Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БСП да вербува Иван Костов, преди да се е сетил ГЕРБ

Тези дни всичко, което се коментира по медиите, е или повърхностно, или пропаганда. Затова е освежително да чуеш човек, който хем разбира отвътре държавата, хем отдавна не се бори за властта. Имам предвид интервюто на бившия премиер Иван Костов по БНР и най-вече следните думи:

“Всичките тези бизнеси и олигарси искаха да има много малка държава. Така наречените либерали или либертарианци, както искате, всички тези се събраха и помогнаха. Добре, сега защо искат от държавата, като я направиха толкова малка?”*

За по-младите – едно време Костов беше десен реформатор

Социалистите го нападаха, че руши социалната държава. Какво се оказва днес? Оказва се, че десният реформатор Костов, който бе подпомогнат от германската консервативна десница, сега критикува днешната българска икономическа система от леви позиции!

Не, той не е ляв. Просто държавата отиде твърде далеч вдясно. Костов пресмята, че ако не бе плоският данък, днес бюджетът щеше да има с 5 милиарда повече приходи. Но същите сметки ги правеше още преди 12-15 години левият опозиционер в БСП, професор Иван Ангелов. Днес гледаме - Иван Костов и Иван Ангелов в една лодка? Това някаква шегичка ли е?

Ако някой

тук се шегува,

това е историята

Разбирате ли колко вдясно от нормалното и естественото е стигнала България? Ние отдавна опряхме със задник в десния хоризонт. Ако Земята беше плосък диск, носен от огромна костенурка като в книгите на Тери Пратчет, щяхме вече да сме изпаднали от десния й ръб в бездната.

Ползата от коронавируса е, че това лъсна. Малката държава трябва да хвърля големи пари, за да спасява големия бизнес. И средния също. Но всеки десен мислител от рода на Сашо Дончев, Кирил Домусчиев, либертарианците от Института за пазарна икономика би трябвало да се запитат защо трябва държавата да спасява ресторантьорите, футболните отбори, чартърните полети, дори казината по схемата 60/40, финансовите спекуланти, а в същото време не достигат тестове, болнични легла, лекарства.

Лекарите също са кът и напускат - нямали защитни облекла, не получили обещаната премия... И така нататък , да не дразня генерала, който утре може да е президент.

Малката държава е много даже голяма в цените на бензина. В един момент клиентите по бензиностанциите намаляха трикратно, петролът поевтиня също трикратно, а бензинът не мръдна.

Къде отиде невидимата ръка

на пазара? И тя ли

е под карантина?

Основният аргумент е, че цената на бензина не зависи толкова от цената на петрола, колкото от държавните данъци и такси. Значи държавата някъде е малка, а другаде е много даже голяма. Огромната й тежест е стоварена на врата на масовото потребление, за да е безкрайно леко за големите компании. Предполагам, че това посочва Костов. И ето, че сега компаниите и фирмите са първи на опашката за помощите. Те плащали заплатите, затова първо те трябва да бъдат спасени.

Но пък ако държавата даде парите пряко на безработните, това ще й излезе 2 пъти по-евтино. Или пък ако инвестира в проекти, за да ги наеме на работа. Уви, няма как – на малката държава й е забранено да бъде работодател.

Та питам аз, къде отидоха тези светли либертариански основи, върху които ужким се изгради днешна България? Нали строителите на съвременна България твърдяха, че държавата не трябва нищо да преразпределя, да инвестира, да спасява фалиращи компании?

Нали фалитът

бе съзидателно разрушение?

Аз не съм никакъв либертарианец, но се чудя откъде накъде с парите от ДДС ще се спасяват футболни отбори, в които некадърно ритат наемници от Африка и Латинска Америка? Наемният футбол уби националния футбол и сега държавата да го спасява, вместо да купува тестове и лекарства?

Ами казината? Те се пръкнаха като мухоморки в ромските махали и буквално съсипват обитателите. Вместо да им спасява крупиетата с мярката 60/40, държавата спокойно може да ги закрие и да отвори там детски градини, лекарски кабинети, читалища. Преди 20 години Турция забрани хазарта и точно тогава навлезе в периода на най-бързото икономическо развитие в цялата си история.

Оставете бизнесите да си фалират културно, нали

това съветваше

Айн Ранд?

Ако съм либертарианец плюс малтусианец, ще кажа, че съзидателното разрушение е в сила при населението - коронавирусът отстранява болните и старите, но пък дава път на младите и здравите. А защо да не може същото и за бизнеса?

Вместо да строим капитализъм, построихме стратифициран комунизъм. Комунизмът е горе, над средното социално ниво. Държавата преразпределя средствата натам. Капитализмът пък е привилегия на средните и бедните. А невидимата ръка е бръкнала в техния джоб.

И аз не искам да критикувам днешното правителство, пази боже. За разлика от другите сериозни партии ГЕРБ дойде по-късно и няма никаква заслуга за днешната конструкция. Затова е и толкова дълго на власт, хората помнят.

Дали добре, или зле стопанисва сградата, ГЕРБ може да се спори, от другите друго не може да се очаква. Нищо не може да се промени без ново разрушение. Не може, а трябва, защото ние сме най-бавно развиващата се държава в Източна Европа с най-високата степен на неравенство в ЕС. А и здравната ни система е пълен инвалид. Според мен. И според много други.

Партията, която въведе у нас, в България, най-ултрадясната данъчна система в ЕС, сега пак си избира лидер. Интересното е, че тя от години си внася лидерите отвън. Защо е така? Ами за да е чиста фасадата. Тази данъчна система я въведоха наследствените комунисти, водени от другаря Сергей Станишев – сина на най-младия партизанин в отряда “Чавдар”, роден, отрасъл и образован в СССР.

Born in the USSR. И точно това е великият майтап на прехода. Ако революцията изяжда децата си, то внуците изядоха революцията!

Ето защо се

налага БСП да се крие зад бивши седесари -

Орешарски, Нинова… Но според мен крайно време е да привлече и Иван Костов. Казвам го сериозно, без никаква ирония или подигравка.

Жал ме е да гледам как един опитен държавник и сериозен икономист стои настрана от обществените дела, докато и ГЕРБ, и БСП се надпреварват да издигат генерали с пагони, които очевидно нямат лично отношение към принципите на икономиката и политиката. Ами ако ГЕРБ се усети и пръв кооптира Иван Костов?

Твърди се, че едно време БСП създаде СДС. Не знам дали е така, или не е, но дойде време кадрите от онзи СДС да спасят днешната БСП. Не е зле да има и единна партия на губещите от прехода.

*https://www.bnr.bg/post/101277119/ivan-kostov-bezvazmezdno-razdavane -na-pari-ne-e-vazmojno-shte-izlezem-s-ogromen-deficit