Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът да внимава, той е по-рисков от Борис Джонсън

Ако ще да последвате примера на св. Симеон Стълпник*, според вирусолозите COVID-19 рано или късно ще ви докопа. Да речем, че половината от хората изобщо няма да го усетят, 30 процента ще го карат като лек грип, 18 процента – като тежък, 1-2 процента ще умрат.

Това са условни числа, тъй като по-достоверни изобщо няма. Засега в България са тествани 2,288 на милион, т.е. 0,0023 (двайсет и три десетохилядни) от населението, и то без да се търси представителна извадка.

Абсурдно е на тази база да се правят каквито и да било сметки.

Но ако човек се вземе в ръце, спокойно може да се премести от по-рисковата в по-безгрижната група в рамките на 1 месец - докато трае националната карантина. Вярно, няма как да върне назад ЕГН-то. Но освен старците вирусът покосява с предимство диабетиците, дебелаците, сърдечноболните и така нататък. Те най-често имат нужда от хоспитализиране, интубиране и накрая ковчег.

Даден ви е месец, заемете се

Какво например пречи да откажете цигарите? След 2-3 седмици дробовете ви ще се изчистят и ще са готови да победят вируса. Милиони го правят. В САЩ например през 2005 г. пушачите са били 20,9 на сто от пълнолетното население, сега са по-малко от 14 на сто.

Щом Чичо Сам го може, защо не и потомците на Балканджи Йово?

Затлъстяването и диабет 2 вървят ръка за ръка, така че могат да бъдат превъртени назад заедно. За месец с малко усилие на волята спокойно може да се свалят поне 10 килограма.

Ако сте сред нищожния процент осъдени на смърт,

това ще ви помилва. Ако ви чака бронхопневмония, ще минете с лек грип. И така нататък.

Уви, дебелите хора в България правят опити да отслабнат, но не успяват. Струва им се непосилно. Истината е, че не е чак толкова трудно нито да се отслабне, нито да задържат успеха. Проблемът не е в шкембетата, а в главите.

Проблемът е, че хората по света и у нас са зарибени с абсолютно погрешни диетични теории, които водят до точно обратния на желаното резултат. Например една от тези теории е, че трябва през 2 часа да се хапва по нещо малко, за да се поддържа висок метаболизъм. Истината е точно обратната – поддържа се висок инсулин, което води до затлъстяване и диабет. Японските сумисти ядат на 2-3 часа и знаете какви са туловища. Ако стъпят на висок ток, ще открият нефт.

У нас “специалистите” по храненето черпят знания от научните съобщения в САЩ, тъй като тук просто нямаме възможност за сериозни изследвания. Кой би предположил, че

в САЩ доскоро

бе на власт лисенковщината?

Едва през последните 5-10 години биохимичните и генните изследвания доказаха, че цялата досегашна наука за храненето е лъжлива.

Преди 2 години взех интервю от проф. Ерик Вердин, директор на института за изследване на дълголетието “Бък” в Калифорния, който бе у нас по покана на БАН. Попитах го

защо по улиците в САЩ напоследък

се срещат

толкова много супердебелаци?

Преди ги нямаше. Какво се случи? “Случи се диетата без мазнини (Low fat diet)” – отговори той. Тази диета се препоръчва от официалните медицински органи. Народът слуша и изпълнява. И затова широките американски булеварди станаха тесни за някои задници.

Бих препоръчал една чудесна книга “Голямата тлъста изненада: защо маслото, месото и сиренето принадлежат към здравословната диета” от Нина Тейшолц. Книгата разкрива дългата историята на научните фалшификации и преследване на инакомислещите, които се осмеляват да се разбунтуват срещу догмата, наречена “Диета без мазнини”. Тя разказва как постепенно и мъчително истината си пробива път чрез модните палиативи от рода на “Средиземноморската диета”, “Неандерталската диета” и други туристически диплянки. За съжаление, тази книга не е преведена у нас, а трябва. И първо да я прочетат диетолозите.

Но има други две книги, които са преведени – “Код затлъстяване” и “Код диабет” от американския лекар Джейсън Фънг. Те ясно обясняват хормоналните механизми на дебелеенето и отслабването и как да им стъпите на шията. Повярвайте ми, нямат нищо общо с представите на традиционния диетолог. Няма никакъв смисъл да се броят калории. Ако посветите 3-4 дни на четене и после 2-3 седмици на диета по Фънг (той не претендира да се нарича така), спокойно може да се свалят 10 кила и да посрещнете коронавируса в много по-добра форма.

Най-лесният начин да се свалят килограми

е чистият глад - само на вода. Горещо го препоръчвам. Той обновява и подмладява клетките, изчиства токсините и ви подготвя за бой с врага. Няколко пъти към го правил и мога да уверя, че не е трудно. След втория ден без храна апетитът изчезва и тялото изпада в състояние на “кетоза”, когато се храни от резервите си и си изчиства шлаките.

Важното е да не следвате популярния у нас “режим на Лидия Ковачева”, практикуван от д-р Емилова и други. Твърди се, че той “смекчава” глада с малко плодове или чай с мед. Истината е, че изобщо не го смекчава, а го изостря. И освен това блокира здравословните процеси.

Ако ви трябва текст как да гладувате,

бих препоръчал няколко по-стари преведени книги като “Гладуването може да спаси живота ви” от Хърбърт Шелтън и “Чудото на гладуването” на Пол Брег, от когото е преписвала Лидия Ковачева, но все пак е добавила нещо от себе си. Брег е бил малко шашмолог и си е измислил биографията. Но все пак съветите му как да се гладува са добри.

Днес на Запад има и съвсем нова литература, която е стъпила на здрава научна основа. Например The Complete Guide to Fasting (Пълният справочник по гладуване) от Джими Мур и д-р Джейсън Фунг. Уви, тя не е преведена. Но ако знаете английски, можете да я свалите от “Амазон” (https://www.amazon.com/Complete-Guide-Fasting-Intermittent-Alternate-Day/dp/1628600012).

Може и лесно да се изпиратства, но не съм ви го казал аз.

Разбира се, спортуването също помага. Проблемът е, че спортните съоръжения и фитнесите са затворени, а парковете и планината Витоша са забранени. За ски изобщо не може да става дума. Има голяма опасност човек да качи 10 кила, вместо да ги свали. Това най-много застрашава тези, които досега поддържат килограмите най-вече със спорт.

Като гледам по телевизията, това в голяма степен се отнася и за нашия премиер – пуснал е солидно шкембе и отдавна е попаднал в групата с телесна маса около 30-40, която е силно рискова.** Нужна е повече отговорност пред себе си и пред нацията. Ето на, умерено закръгленият Борис Джонсън вече е в интензивното и Великобритания е като кокошка без глава, нищо чудно да се метне обратно в ЕС.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

* Св. Симеон Стълпник – отшелник и светец от IV век, прекарал няколко десетилетия в пълна социална изолация върху каменен стълб.

** За изчисляване на индекса на телесната маса - https://www.nivea.bg/novo-ot-nivea/onlain-kalkulator-na-itm