Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вижда се светлина в тунела, заболелите намаляват Проф. д-р Тодор Кантарджиев СНИМКА: Правителствена пресслужба

Имаме тенденция на намаляване на заболяемостта, виждаме светлината в тунела на тази епидемия. Това съобщи в Министерски съвет проф. Тодор Кантарджиев по повод актуалната обстановка с коронавирусната инфекция в България и света.

„Имахме 120 хиляди карантинирани души. Ако не бяха тези навременни мерки, сега щяхме да имаме броя на някои други държави“, посочи Кантарджиев.

Показателят за 14-дневна комулативна заболеваемост, при който се събира всеки ден броят на заболелите и се събират с този показател от предходните 13 дни, сочи, че на 2 април имахме 4.51 на 100 000 население заболяемост.

В началото на май този показател се покачи на 10.7, като имахме увеличение на броя на случаите. Щабът още преди месец каза, че в края на април очакваме увеличение на случаите. В момента пот 10.7 на 100 000, сега сме на 7.8 и имаме тенденция на намаляване на заболяемостта“.

„Вторият важен показател е ефективното репродуктивно число. Той показва един болен колко души заразява. При коронавируса този показател е до 3, ако няма мерки т.е. един човек може да зарази трима. Това число отразява дали мерките са адекватни. Когато е по-малко от 1, значи епидемията гасне и един човек заразява по-малко от един средно. В момента в страната това число е около 1, като интервалът му е от 0.8 до 1.2. В последните 2 седмици го поддържаме около 1. В първите седмици на развитие на заболяването беше 1.7, в началото на май беше 1.17 и сега е малко повече от 1. Ако с малко усилия на обществото, при спазване на мерките, обърнем това число да е по-малко от 1, това ще значи, че виждаме светлината в тунела на тази епидемия“, каза още професорът.

„Третият важен епидемиологичен статистически белег е времето за удвояване на случаите – за колко дълъг период се удвоява броят на случаите. Когато тръгнаха нещата след март месец, времето за удвояване беше 10 дни и после стана 12 дни и сега е вече над месец. Най-лошото беше, когато европейската държава с най-много случаи ги удвояваше за 5 дни. При нас е над месец.

Изводът е, че мерките дават резултат въпреки критиките, но още са необходими усилия да се спазват отстояния, хигиена и да не се събират хора на едно място“, посочи той.

Държавите с работеща система на обществено здравеопазване, се справят по-добре с мерките на изолация и ограничаване на епидемията. Това съобщи в Министерски съвет проф. Тодор Кантарджиев по повод актуалната обстановка с коронавирусната инфекция в България и света, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„4 677 000 са общо случаите на коронавирус в света. САЩ имат 1 493 000. Новите случаи за едно денонощие там са 9 229. Починалите са 88 930 общо. На второ място е Испания, където има 2138 нови случаи и общо починалите там са 27 500, като за деня са 104. На трето място е Русия с 272 000, от които 9200 са новите случаи, а 119 са починали вчера. Великобритания има 3450 нови случаи и 468 починали вчера. Италия има 152 починали и 875 нови случаи. В Бразилия има 4654 случая, Белгия – 54 989 общо и 345 нови случая“, добави професорът.

„На Балканите Турция има 146 000 случая и 4050 починали. Румъния има 16 700, от които 267 нови, Сърбия има 58 нови случая и 10 000 общо, Гърция има 9 случая. Северна Македония – 1762 случая, от които 22 нови“, каза още той.

„Държавите, които имат работеща система на обществено здравеопазване, се справят по-добре с мерките на изолация и ограничаване на епидемията. Чувам много критики от хора, които са заемали високи длъжности в здравеопазването, че според тях трябвало профилактиката на коронавируса да се поема от държавата и да има епидемичен фонд. Българските граждани не работят в тази област, но аз вече 25 години поназнайвам какво се случва. Когато някой големец критикува, вижте в интернет по време на неговото управление какво е направил. Малко сме били направили, но ако нямахме никакви случаи, щяха да ни обвинявате, че няма коронавирус. Но хората умират по света“, каза още проф. Кантарджиев.