Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При 100 новозаразени на денонощие правителството ще върне всички ограничения срещу разпространението на коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет тази вечер.

Така ще направи Германия, подобен критерий си поставя и България, стана ясно от обясненията на министър-председателя.

„Всичко зависи от нас, да се пазим един друг. Където се събират хора маските са задължителни, както и на закрито“, категоричен бе Борисов.

(Въвеждането на критерий е логично. "24 часа" предложи в редакцонен коментар на сайта "Борисов да "затяга" и "разхлабва" живота ни с ясна мярка като тази на Меркел" .)

Правителството обмисля как да наложи ограничения на излизането на хора от рисковите групи – възрастни и такива с хронични болести, стана ясно още от думите на Бойко Борисов. Той напомни, че България има едни от най-либералните ограничителни мерки.

Изключително ме е яд на тези, които тръгнаха за Франция. Нищо не е отминало и нищо не сме обещали засега. За да можем да водим що-годе нормален живот да бъдем дисциплинирани“, каза още Борисов.

Правителството подготвя нова мярка за подпомагане на бизнеса и запазване на заетостта на стойност 130-140 млн. лв., обяви още министър-председателят.

„Такава криза не познава светът. В момента немската индустрия, моторът на Европа не могат да се разберат как да се подпомогне. Знаем акъла на БСП, те неведнъж са фалирали държавата. В момента, в който приходите драстично са намалели, имаме еуфория за харчене на пари. Ама това са парите на хората. Вземането на заеми за недалновидно харчене и подкрепа на определени сектори не е редно. Всеки може да каже дотирай ми с ваучери моя сектор. Другите партии не ги интересува как ще обеднеят хората. Понеже всички искат да са готини и да си забият определена група. Утре бизнесът ще каже ли вдигнете ни данъците да има за полицаите и лекарите. Това не е перпетуум мобиле да се самопроизвеждат парите.

Аз пазя вашите пари, те стоят в хазната и заради това не сме теглили заем. До този момент не режем разход. Освен заплатите на министрите, моята и на политическите кабинети друг разход не е отрязан в България. И депутатите са си вземали 2/3“, каза още премиерът.

България ще следи внимателно какво предприема Германия за подновяване на футболното първенство, защото футболът е отдушник хората да не мислят само за коронавируса, добави Борисов.

Спазването на договора за приятелство между България и Република Северна Македония е едно от условията пред Западната ни съседка за приемането й в ЕС, което са поставили евролидерите, съобщи още Борисов. Премиерът обяви и европейска помощ за здравеопазването на страните от Западните Балкани на стойност 3,3 млрд. евро.