Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Борислав Георгиев е подготвил стотици студенти в НБУ.
Доц. Борислав Георгиев е подготвил стотици студенти в НБУ.

Тя припаднала, докато му приготвяла дрехи, но той я надживя с 2 седмици

“Познавам Борето от 1990 г. Запознахме се в радио “София”. Бяхме поканени да изнесем лекции пред журналисти и говорители на радиото за културата на речта, културата на изказването, за начина, по който трябва да се говори в обществена медия. След лекциите отидохме да пием кафе и стана ясно, че имаме много общи интереси, свързани главно със семиотиката. Той е предимно значим и виден езиковед.”

Така започва разказа си за починалия на 6 май от коронавирус езиковед и преподавател в Нов български университет доц. Борислав Георгиев неговата колежка и приятелка проф. Мария Попова. Тя припомня, че родителите на доц. Георгиев също са се занимавали с речта и говора и той по наследство имал любовта към българския език.

Когато през 1991 г. основали Нов български университет, поканили проф. Попова да участва в конкурс за декан на единствения тогава свободен факултет и тя го спечелила. Тя от своя страна поканила Борислав Георгиев да чете някои лекции. Тогава курсовете били свободни, не били обединени в програми. След промените пък той поканил проф. Попова да чете лекции в Югозападния университет в Благоевград, където вече преподавал. Всъщност от 1993 г. започнало тяхното приятелство.

“Борето пък покани от Института за български език на БАН Иван Касабов, Сабина Павлова, Ема-Даниела и направихме една група, с която изготвихме първата магистърска и докторска програма по семиотика освен за България и за Югоизточна Европа. Привлякохме много интересуващи се студенти. Организирахме конференции, конгреси, запознахме се с чуждестранните семиотици”, разказва още проф. Попова.

Тогава тя се запознала и със съпругата му Албена Руневска, която също дошла на работа в Нов български университет да преподава български език на общообразователно ниво.

И двамата били

любимци на

студентите

Бяха много ведри, хубаво преподаваха и бяха почитани, казва преподавателката.

Приятелството им всъщност продължило допреди няколко месеца. Направиха ме почетен професор на Нов български университет и аз имах право до късна възраст да преподавам хонорувани курсове, с други думи, с Борето сме се виждали много често, обяснява проф. Попова.

Виждали се, разбира се, не само в университета. Цялата група обичали да общуват. Техен общ приятел Жоро Армянов, който от години живее в Щутгард, написал преди дни на проф. Попова, че не може да възприеме това, че Борето и Албена ги няма. Обичали се много. Сякаш заради това са си отишли един след друг, коментират приятелите.

Преди около 2 месеца и половина доц. Борислав Георгиев още преподавал в НБУ въпреки слуховете за задаващия се коронавирус. Университетът въвеждал компютърно преподаване. Той обаче имал и очни лекции със студентите, обичали се много и сигурно са се видели преди карантината.

Преподавателят се почувствал зле.

В първите дни

на април

отишъл в

болница, където

вече е със

съмнение за

коронавирус

В това време Албена Руневска, докато приготвяла дрехи, които да му занесе в болницата, внезапно припада. После лекарите установили, че тя има тумор в мозъка.

“Тогава Борето написа във фейса: Бена е болна и е в операционна. По-късно: Бена излезе от операционната, операцията е минала добре”, разказва проф. Попова.

За да отиде при жена си обаче, доц. Георгиев подписал декларация, че напуска болницата. Той всъщност не е разбрал, че лекарите не могат да помогнат на съпругата му. След това отново отишъл в болница, където се лекува 1-2 седмици с установен коронавирус. Интубирали го. След това направили и трахеотомия и после починал. Доц. Георгиев е имал диабет и трудно ходел.

Съпругата му

пък починала 2

седмици по-рано

Албена Руневска издъхва на 11 април, само ден след като навършва 60 години. “Сбогом, Бено”, пише доц. Георгиев във фейсбук.

Трагичната вест съкрушава стотиците ѝ ученици, който я определят като един от най-ерудираните и добри учители по български език в София. Мнозина признават, че именно на нея дължат любовта си към литературата.

Албена Руневска издъхва две седмици преди съпруга си.
Албена Руневска издъхва две седмици преди съпруга си.

По-голяма част от кариерата на Албена е свързана със столичното 22 СУ “Г. С. Раковски”, където започва работа през 1987 г. Ето какво пише актрисата Искра Ангелова за нея във фейсбук.

“Най-любимата учителка си е отишла. Албена Руневска. Беше много смела, изключително начетена, умна, прозорлива и светла... приятелка, класна и учител.” С подобно съдържание са още стотици публикации в социалната мрежа. С доц. Георгиев са състуденти. Имат дъщеря и внучка.

Всъщност повечето ученици на Албена Руневска познават и доц. Георгиев, защото домът им, който е на метри от НДК, винаги е широко отворен за младите хора.

Любовта и уважението, които двамата изпитват един към друг, са впечатляващи.

“Бени, Боре...

нито искам да

повярвам,

нито мога

Светла Ви памет и Царство Ви небесно!”

“Така и не успях да се събера след загубата на най-любимата си учителка някога Runevska Albena и да напиша колко драматично ще ми липсва Тя. Но новината, че също толкова любимият ми Gueorguiev Borislav си е отишъл, вече е съсипваща. Обожавах ви и двамата, да знаете, тъжа за вас зверски и ще ви помня”, са само два от стотиците постове на съкрушени от загубата хора.

“Борето беше може би най-ерудираният езиковед , който преподаваше култура на говора, култура на речта, който с всички сили се бореше за чистотата на българския език. Той беше дълги години този, който на телефона на института даваше езикови справки”, разказва още Попова.

Проф. Мария Попова
Проф. Мария Попова

Доц. Георгиев е роден през 1958 г. Доктор по съвременен български език и лингвистика (1993 г.). Завършва българска филология в СУ. От 1985 до 2005 г. работи в Института за български език при БАН, Секция за съвременен български език. През 1993 г. защитава докторската си дисертация на тема “Норма и масмедии”.

В НБУ изгражда първата в България концепция за общообразователно студентско обучение по езикова култура и е първият директор на общообразователните курсове за учения по български език. Чете лекции по комуникативна граматика на българския език, езикова антропология, езикова прагматика, социолингвистика и семиотика на писмения текст.

Има многобройни статии в областта на граматиката, правописа, правоговора, семантиката, прагматиката и антропологията на съвременния български език, както и в областта на тестологията. Съавтор на “Нов правописен речник на българския език” и на “Речник на чуждите думи”.

Близо 10 години - до 2007-а, е автор на седмичната рубрика “Езикова култура с Борислав Георгиев” в предаването “12+3” по програма “Хоризонт” на БНР. Съавтор на предаването “Езикова култура за всекиго” по образователната телевизия ЕСЕТ.