не се класира за олимпиада по
фигурно пързаляне и се посвещава на модата

Pабота, сън, коктейл с водка, не много слънце.

Трудно е да се повярва, че такава простичка рутина е тайната за вечна младост. Да, но това е вълшебната формула на световноизвестната дизайнерка Вера Уанг, която самата тя разкри.

След дни Кралицата на сватбените рокли ще навърши 71 години, а изглежда на 20. Слаба, стройна, с плосък корем, изпъната кожа, дълга и тъмна коса...

А всички се питат как е възможно? Много далеч по-млади почитатели на перфектния външен вид полагат неимоверни усилия да са в топформа. Последователи на Уанг са толкова шокирани, че едни не вярват в рождената й дата, а други се шегуват, че навярно “пие кръв от еднорози”.

Разбира се, коктейлите с водка не могат да преборят старостта, но дизайнерката никога няма да издаде всичките си тайни. Досега не е признавала и дали мами времето с помощта на естетичната хирургия. Но е безспорно, че има страхотен ген, добър спортен старт от детството и най-важното - неизчерпаем стремеж към перфекционизъм.

Модната повелителка обяснява, че тренира всеки ден, но предпочита леките натоварвания и не се предизвиква със силови и изтощителни тренировки. Ефектът в случая се дължи на постоянството.

Тя не пропуска ежедневното кардио на домашната си пътека, но повече обича да кара колело по улиците на Маями и да играе голф, за да поддържа добър тонус и да си набавя енергия.

Уанг не се оставя на летаргията дори по време на изолацията си заради пандемията от COVID-19, а все така активно работи от вкъщи и обръща внимание на себе си.

Дизайнерката се затвори заедно с част от екипа си, който нарича “работно фешън семейство”. Сред тях е и изпълнителният вицепрезидент по дизайна Кийт Лиснър, с когото споделят и времето в творене, и това в тренировки. Неговата отлична форма и тази на моделите около Уанг я мотивират да е по-упорита в залата.

Храненето също е важна част от битката със старостта за нея. Кралицата на сватбените рокли залага на добре приготвена прясна храна - риба на пара, пилешко месо, пресни зеленчуци и ориз. Тя признава, че най-трудното нещо, което някога е трябвало да направи в името на красотата, е било да се откаже от газираните напитки и най-вече от колата. Не крие, че има и “здравословна” любов към пицата и донътите. Старае се да не лишава организма си от богатството на храненето, но в най-здравословно поднесения му вид, като следва съветите на японския лекар Хироми Шиня, описани в книгата му “За вредата от "здравословното хранене", или как да живеете до 100 години, без да боледувате”.

Трите най-важни съвета на Уанг, които са като закони за запазване на вечната младост, са:

Пий много вода!

Осигури си много сън!

Стой далеч от слънцето!

Не бива да се пренебрегва и фактът, че дизайнерката има и професионално спортно минало, а грацията й е вродена. Преди да се превърне в модна икона, тя се изявява на леда като фигуристка. Започва да тренира още на осем години. Състезава се в националните първенства на САЩ през 1968 и 1969 г. Огорчена е от петото място на шампионат, което заема със своя партньор. Отказва се окончателно от фигурното пързаляне, след като не успява да се класира за олимпийския отбор на САЩ. За нея, ако върхът е невъзможен, значи е само погрешният връх. Свръхамбиция.

Вера е родена в Ню Йорк и израства в горната част на Манхатън, в Ийст Сайд, като дъщеря на китайски имигранти, дошли в Америка в средата на 40-те години. Майка й е била преводач за ООН, а баща й - собственик на фармацевтична компания.

Момичето расте, без да бъде лишавано от нищо, но богатството на родителите й не я разглезва излишно. Завършва елитното девическо училище в Манхатън Chapin, а след това посещава колежа “Сара Лорънс”. Като второкурсник изкарва и един семестър в Сорбоната в Париж, преди да се завърне в САЩ, за да завърши образованието си по история на изкуството.

Скоро след това Уанг започва работа в списание Vogue и бързо е повишена, като едва на 23 години става най-младият старши моден редактор във фирмата. 16 години по-късно тя напуска, за да започне работа с Ралф Лорън.

Вера усеща, че трябва да работи за собственото си име, но по всичко личи, че времето за нея не е страховита величина и тя не бърза за никъде, нито се притеснява, че е твърде късно за ново начало.

Възходът на Уанг започва, когато е на 40 години.

Тогава напуска работата си, като директор на аксесоарите при Ралф Лорън, за да започне да се развива сама като дизайнер на булчински рокли. Това се случва и след като в тази зряла възраст се съгласява да се омъжи за бизнесмена Артър Бекет - съдбовно решение за кариерата й.

Покрай големия ден, тя прозира своя ненадминат истински талант. Вера е много разочарована от липсата на голям избор на сватбени тоалети и факта, че не намира нищо специално за себе си, като така сама скицира роклята си. Сложният дизайн е ушит срещу $10 000.

Доволна от резултата, тя се решава да атакува тази модна ниша и да осигури не просто рокли, а произведения на изкуството за жените и най-специалния за тях ден.

Отначало влиза в преговори с Калвин Клайн за отварянето на специализиран салон за обслужването само на младоженки, но от модния гигант намират идеята за абсурдна.

Така, спонсорирана от баща си, Уанг се устремява напред сама и отваря свой салон през 1990 г. в луксозния хотел “Карлайн” в Ню Йорк. Четири години по-късно стартира и своя лейбъл.

Тогава прави и международно впечатление, като проектира два ансамбъла на фигуристката Нанси Кериган за олимпийските игри. Роклята за официалната програма е бяла, декорирана с черна кадифена лента в горната част, и с изчистени черни ръкави. Втората рокля за волната програма е в цвят шампанско с ръчно зашити 11 500 декоративни камъка, имитиращи диаманти. Стойността й възлизала на $13 000.

Така Уанг сбъдва мечтата си да бъде сред олимпийците, но със своя ненадминат талант в модата, а не чрез своите аксели.

Дизайнерката създава впечатляващите тоалети и на други състезателки, като през 2009 г. дори е включена в Залата на славата на фигурното пързаляне в САЩ поради приноса си в спорта като дизайнер на костюми.

Когато в крайна сметка с Бекет се развеждат през 2012 г. след 23 години брак, бъдещите булки вече мечтаят да носят приказните рокли на Уанг. Само че предимно най-известните и богати знаменитости могат да си позволят да платят за шедьоврите на дизайнерката.

Кралицата на сватбените рокли е от Висшата лига и затова в нейния топсписък влизат само А група клиенти - Ума Търман, Шарън Стоун, Сара Джесика Паркър, Шарлиз Терон, Марая Кери, Кейт Бланшет, сестрите Кардашиян, Пош Спайс, Алисия Силвърстоун, Голди Хоун и много други.

И фешън иконата Виктория Бекъм се доверява на Уанг за неотразимата си визия, когато се венчава за любимия си Дейвид Бекъм.

Отново тя е отговорна и за неотразимата визия на Иванка Тръмп, когато милиардерската щерка казва “да” на годеника си Джаред Къшнър на тайна церемония в голф клуба на семейство Тръмп в Ню Джърси.

Уанг създава тоалети и за първите дами Хилари Клинтън и Мишел Обама.

Освен сватбени творения брандът “Вера Уанг” участва в колаборации с други дизайнери по цял свят.

В последните години дизайнерката разширява бизнеса си, като започва да произвежда и линии обувки, очила, парфюми и бижута, вечерни рокли и по-достъпна линия тоалети - Simply Vera, която пуска през 2006 г.

Днес състоянието й се оценява от Forbes на $460 милиона.

Може би една от най-големите й болки в личен план е, че така и не може да има собствени деца, но затова пък се радва на осиновените си дъщери Сесилия и Жозефина, които вече са на 29 и на 26 години.

А майка им сякаш е тяхна връстничка, защото не позволява духът й да остарее нито ден, като го оставя да се наслаждава на хубава храна, коктейл с малко водка и повече вдъхновение и мотивация.