Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БЛИЗКИ: Ванга и Павел Кипров са имали множество срещи от 1964 до смъртта на феноменалната пророчица.
БЛИЗКИ: Ванга и Павел Кипров са имали множество срещи от 1964 до смъртта на феноменалната пророчица.

 

"ГРОБЪТ на Левски ще бъде намерен и по безспорен начин ще се докаже, че леля Ванга е била права, когато разкри пред мен тайната му", казва представящият се за близък довереник на пророчицата Павел Кипров от село Черниче.
"Апостола е препогребан от неговия приятел дякон Софроний в двора на църквата "Свети Николай Мирликийски" в София.

След толкова много години роля в разплитането на загадката вероятно ще има и премиерът Бойко Борисов. Приживе Ванга знаеше, че този човек ще бъде начело на държавата. Тя ми предаде послание, което трябва да кажа лично на него. Свързано е както с гроба на Левски, така и с бъдещето на България."
Кипров е близък с петричката пророчица още от 1964 година, когато отива при нея за съвет.

След това се срещат много пъти и разговарят на различни теми.
"Първия път имах личен проблем. Затова реших да се допитам до Ванга. Тя ме прие най-вече, защото беше близка приятелка с мой чичо. Бях 24-годишен младеж. Още тогава, при първата ни среща, Ванга каза: Ти ще присъстваш на разкопаване на гроб. Ама как ще познаете умрелия? Търсете кръста..." Тогава не разбирах какво иска да ми каже пророчицата. Проумях го много години по-късно.
Това става през 1987 г., когато излиза втора книга на Николай Хайтов за гроба на Васил Левски.

Проучванията на големия писател водят към двора на черквата "Света Петка". Според него именно там лежат тленните останки на Апостола на свободата. Ванга се е познавала с Хайтов, въпреки че от един момент нататък отношенията им охладняват, твърди Кипров.
"Много често пророчицата говореше за Хайтов. Той беше един от моите любими автори, не само заради книгите за Апостола.

Но те ме впечатлиха много. Изчетох и всичко друго, писано за смъртта и гроба на Левски. Теорията на Хайтов никой не я подкрепяше. Нито съпартийците му от БКП, нито от учените от БАН. Затова си помислих, че може леля Ванга да му е дала информация за гроба на Левски.

Веднъж, още не бяхме седнали да говорим, и тя веднага отвори приказка за писателя. Не се сдържах и попитах: "Ти ли каза на Хайтов къде е гробът на Левски?" Ванга реагира много остро. "Що ме набеждаваш, че аз съм му казала?" Отвърнах: "Или и ти, или лично Господ му е казал.

Защото много убедено говори, че гробът на Левски е в "Света Петка". Никога няма да забравя точните думи на Ванга тогава: "Дарявам тайната за гроба на Левски на тебе. Разполагай с нея и я използвай така, както намериш за добре. Гробът на Левски се намира в църквата "Свети Николай" в София."
От този момент Кипров започва да се интересува от историята на този храм. Научава, че самата Ванга при едно от редките си идвания в столицата е пожелала да се черкува именно в него.

Кипров е убеден, че пророчицата е поискала на място да се увери, че не е сбъркала. И че Левски наистина е положен в двора на църквата.
След това два пъти Ванга говори пред Кипров за Апостола. Добавя неизвестни факти към тези, които знаят историците. Най-важните от тях са свързани със страшната нощ след обесването.

"Тялото на Апостола е било изровено от един негов близък приятел. Това е дякон Софроний, който служел в църквата "Свети Николай". Много пъти Левски се е криел при него. Деляли са всичко, завивали са се с една черга в студовете през зимата. След като Софроний изкопава мъртвото тяло на приятеля си, го завива в същата тази черга. Тя му е била постеля, а после и става и покров.

Софроний го понася към църквата. Разстоянието не е било голямо. Първата нощ Софроний оставя трупа под одъра. Не е имал сили да копае замръзналата земя. След това го полага в гроб. В него слага метален кръст. Вероятно сребърен. Всички тези неща ми ги разказа Ванга. Тя беше убедена, че всичко се е случило точно по този начин", предава думите на пророчицата Павел Кипров.
Според Ванга Софроний не е имал време да намери достатъчно доверен човек, с когото да сподели страшната си тайна.

Дяконът е убит малко след смъртта на приятеля си Васил Левски. И отнася истината в своя гроб.
"Преди да бъде заловен и обесен, Апостола е бил чест гост на Софроний. Когато арестуват важни хора от революционния комитет, сред които и Димитър Общи, Левски решава да отиде в София.

Негови съратници го предупреждават, че е опасно и там лесно може да бъде заловен. Апостола ги успокоява, че има приятели и сигурно място, където да се скрие. Той има предвид именно, църквата "Свети Николай". Левски идва заедно със своя близък съратник Никола Ръжанов. Двамата прекарват в София пет-шест дни.

Успяват да изпълнят мисията си и да изпратят пари на единствените двама човека, които не се били пречупили пред турците. След което дякон Софроний тайно ги извежда от града. Левски отива в Троянския манастир, там се среща със свои хора от ловешкия революционен комитет.

Това е и една от последните срещи на дякон Софроний и Васил Левски", казва Павел Кипров, сглобявайки пъзела на разговорите си с Ванга.
Според Кипров истината за гроба на Левски лесно може да бъде доказана. Трябва в двора на църквата, която се намира срещу Софийска митрополия, да се направят проучвания. "Мощен металотърсач със сигурност ще покаже къде се намира кръстът, с който е бил погребан Левски.

След това лесно може да се направи ДНК анализ. Той ще докаже, че тленните останки, заровени там, и кичурът коса, за който се знае, че е на Левски, и се пази в музей, принадлежат на един и същи човек. Освен това според Ванга Софроний е оставил и друг знак, по който да се идентифицира покойникът", казва Павел Кипров.
Засега опитите му да убеди държавните и църковни институции да направят проучвания в църквата "Свети Николай", удрят на камък. При срещите му с хора от Светия Синод дори чува викове "Анатема". Въпреки това не се отказва. Защото е убеден, че има мисия. За да не я забравя, на стената в дома му има портрет на Апостола. Под него са изписани думите на Левски: "Ако ме обесят, поне ще ми остане гробът в България. Всякой ще го знай."

Сълзите на Апостола

ПЕТРИЧКАТА пророчица споделяла пред Кипров и интересни подробности от живота на Левски, които успявала да види в миналото.
"Ванга ми разказа, че Васил Левски е плакал два пъти. Веднъж той е молил Панайот Хитов да го пусне до Карлово. Искал е да се прости с майка си. Четата на Хитов, в която Левски е бил знаменосец, тръгвала по билото на Балкана към Сърбия. Войводата пуска своя четник, но му дава и задача да обере богат карловски евреин. Парите щели да отидат за издръжка на четата. Левски се прощава с майка си и оставя за спомен кичур коса. Тогава пролива и сълзи. Настига четата и казва на Хитов, че евреинът, който трябвало да бъде обран, е бил по работа в Пловдив и затова не успял да изпълни заръката. Всъщност Левски изобщо не го е търсил", твърдяла Ванга.

Заловен случайно

"Левски не е бил предаден, а е заловен съвсем случайно при проверка. Ванга беше убедена в това. Същото каза пред мен и Николай Хайтов, с когото съм се срещал както в моя дом, така и във София", твърди Павел Кипров. -  "Според Ванга, Левски е бил в Къкринското ханче с двама свои приятели. Това са Христо Латинеца и Николчо Бакърджията. Латинеца излиза, за да предупреди свой чичо, че ще отсъства два дни. Тримата се готвели да отидат в Търново. Когато на вратата се потропало, Левски и Николчо помислили, че се прибира техният съратник. Бакърджията видял, че са турци и викнал на Левски да бяга. В бързината Левски не успял да завърже потурите, които бил съблякъл преди лягане. Грабнал два пистолета. Своя и този на Христо Латинеца. При опита да прескочи оградата се закачил за потурите. Така е бил заловен. Преди това е бил прострелян от куршум, но той само одраскал леко лявото му ухо. Турците са били само пет души. Двама чакали пред вратата, а трима на задния изход. Ако са знаели, че там е Левски, са щели да бъдат поне 50 човека. Апостола е бил известен като Демона на Империята". За главата му е имало награда от 50 000 гроша.

Регентите питали медиуми за смъртта на Борис III

ВЪПРОСЪТ от какво е умрял цар Борис III, задават регентите на тримата най-известни гадатели в страната. "Единият е бил Петър Дънов, другата е била леля Ванга. За третия данните се губят", казва днес Павел Кипров. Петричката пророчица му разказала за този интересен момент от българската история. "Сигурен съм, че Симеон Сакскобургготски знае отлично каква е причината за смъртта на баща му. Ванга не ми разкри подробности от срещата с регентите, освен това, че накрая накарали тримата медиуми да си гледат един на друг. "Догодина по това време твоят бостан няма да има реколта", казала Ванга на Дънов. Година по-късно в България идват на власт комунистите, а учението на Дънов е отречено.
На 27 декември Петър Дънов умира. Според изследователи той сам решава да сложи край на земния си път, като спира да диша и се пренася в друго измерение.

Комунистите изследват феномена

"ЗА ДА се изследва феноменът Ванга, комунистите създадоха цял институт по сугестология към БАН. Той трябваше да отговори на въпроса, откъде тя черпи своите способности", разказва Павел Кипров.
Въпреки това някакви особени научни разработки по тази тема така и не се появяват. Веднага изскачат и предположения, че дори да има такива, те са засекретени или директно унищожени. За да не се подкопава вярата на трудещите се, че истината е само и единствено в светлия комунистически идеал. "В общината в Петрич имаше кабинет по сугестология, в който работеше специалист на заплата. Той трябваше да наблюдава как работи Ванга и да описва впечатленията си. Високопоставени дейци на БКП идваха при Ванга, въпреки че пред хората говореха, как не й вярват", спомня си Кипров.



 

МИСТЕРИЯ: Някъде в двора на църквата "Свети Николай" е гробът на Левски, твърди Кипров.
МИСТЕРИЯ: Някъде в двора на църквата "Свети Николай" е гробът на Левски, твърди Кипров.
ДЕБАТ: Кипров (вляво) и писателя Николай Хайтов се виждат, за да обсъдят хипотезите за гроба на Левски.
ДЕБАТ: Кипров (вляво) и писателя Николай Хайтов се виждат, за да обсъдят хипотезите за гроба на Левски.
ТРАГЕДИЯ: Левски е обесен в София, а гробът му още не е открит.
ТРАГЕДИЯ: Левски е обесен в София, а гробът му още не е открит.