Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Венцислав Мутафчийски на този етап е оптимист, че разпространението на заразата е под контрол.
Ген. Венцислав Мутафчийски на този етап е оптимист, че разпространението на заразата е под контрол.

Мутафчийски видя надежда за бързо връщане към нормален начин на живот, защото заразата остава на клъстери

България да следва израелския модел за проследяване на епидемията от COVID-19 и затягане на мерките при ново разрастване на заразата. Това е предложил националният оперативен щаб на премиера Бойко Борисов, съобщи шефът му ген. Венцислав Мутафчийски.

Израелският модел предвижда към ново затваряне на икономиката да се пристъпва при появата на над 100 нови заразени в три последователни дни, обясни той. (За модела на Тел Авив - виж долу.)

Алтернативата била да се копират германските модели, при които затягане ще има, ако цяла седмица има над 100 нови случая на 100 000 население. За България обаче това означава 2700 нови болни за седмица, което е невъзможно да бъде понесено от българската здравна система, разказа още Мутафчийски.

Все още обаче коронавирусът в България остава затворен в клъстери и няма широко разпространение на заразата. Така шефът на щаба разтълкува големите колебания в броя случаи, откривани в последователни дни. Във вторник бяха обявени 23 нови случая,

13 май с 65

бе един от

дните с

най-голяма

бройка

въобще, а вчера бяха съобщени 31 нови заразени. От два дни обаче не се оповестяват данни и към 17 ч, а само сутрешни.

Когато се тестват най-близките контактни на епицентъра на огнището, има повече положителни проби. Когато се отдалечаваме към периферията му, случаите намаляват, разясни тези колебания Мутафчийски. Той даде пример за тестването в последното денонощие на

200 медици от

една болница,

което не

открило нито

един заразен

Това е добър знак, че заразата остава затворена в отделни групи и квартали, и здравните власти можели лесно да я ограничават. Мутафчийски видя основание за по-бързо завръщане към нормален начин на живот, ако това развитие на епидемията у нас продължи. “Но

няма пълно

връщане към

стария живот

и не можем да говорим за отпадане на спазването на физическа дистанция”, подчерта той. Генералът е доволен, че и след отпускането на мерките и отварянето на заведенията на открито повечето хора продължавали да пазят дистанция.

Една от основните задачи на Националния оперативен щаб след изтичането на извънредното положение става изготвянето на анализи и предложения за налагането или съответно премахването на противоепидемични мерки и за изготвяне на новите правила за живот, разказа генералът след разговора, който имал с премиера.

До момента целите на щаба са изпълнени почти 100% - няма голям брой заразени, болниците успяха да подготвят легла, лекарите бяха обучени, заяви началникът му.

“Имахме късмета, че хората са съзнателни. Искам да благодаря на всички, че спазваха и спазват мерките”, каза още генералът. Така той обясни и защо при над 2000 заразени мерките се разхлабват, а бяха толкова строги при много по-малко болни. Тогава никой не знаеше какво е коронавирус, сега вече и малките деца спазват дистанция, избягват прегръдки и се пазят, аргументира се Мутафчийски. В четвъртък сутринта заразените бяха 2100, от които 1489 активни случаи, настанените в болница - 365.

Починалите

станаха 100

Реално обаче процентът на тежките случаи, на смъртните и тези при децата остават на постоянни нива.

Бойко Борисов е поискал от щаба да събира и анализира начини за нормализиране на пътуванията през граница и работата на туризма през лятото. Засега България ще се придържа към предложения от ЕК регионален подход и премиерът ще започне разговори с лидерите на Гърция и останалите съседни държави за общи правила за граничен контрол.

Препоръчително е

пътуванията

да стават с

автомобил,

не със самолет, каза Мутафчийски. За въздушния транспорт още няма ясни правила за борба с епидемията, напомни той. Вероятно обаче на самолетните климатици ще бъдат поставени НЕРА филтри по подобие на вентилационните системи на болниците.

Тестването на влизащите в страната не може да замени 14-дневната карантина, заяви Мутафчийски. Някои давали положителна проба едва на 10-ия ден, затова 14-дневната изолация остава. Твърд противник на отпадането на карантината бил и здравният министър Кирил Ананиев. Еврокомисията също не е против налагането на карантина, а само препоръча мерките между държавите да са пропорционални и да се договарят на регионално равнище, разясни шефът на щаба.

Около 600 българи от Западните покрайнини ще могат да идват на работа в родината, съобщи по-късно вчера министър Екатерина Захариева след договорено частично отваряне на границата със Сърбия.

Мутафчийски обвини шефа на детското отделение на Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, че се гаври с паметта на починалите от коронавирус хора. Повод е интервю на доцента пред БНР, в което твърди, че реално никой не е починал само от коронавирус, а това са хора с много други заболявания.

“Никой не може да бъде сигурен колко още биха живели хората с тежки заболявания, починали след инфекция с COVID-19. Според мен биха живели още поне няколко години”, каза Мутафчийски. И покани всеки невярващ да изкара 3 дни като доброволец във ВМА, за да види страданията на пациентите с коронавирус.

Заради страх от нова вълна Тел Авив влиза пак в карантина и при 250 със сериозни симптоми в болница

Израел връща строгите ограничения при нови 100 заразени дневно, при удвояване на случаите за 10 дни и над 250 души с тежки симптоми в болниците, пише в. “Таймс ъв Израел”.

При население от 8,8 млн. болните в страната са 16 567, а починалите 264. Въпреки това властите там поставиха пандемията под контрол и новозаразените през последното денонощие са едва 19 души, а нови починали няма. 60 болни са на апаратно дишане и те са на средна възраст около 80 г.

Тел Авив изработи стандарт за връщане в изолация заради страх от втора вълна, след като на 11 май бяха отпуснати редица ограничения. Тогава бяха отворени парковете и градинките и бе разрешено на хората да спортуват на открито. Отменено бе завръщащите се от чужбина израелци да карат карантина в специални хотели. Сега те могат да се изолират по домовете си. На 17 май пък учениците от 4-и, 5-и и 6-и клас ще се върнат на училище.

От началото на пандемията в Израел се прилагаха специфични мерки поради голямата гъстота на населението и факта, че 12% от него - ортодоксалните евреи, отказваха да изпълняват забраните за масови мероприятия. Наложи се армията често да блокира цели квартали и да разпръсква нарушителите с газови гранати.

Тел Авив широко прилага и разузнавателните технологии за проследяване на хората в карантина. Маршрутът на всеки човек и автомобил може да бъде проследен. При излизане от забранената зона телефонът с глас и изображение подсказва, че трябва да се върнеш.

Парковете и детските площадки отворени без ограничения. Пускат и гости на сватбите в София

Автобусите до Витоша - чак след 14 юни

ВИКТОР ИВАНОВ, ДАРИНКА ИЛИЕВА

Парковете, градските градини и детските площадки на открито вече са отворени без никакви ограничения.

Кметовете все пак имат право

да наложат по-строги режими

Това е едно от облекченията в новите заповеди за противоепидемични мерки на здравния министър Кирил Ананиев.

4 заповеди с мерки за периода 14 май-14 юни издаде той късно вечерта в сряда, след като правителството одобри обявяването на извънредна епидемична ситуация. Тя замени извънредното положение от последните два месеца, а обявяването ѝ стана възможно, след като парламентът промени Закона за здравето.

Всеки месец правителството ще решава дали да продължи срока ѝ и кои от мерките да бъдат облекчавани, обясни министър Ананиев.

“Няма рязка промяна в развитието на болестта. Смятаме, че прилаганите мерки досега трябва да продължат”, допълни той. Новата промяна е, че се разрешават и трансплантациите. 

Всички други мерки подлежат на облекчаване или затягане в зависимост от развитието на епидемията, обясни Кирил Ананиев.

Фирмите да продължат

да работят дистанционно,

ако им е възможно, посъветва здравният министър. Той даде пример с МЗ, където хората над 60 г. не ходят на работа, а останалите са разделени на екипи и се редуват в офисите.

Остават и запазените часове за пазаруване за възрастните хора от 8,30 до 10,30 часа.

На сватбите в София пък вече може да има гости. Досега на гражданските бракове се допускаха само младоженците, кумовете и фотограф. Кметът на София Йорданка Фандъкова издаде заповед, че гостите вече могат да заемат 30% от местата или пространството в обредните зали. Сметките показват, че става дума за около 10 души в малките и 20-30 в по-големите.

Градският транспорт в София ще продължи да се движи с намалено работно време до края на юли - градските линии ще работят до 22 ч, а крайградските до 22,30 ч. ЦГМ ще анализира пътникопотока по всички линии. Ще се направи и актуализация на икономическата рамка, обясни зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев.

До август в София няма да се движат и четирите автобусни линии на нощния транспорт. Дотогава се спират и автобус №94 от метростанция “Г. М. Димитров” до Студентски град и №306 в “Младост 2”, защото в извънредното положение са возили средно по 3-ма пътници на курс.

До 2 седмици ще предложим промени в движението по най-натоварените линии, като ще пуснем още коли по тези, по които има повече пътници. Една от тези линии е автобусната 111, обясни шефът на ЦГМ Димитър Дилчев.

Въпреки исканията на съветниците от “Спаси София” Борис Бонев и от ДБ Тома Белев да се възстановят автобусите до Витоша и парка “Врана” ,комисията реши линии 66, 103 и 122 и 505 да не работят до 14 юни. Линия 63 пък ще вози само до спирка “Бялата чешма”, а не до “Златните мостове”.