Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-важното доказателство се оказа ножът, изхвърлен в шахтата

Безчувствен човек, който не изпитва съжаление. Стреми се да бъде спокоен и да не показва крайни емоции. Не може да бъде изкаран извън равновесие. Мълчаливо изслушва всички, но не е съгласен с тях. Вярва в невинността си и знае, че няма да лежи дълго в затвора.

Така изглеждал на подсъдимата скамейка убиецът на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина - Йоан Матев. Само преди броени дни той беше пуснат под домашен арест с електронна гривна, след като прекара 3 години и 2 месеца зад решетките. Причината - кризата с коронавируса и невъзможността да бъдат насрочвани съдебни заседания.

Близки на смъртоносно намушканото на 2 юни 2015 г. момче са в шок от решението на съда. Според тях въпреки ограниченията в придвижването на Матев той е опасен за обществото, защото и до ден днешен не признавал вината си и категорично не се разкайвал за постъпката си.

Пред "168 часа" приятели на Георги, които са присъствали на голяма част от заседанията в съдебната зала, добре си спомнят

държанието

на Йоан

пред магистратите. Всички събрани срещу него доказателства не успяват да накарат младежа дори за миг да съжали за случилото се.

"Виждал съм го в залата да се усмихва, докато слуша как точно е извършил престъплението - спомня си един от близките на убитото момче. - Позволявал си е да го прави дори когато роднините на Геша са там и са тъжни. Няма как той самият да не е забелязал страданието им. Може да не осъзнава какво им е причинил, но се питам как, когато тези хора са пред очите ти, поне малко да не ти хрумне, че си провалил живота им. А може би това го знае много добре, но просто не го интересува и не му е важно. Дори и със собствената си майка се държеше по-резервирано. Явно си е такъв."

Според познати на Георги Йоан слушал внимателно всички в залата, но давал вид на човек, който не е съгласен с тях.

"Понякога изглеждаше и разочарован, но тогава най-вероятно се е връщал към момента, в който полицията го задържа, и си мисли какво ли е пропуснал, че са го арестували - разказват още те. - Ако съжаляваше поне малко за това, което е направил, нямаше да започне да променя външността си, така че да не прилича на бягащото момче от кадрите, които се разпространяваха навсякъде. Пишеше някъде, че

Йоан е

напълнял от стрес

и от това, че постоянно мислел за убийството. Едва ли не, че той не можел да живее, след като е убил Геша. Абсолютни глупости. Искал е да промени външността си, така че да не го хванат."

Приятелите на убитото момче се питат какво ли щеше да стане, ако Матев не беше задържан. Те са учудени дори от това, че убиецът на Георги е решил да остане в България. Според тях вероятността той да избяга от страната още когато никой не го е подозирал за нищо, била изключително голяма. Близките на Геша се чудят как при първа възможност не е отпътувал, под претекст че иска да работи или да продължи висше образование в някоя друга страна. Обясняват си го с това, че той се е чувствал абсолютно сигурен, че няма да го задържат. Бил е убеден, че властите никога няма да разберат, че именно той е човекът, наръгал Георги.

И до днес пострадалите роднини не могат да простят на учители и съученици на Матев, които го познали като самотния беглец от записа на камерата при Борисовата градина, но решили да замълчат. Разследващи установиха, че лично зам.-директорката на частната гимназия "Езиков свят" е поискала извинителна бележка от Йоан в деня, в който се случи убийството. Тя влязла в класната стая и дори лично се обърнала към него, за да му изиска такава.

След това съучениците на Йоан веднага започнали да обсъждат помежду си съмненията, че именно той е издирваният престъпник. Направило им впечатление, че спрял да посещава училище и променил външността си много бързо. За кратко време напълнял и си пуснал коса.

Благодарение на момиче на име Стефания Коларова, което учело в същото учебно заведение, но било по-малко от Йоан, полицията се насочва точно към него. Повече от година след убийството тя се свързва с приятеля на Геша Константин във фейсбук. Двамата си уговарят среща на пилоните на НДК, на която присъства и приятелката на Георги Лора Крашевска. Стефания им споделила какво говорят нейните съученици, а също и как Йоан се променил външно в последните месеци.

Малко след разговора Лора веднага съобщила в полицията за това. Проверката започнала мигновено. Йоан Матев бил задържан, но мълчал за извършеното от него престъпление.

Човекът, който разкрива всички детайли по убийството, е неговият брат Марсел. Пред криминален психолог момчето потвърдило, че самотният бегач от видеото, което се разпространява навсякъде, е именно Йоан. То разказало още, че във фаталния ден двамата с брат му трябвало да бъдат на

тренировка

по тенис

На нея обаче Марсел отишъл сам, а Йоан казал, че ще се поразходи. Върнал се по-късно с други дрехи. Изглеждал паникьосан и му споделил, че е направил глупост.

Обяснил, че е намушкал с нож момче, на което искал да вземе парите, но станало случайно. Веднага след престъплението изхвърлил дрехите си в кофа за боклук, а ножа в шахта, намираща се близо до мястото, където нападнал Георги. Пред криминалния психолог Марсел описал и как изглежда оръжието, а също и откъде брат му е успял да си го купи.

Думите му се оказват абсолютна истина. Само час по-късно разследващи откриват

най-важното доказателство

в шахтата, посочена от по-малкия брат.

Оказва се, че момчетата няколко пъти след това са минавали през мястото по желание на Йоан, без обаче да се спират.

За разлика от по-малкия брат, Матев и до днес отказва да разкаже какво се е случило с Георги в Борисовата градина. Той отрича да е извършил престъплението, а пред криминални психолози се държи дръпнато.

Въпреки че в съда Марсел се отрече от показанията си, благодарение на тях разследващи стигнаха до много ключови детайли, които посочиха Йоан като физическия убиец на Игнатов.

Тези дни пускането на момчето предизвика вълна от възмущение.

"Няма как съдът да гарантира справедлив процес, след като не може да гарантира провеждането на същия - коментира пред Би Ти Ви съдия Руси Алексиев, който е председател на съдебния състав, взел решение да наложи домашен арест. - Матев е задържан под стража повече от 3 години, което съотнесено с факта, че съдът не е в обективна възможност не само да осигури, а дори да прогнозира разумно кога ще продължи разглеждането на делото, прави мярката "задържане под стража" незаконосъобразна и балансирана."

Съдия Алексиев допълни, че този съдебен състав вече

пет пъти е отказвал да освободи Йоан

Той добави още, че делото не се бави и се очаква да приключи до месеци.

Първата среща на родителите на Георги с Матев всъщност се случи през 2015 г. в заседателната зала.

"Детето ми лежеше на пейка по гръб в Борисовата градина - разказа тогава майката на Геша Албена Игнатова. - Имаше пяна около устата, избърсах я. Целунах го няколко пъти, въпреки че полицаите ми забраняваха. Той беше студен, а аз исках нещо да ми каже."

Пред магистратите жената обясни още и как е разбрала за случилото се със сина й.

"Към 11,50 ч. Лора ми се обади по телефона на Георги и ми каза: "Георги е наръган! Има рана" - спомни си тя. - Не можех да повярвам, че това е истина. Бяхме на работа със съпруга ми и тръгнахме към парка. Събуждам се със студеното лице на Георги. Дано не се е мъчил много."

На същото заседание присъства и приятелката му Лора.

Георги й се обажда секунди

след като е наръган

"В 11,42 ч ми каза, че ще ме чака пред моето училище "Христо Ботев" до Борисовата градина - разказа момичето тогава. - Минута по-късно пак ми звънна и ми каза: "Лора, моля те, ела, наръгаха ме!"."

Момчето успяло да й обясни само къде се намира.

"Видях го да лежи по гръб - спомни си тя. - Портфейлът му бе отворен, а до него имаше тесте карти. Гледаше в една точка. Имаше пяна на устата и си държеше ръката на раната в корема. Издаваше ужасяващи звуци. Опитваше да си поеме въздух. Пипнах го за рамото и му държах ръката."

В момента Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" разполага с 250 електронни гривни с проследяващо устройство. Хората, на които може да бъде поставена такава, се делят на три категории. Първата са лишените от свобода, които са настанени в затворнически общежития от открит тип и имат разрешение да нощуват извън общежитието. Втората са лица, на които са наложени пробационни мерки като ограничения в свободното придвижване и задължителна регистрация по настоящ адрес. Третата категория пък са лицата под домашен арест.

Точно с такава електронна гривна е и банкерката Невена Йорданова от Варна, която открадна над 1,22 млн. лв. от сметки на клиенти само за да ги изпрати на мъж, с когото се запознала в интернет.