Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кузов може да бъде напълно оправдан до края на годината, тъй като вече няма никакви доказателства за негова вина.
Кузов може да бъде напълно оправдан до края на годината, тъй като вече няма никакви доказателства за негова вина.

 

СЛЕД като бившият земеделски министър Владислав Върбанов бе оправдан, прокуратурата е на път да катастрофира тежко и по още едно знаково дело.
Най-вероятно в края на годината ще бъде възобновено делото за педофилия срещу ексдепутата Владимир Кузов. Това споделиха пред "168 часа" разследващи. По думите им около месец след възобновяването му получилият условна присъда бивш парламентарист ще трябва да бъде окончателно оправдан!
Според разследващите причината да се стигне до такава ситуация е тоталният провал на прокуратурата в делото за педофилия срещу т.нар. "Подуенско трио": Борис Иванов, Александър Цветанов и Николай Спасов, арестувани в края на 2005 г. Тогава

заловените при полицейска хайка

в района на гара Подуяне непълнолетни момчета заявиха, че са имали сексуални контакти с тримата, а едно от тях "разпознало по снимка" и Владимир Кузов. Впоследствие, в отделения процес срещу самия Кузов, основните свидетели срещу него - Николай Кирилов и Златан Георгиев, заявиха, че не познават и никога не са срещали бившия депутат, но той бе осъден по показанията им по "Подуенското дело", което се лее вече 6-та година в Софийски районен съд. Към днешна дата абсолютно всички свидетели и в това дело са се отказали от показанията си, сочат протоколите от разпитите им, с които "168 часа" разполага. Тоест прокуратурата вече няма нито доказателства, нито свидетели срещу тримата обвиняеми Иванов, Цветанов и Спасов. Съответно и срещу Кузов, тъй като "жертвите" и от двете дела са едни и същи.
Последното заседание по "Подуенското дело" бе на 8 април т.г. "На това заседание бе решено прокуратурата да се откаже от обвиненията. При това положение, тъй като Владо Кузов е осъден по вече недействителните показания от това дело, до месец трябваше да бъде възобновено делото срещу него. И съответно и Кузов да бъде оправдан, категорични са разследващи.

Друг изход при такова възобновяване няма.

На 7 април т.г. бяха готови дори заключителните пледоарии по "Подуенското дело" - разказа пред "168 часа" източник от Софийска районна прокуратура. И допълни: - Прокурорите обаче много се притесняваха, че оправдаването на "Подуенското трио" и последващото такова на Кузов ще стане в много неудобен момент. Точно след като бе оправдан бившият земеделски министър Владислав Върбанов и след изказването на американския посланик Джеймс Уорлик, че "в България има съдебна система за бедни и богати". Неминуемо щеше да има коментари, че поредният политик се оттървава. И точно в този момент, като по поръчка, единият от триото - Николай Спасов, не се яви на заседанието! Въпреки че бе в негов интерес и след половин час щеше да е оправдан. А решението на съда не може да бъде произнесено в отсъствие на някой от обвиняемите. Така делото бе отложено. Но не за след месец или два, а чак за 13 октомври 2011 г.!"
Обвиненият в педофилия Николай е клошар и почти фантом.

"Редовно спи по шахтите

постоянно е пиян. Точно заради това в началото на делото Борис Иванов и Александър Стоянов бяха пуснати от ареста под гаранция, а Николай беше само с подписка - защото няма никакви пари", разказват очевидци. По думите им на Спасов изобщо "не му пукало" за развоя на делото.
"Тъй като на "Педофилското дело" не се даде голяма публичност, хората изобщо и не са знаели, че показаната снимка е на обвиняем за педофилия. След като го пуснали за общодържавно издирване, Николай е бил разпознат и арестуван в Димитровград през февруари 2009 г. Прекарал в ареста почти 9 месеца", споделиха пред "168 часа" разследващи.
На заседание от началото на 2010 г. адвокатът му настоял арестът да бъде заменен с по-лека мярка, а съдът се съгласил. "Съдебният състав счита, че мярката за неотклонение, която е била постановена спрямо подсъдимия Николай Спасов, е изиграла онази дисциплинираща роля, която

ще осигури неговото явяване

в следващите заседания", се казва в протокала от заседанието, с който "168 часа разполага". Записано е и, че в приложената писмена справка е отразено, че подсъдимият Спасов е в ареста повече от 8 месеца, което според съда "надхвъря разумните граници". Мярката на Николай Спасов отново е променена в "подписка".
"На следващите четири заседания той наистина се явяваше редовно. Свидетелите твърдяха, че не са имали сексуални контакти нито с него, нито с някои от другите двама обвиняеми и просто се чакаше прокуратурата да оттегли обвиненията си. Делото обаче се отлагаше, защото един от свидетелите не се явяваше, но впоследствие прокуратурата прецени, че се отказва от призоваването му. И така, точно в деня, в който трябваше да се произнесе решението, Николай Спасов пак изчезна. Което може би е случайно съвпадение, но този път бе в услуга на прокуратурата и спести още един голям скандал в съдебната система към момента", разказват от Софийски районен съд.
"168 часа" потърси за коментар и друг от "Подуенското трио" - Борис Иванов. Първоначално той се съгласи да разговаря с вестника, каза че нямало никакъв проблем да разкаже какво е преживял през тези години. По думите му изобщо не се познавал с другите двама обвиняеми. В деня, в който трябваше да се проведе срещата, Иванов се отказа.

"Много неща има да се кажат,

но опасявам се, че ако почна да говоря, това може да ми навреди", заяви Иванов. Понастоящем той работи като барман. Тъй като "Подуенското дело" - за разлика от делото "Кузов", не е в полезрението на медиите, за обвиненията в педофилия спрямо Иванов знаят шепа хора.
Третият от триото - бившият военен Александър Цветанов, вече е покойник. Смъртта му също е свързана с куриоз по "Подуенското дело". Цветанов е бил разследван почти година, след като вече е бил мъртъв, установи "168 часа" на база протоколите от заседанията през 2010 г. Адвокатът му не бил уведомил съда и прокуратурата за смъртта на клиента си. Така чак на заседанието, на което Александров е редовно призован, се разбира, че той вече е покойник. Делото пак е отложено с десетина месеца. Прокуратурата преценява, че толкова време ще й е необходимо, за да се сдобие с копие от смъртния акт...
"Мен ме осъдиха за нула време, хвърлиха ме на "кучетата", така да се каже, а това дело се точи толкова време, отлага се с такива големи срокове. Като че ли на някого никак не се нрави очертаващият се изход", коментира по този повод депутатът Владимир Кузов.


"Подуенското трио" в списъка на МВР с гейове

И ТРИМАТА обвиняеми в педофилия по "Подуенското дело" са регистрирани като хомосексуалисти, споделиха пред "168 часа" запознати.
Бившият военен Александър Цветанов попаднал там още по социалистическо време. Борис Иванов е там от ранните години на демокрацията. Той и Николай Спасов имат регистрации и за криминални престъпления.
Както "168 часа" писа, в архивите МВР има специална категория "Хомосексуалист". Това твърдят разследващи. В нея фигурира и депутатът Владимир Кузов. Пред вестника Кузов призна, че е бисексуален. Данните от приложена по неговото дело справка сочат, че той е попаднал в противоконституционната категория малко след като е осъществил първия си сексуален контакт с мъж в края на 80-те. До 2006 г., когато започва делото за педофилия срещу него, Кузов няма никакви други регистрации в архива на МВР. Тоест той е там не защото е извършил престъпление или дори е бил разследван за такова, а защото е регистриран като хомосексуалист.



Около 200 хил. лв. обезщетение за Кузов

"РАЗБИРА се, че очаквам с нетърпение развоя по "Подуенското дело".
Не веднъж съм го казвал, че съм осъден несправедливо. "Жертвите" по моето и по "Подуенското дело" са едни и същи. И в двата процеса те твърдят, че не ме познават и не са имали никакви сексуални контакти с мен. За какво съм осъден аз тогава, ако тези тримата от "Подуенското дело" са невинни!", емоционално коментира пред "168 часа" получилият условна присъда Владимир Кузов.
Кузов сподели и че при евентуална оправдателна присъда по "Подуенското дело", на базата на което той е осъден, ще иска обезщетение. "Няма толкова голяма сума на земята, която да може да компенсира това, което съм преживял. Обикновено в такива случай несправедливо осъденият получава по около 200-300 хил. лв.

 

Подуенското трио: Цветан Александров
Подуенското трио: Цветан Александров
Подуенското трио: Николай Спасов
Подуенското трио: Николай Спасов
Подуенското трио: Борис Иванов
Подуенското трио: Борис Иванов
През 2005 г. на гара Подуене бяха задържани малолетни, които твърдяха, че са правили секс с Подуенското трио и Кузов. После се отрекоха от показанията си.
През 2005 г. на гара Подуене бяха задържани малолетни, които твърдяха, че са правили секс с Подуенското трио и Кузов. После се отрекоха от показанията си.
Малкият Златан първо твърдеше, че е имал сексуален контакт с Кузов, после заяви, че го е виждал само по телевизията.
Малкият Златан първо твърдеше, че е имал сексуален контакт с Кузов, после заяви, че го е виждал само по телевизията.