Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това прави още по-наложително слагането на маски на обществени места

Вероятно всички вече са чули, че има много хора, които обикалят наоколо и имат COVID-19, но нямат представа, че разпространяват вируса. Вероятно и тайно се надявате вече да сте го минали по същия безсимптомен начин.

Но със сигурност се питате какво по-точно означава “много хора”. Това е и въпросът, който силно вълнува здравните власти.

Първият опит за общовалиден отговор направи Центърът за контрол на заболяванията на САЩ. В началото на април изчислението сочеше, че около 25 процента по нищо не разбират, че носят SARS-CoV-2, който причинява коронавирусната нова болест, съобщи директорът на институцията д-р Робърт Редфийлд.

Информацията обаче се актуализира с по-нови изчисления на базата на данни от повече епидемиологични центрове. Данните клонят към 50%.

Това означава, че най-вероятно половината от инфектираните нямат представа за това.

Изследователи от Исландия съобщават, че в 1 от всеки два случая на коронавирус, които са доказано положителни с тестуване, нямат никакви симптоми. Статистиката от Сингапур сочи 44%.

Върху пресмятанията влияят много фактори и някои от тях са променливи величини, което изкривява резултата. Но остава безспорно, че независимо дали безсимптомните носители са 1 от 4, или 1 от 2-ма, епидемиолозите имат аргумент да са настойчиви в искането всеки да носи маска на обществени места.