Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За ползата от маските и защо властите гледат през пръсти

Невежеството може да бъде познато по това, че говори категорично за невежеството.

Онзиден при Слави Трифонов един влиятелен политически професор и депутат се похвали гордо, че никога не слагал предпазна маска. Него не можели да го излъжат! Лошият интернет и деградиращото образование създавали “кохорти от невежи”, които вярвали, че “Земята е плоска и че маската може да ви спаси от един микроорганизъм, който е под 5 микрона”! (https://www.youtube.com/watch?v=gU14P5y2Lg8)

Всъщност коронавирусът е много по-ситен – между една и две десети от 1 микрон. Ако можеше да хвърчи, щеше да минава свободно през маските и професорът щеше да е напълно прав. Но той не може сам да хвърчи! Вирусът се вози в аерозолна капка, а капката не минава лесно през добрата маска.

Защо се заяждам точно с това интервю? Ами защото хора

ще умрат

Аз много харесвам политическите наративи на този професор, които са го направили силно влиятелен сред част от електората. Нищо чудно поне 10 хиляди фенове вече да са хвърлили маските, без да се замислят, че професорът все пак е политолог, а не вирусолог.

Аз пък смятам, че животът на по-глупавите също е ценен, и затова с този текст ще се опитам да спася поне 1 човешки живот. Да, аз също не съм вирусолог, но като съвестен репортер вече два месеца ровя из “лошия” интернет. Прочетох десетки научни публикации и мнения на световни специалисти и сега мога да споделя с висока степен на увереност – маската е 100 пъти по-важна, отколкото предполагате! Тя може да спаси живот – вашия или на някой друг.

Преди време критикувах българските власти за това, че са затворили планините и парковете, където вероятността от заразяване е изключително ниска. Цитирах и научни доклади.

(https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8510693)

В крайна сметка властите отвориха парковете.

Но когато става дума за затворените обществени пространства,

според мен властите са твърде хлабави

Там уж всички трябва да са с маски, но поне половината не ги слагат. Сериозна част от народа е убедена, че маските са безсмислени и че няма никакъв коронавирус. Останалите се колебаят, а ако се гледали гореспоменатото интервю, вече нямат никакви колебания – маската е знакът на роба. Вържете я на някое дърво като мартеница!

Колкото по-далеч си от София, толкова по-силно е общото презрение към маските. Онзиден влязох в един железарски магазин в Каварна. Пускат само по 2-ма души, другите чакат на опашка отвън. Никой обаче няма маска! Надвесват се на по 20 сантиметра един от друг и от продавачките с голи мутри. Е, какъв е смисълът да се чака на опашка, когато и вътре, и вън всеки окъпва и другите, и железарията със своя аерозолен душ? Дори 1 на 1000 да е носител на вируса, този псевдорежим може да зарази цяла Добруджа.

Затова обяснявам като за професорите с провинциален електорат.

Да, маската не е перфектна защита

Много зависи от нейното качество или как я използваме. Но друга по-добра защита просто няма, а епидемията тепърва ще се развихри, защото България не е остров.

Първо, маската намалява количеството и скъсява многократно полета на аерозолните капки, които излизат от устата и носа на заразените. От 3 метра по хоризонтала той спада до 10-20 сантиметра примерно. Значи, ако минете на половин метър от заразен човек с правилно сложена маска, едва ли ще се заразите. Ако е без маска – вероятността е реална. Ако пък кихне срещу вас - заразата е гарантирана.

И второ - маската рязко намалява “дозата на инфекцията”,

т. е. количеството на вирусите, които ще нахлуят във вашия организъм. А от дозата зависи как ще го преболедувате – дали ще го изкарате без симптоми, или ще се наложи да ви интубират и да приключите 2 метра под земята.

Когато вирусът се закачи върху вашите клетки, минават поне 4-5 дни, докато подготви почвата за размножение. В това време тялото се надпреварва да изработва антитела. И когато настъпи сражението между вируси и антитела, побеждава по-голямата армия.

Някои вирусолози дори предполагат, че

ако човек бъде заразен нарочно

с много ниска

доза вируси,

това може да го ваксинира. Такива експерименти в момента се правят върху животни, но не и върху хора, разбира се.

Затова маските спасяват- ако човек се зарази през 2 маски – своята и чуждата, има голям шанс да изкара болестта много по-леко. Така и болниците няма да се претоварват, и стадният имунитет ще се изгради много по-безболезнено.

Чудно защо властите, които до неотдавна щяха да налагат по 5 хиляди лева глоба за безобидна разходка в парка, едва онзиден се сетиха да заплашват с глоби за возенето без маски в обществения транспорт. Гледах един репортаж по телевизията по този повод – един пътник излиза от метрото, казва “Ами забравих, сори” и си тръгва пред очите на общинската власт.

Да го бяха глобили поне за пред телевизията!

Така щеше да има полза. А така заплахата с глоби направо те прелъстява да нарушаваш. Този народ най обича да показва кукиш на властите!

Особено ако си идеологически подкован от категорични професори конспиратолози. Влезте в който и да е голям супермаркет от известна верига и вижте – поне 10 на сто от клиентите нямат никакви маски, 30-40 на сто не ги слагат върху устата, още 20-30 не ги слагат върху носа. Аз повече уважавам първите 10 процента, те поне са принципни като гореспоменатия професор. Те няма да позволят на световната конспирация да ги превърне в роби! Но какво да кажа за междинните проценти? Това са едни мижави и безгръбначни двуличници. Те хем вярват, хем не вярват, хем козируват, хем ехидно хихикат зад гърба на беззъбата държава.

Полуносенето

на маските развращава характера

и възпитава лицемерие. Според мен то трябва да се глобява по-строго, отколкото липсата на маска. Нямаш маска – 100 лева глоба. Имаш, но я държиш на врата като дамско шалче – 100 лева глоба и 100 тояги на голо.

А колко е лесно да се стегне дисциплината! Достатъчно е властта да направи проверка в 1 голям супермаркет и да го затвори, след което цялата верига сама ще въведе казармен ред! Защо не го правят ли? Ами защото тези вериги могат да се оплачат в посолствата, а посолствата могат да уволнят я външния, я вътрешния министър. Не че е много вероятно, но да спи зло под камък.

Затова моралистите проповядват все тая мантра по телевизиите - разчитаме на съвестта на българина, на неговото гражданско възпитание, обществено съзнание и европейските му ценности. Но българинът е същият като италианеца, американеца или французина – няма ли кой да налага принудително ред, няма и ред.

Държавата е държава тогава, когато упражнява своя монопол върху законовото насилие. Иначе не е никаква държава, а някаква Либия, Ирак или колония прилепи в китайска пещера.