Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Драган Травица е ключов състезател за националния отбор на Италия и за елитния тим в Серия А1 "Аква Монца Парадизо".
СНИМКИ: ACQUA PARADISO MONZA BRIANZA
Драган Травица е ключов състезател за националния отбор на Италия и за елитния тим в Серия А1 "Аква Монца Парадизо". СНИМКИ: ACQUA PARADISO MONZA BRIANZA

 

"АЗ СЪМ италианец! Цял живот съм живял в Италия, мисля като италианец. Никой в Хърватия няма основание да ме нарича "предател"!
Това заяви в ексклузивно интервю за "168 часа" разпределителят на елитния италиански тим "Аква Монца Парадизо" Драган Травица. И през тази година Драган е част от състава на националния отбор на Италия. Наскоро той получи покана от новия селекционер на азурите Мауро Беруто. В същото време темата за натурализираните чужденци в представителния тим на Италия става все по-актуална. При представянето си Беруто заяви, че намерението му е да сведе до минимум присъствието им и да започне да

налага млади италиански волейболисти.

В България темата също е постоянно коментирана, тъй като - по една или друга причина, страната ни редовно "захранва" италианците с национали. Достатъчно е да споменем само имената на Христо Златанов и Венци Симеонов, за да се развихрят словесни престрелки, в които двамата най-често са наричани "предатели".
Драган Травица не смята, че това е правилно. Той е роден в Хърватия през 1986 г. Син е на бившия треньор на Сърбия Любимир Травица. По това време баща му работи в Италия и бебето Травица скоро се озовава на Апенините. Според Драган обвиненията в "предателство" в такива случаи са недопустими.
"В Италия има много добри млади състезатели като мен, които просто имат по-странна фамилия. Но аз съм си италианец, защото почти през целия си живот съм живял в Италия, мисля като италианец. Това е важното, а не как звучи фамилията ми!" - категорично заяви пред "168 часа" Травица-младши. "Живеем в 2011 г. и е нормално всеки да има право на избор. Аз, Христо Златанов, Венци Симеонов не сме предатели! Така се е стекъл животът ни. В един момент е трябвало да направим избор, който сега другите трябва да уважават!", допълва той.

Обяснява, че досега не му се е случвало

да играе срещу националния тим на Хърватия, така че не знае какво е усещането да се изправи срещу страната, в която е роден.
През последните два сезона Травица е състезател на елитния италиански тим "Монца". Отборът се класира на 4-то място и извоюва квота за евротурнирите. Не крие амбициите си да стигне и до финал в плейофите. В четвъртфиналите съперник на "Монца" е "Модена", като досега двата отбора си размениха по една победа и загуба.
"Успехът ни този сезон може би е изненада за някои, но ние сме силен отбор, с много професионалисти и свършихме наистина добра работа. Вярвах от самото начало, че ще успеем да влезем в четворката. Много сме щастливи, че ще играем в евротурнирите догодина!", емоционално споделя Травица.
Допълва, че лесни мачове в италианската Серия А1 няма, но най-труден бил последният от редовния сезон срещу "Модена". "Беше труден най-вече от психологическа гледна точка. От този мач зависеше дали ще играем в Европа. Изиграхме го с много желание и спечелихме", доволно обобщава той.
Травица не крие, че отборът на няколко пъти е минал през доста трудни периоди, включващи няколко поредни загуби.

"Всеки има добри и лоши периоди.

 Но минавайки през трудните, опознаваме най-добре себе си. Най-важното в такива моменти е никога да не преставаш да вярваш, че лошите дни ще отминат. Трябва да приемем трудностите само и единствено като начин да израстваме и да вървим напред. Това беше основното правило в Монца през този сезон. И в най-тежките моменти не престанахме да вярваме, че сме способни да преодолеем кризата. Работехме усилено и добрите резултати дойдоха!", припомня си разпределителят на "Монца".
Огромен плюс за справяне с трудните моменти била добрата атмосфера в отбора, категоричен е волейболистът.
"В Монца има страхотни играчи, които са и прекрасни хора. Ако трябва да откроя само един, то това е Матео Песенти. Той е от по-опитните състезатели и винаги, когато влизаше в съблекалнята успяваше да ни накара да се усмихнем - дори и през периода от загуби", разказва Драган Травица.

Драган: "Тренто" е най-добрият отбор в света!"

Ако Драган и компания отстранят "Модена" на четвъртфиналите, то най-вероятно съперник на полуфинала ще е воденият от Радостин Стойчев световен шампион "Тренто". В редовния сезон "Монца" не успя да запише нито една победа над Казийски и сие, но не гледа на евентуален двубой с чувството на обречен. "Не се плашим от никого, но не искам да мисля сега за това. Нека първо се класираме за полуфинала", усмихва се Драган. И допълва: Така или иначе, Тренто е най-добрият отбор в света, те са страхотни! И няма как да е иначе, когато там играе уникален състезател като Матей Казийски. В Италия играят много българи, но нямам приятели сред тях. Очевидно е обаче, че някои от тях са волейболисти от световна класа."

Травица тренирал първо футбол

В Италия Драган започва да тренира първо футбол. "Личеше си, че футболист няма да излее от мен", смее се той.
На 13 години започва да се занимава с волейбол. "Семейството ми ме подкрепяше и беше съвсем нормално скоро да реша, че това е моят спорт", разказва днешният италиански национал. На 16 години става част от младежкия отбор на "Сислей Тревизо", на следващата играе при мъжете в отбор от долна дивизия. На 18 години вече е част от елитния "Модена". Последните два сезона играе в "Монца". Почти във всички отбори, през които е преминал, носи фаталния номер 13, но твърди, че му е на късмет.


Либерото на Франция Жан-Франсоа Екзига:

Радостин Стойчев е велик треньор, ще промени тима на България

Съотборник на Драган Травица в "Монца" е един от най-колоритните волейболисти в света - националното либеро на Франция Жан-Франсоа Екзига.
Тимът на Франция е напълно променен. Звездите Антига и Ано се отказват, куп други състезатели не са в състава заради неразбирателство с треньора. Жан обаче отново е в тима на петлите за Световната лига през тази година. Французинът хвърля по едно око и върху промените в другите отбори, включително и в българския.
"Наблюдавам как Радостин Стойчев води "Тренто" през последните три години. Успя да спечели в три поредни години Шампионската лига, има и две световни клубни титли. Стойчев печели толкова много, че спокойно можем да кажем, че е велик треньор! Той ще внесе сериозна промяна в българския национален отбор", сподели пред "168 часа" Жан.
В момента французинът е изцяло съсредоточен върху клубния шампионат в Италия и мачовете на "Монца" с "Модена" от четвъртфиналите.
"Модена" е много силен отбор и първо трябва да ги отстраним, тогава ще мисли за евентуален сблъсък с "Тренто" на полуфинал", усмихва се Екзига. Не смята, че успехът на "Монца" тази година трябва да се приема като сензация. "Отборът ни е добър, а силата ни е в сплотеността. Никога не се предаваме и никога не преставаме да вярваме в способностите си!", обобщава либерото на "Монца" и френския национален отбор.
Думите му повтори и друга звезда на "Монца" - американският национал Шон Рууни. Веднага след загубата във втората среща с "Модена" Шон отсече: "Нямаме извинение за лошата игра, но и няма никакво време за мрънкане. Сега трябва да запретнем здраво ръкави, да тренираме на макс и съм убеден, че в следващия двубой ще бъдем преобразени!"

"Никой няма право да нарича мен и Христо Златанов (на снимката) "предатели", категоричен е Драган.
"Никой няма право да нарича мен и Христо Златанов (на снимката) "предатели", категоричен е Драган.
Драган твърди, че номер 13 му носи късмет.
Драган твърди, че номер 13 му носи късмет.
Ако Травица и "Монца" отстранят в четвъртфиналите Модена, то на полуфинала ще играят срещу Тренто.
Ако Травица и "Монца" отстранят в четвъртфиналите Модена, то на полуфинала ще играят срещу Тренто.
Екзига и Рууни са с основен принос за успеха на Монца през този сезон.
Екзига и Рууни са с основен принос за успеха на Монца през този сезон.
"Стойчев спечели всичко на клубно ниво, велик е!", признава либерото на Франция Жан-Франсоа Екзига.
"Стойчев спечели всичко на клубно ниво, велик е!", признава либерото на Франция Жан-Франсоа Екзига.