Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Стоянов
Петър Стоянов

Днес рожден ден има вторият демократично избран президент на България Петър Стоянов, който бе държавен глава от 1997 до 2002 г.

Убеден демократ, човек, доказал, че обича България. Той ще отбележи 68-ия си рожден ден скромно с оглед на ситуацията около COVID-19 - ще празнува със съпругата си Антонина и семейството си.

Петър Стоянов смени на поста Желю Желев през 1997 г., след като първо спечели вътрешни избори срещу него, а след това и националния вот. През мандата си той прокарваше най-категорично политиката за евро-атлантическата интеграция на страната, наричайки я “цивилизационен избор” на България. През този мандат България подаде молба за членство в НАТО и ЕС.

Стоянов бе и начело на СДС в периода 2005-2007 г. От 2010-а е президент на Центъра за глобален диалог и сътрудничество във Виена. Съпредседател е на Световния проект за справедливост във Вашингтон. Член е на Попечителския съвет на Александрийската библиотека, член на борда на Международния център за толерантност, диалог и сътрудничество между различните култури и религии “Низами”.

“24 часа” му честити празника и му пожелава здраве и късмет!