Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Застояването, липсата на движение, заседналият начин на живот крият множество рискове, алармират здравни специалисти. Освен че забавя метаболизма и потиска имунитета, ограничената физическа активност може да е отключващ фактор за сърдечносъдови проблеми, дори за рак. Затова независимо от условията лекари препоръчват движението задължително да е част от ежедневието.

Заради изолация и ограничения в последните месеци все повече хора страдат от липсата на достатъчно възможности за спорт и разходки. Лекари са категорични, че обездвижването за дълъг период може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Според Световната здравна организация недостатъчната физическа активност е

един от водещите рискови фактори

за смърт

в световен мащаб. Тя допринася за поява на неинфекциозни заболявания (сърдечносъдови, рак и диабет). Според данни на организацията в световен мащаб 81% от подрастващите нямат нужната физическа активност.

Проучване на Европейския център за икономика и бизнес изследвания показа, че половин милион европейци умират всяка година от болести, свързани с обездвижването - коронарна болест на сърцето, диабет тип 2, високо кръвно, рак на дебелото черво. Според учените обездвижването взема повече жертви от тютюнопушенето. Специалистите препоръчват поне по половин час физическа активност всеки ден. Като за най-благоприятни се считат ходенето пеша и плуването, защото не натоварват нито сърцето, нито ставите.

"Човешкото тяло е създадено да се движи и можете да видите доказателство за това по неговата структура - подчертава изследователят Мурат Далкилинч в своя лекция за американската платформа за научни конференции TED (в превод на Инна Саркизова). -

В нас има над 360 стави и около 700 скелетни мускула,

които осигуряват лесни и плавни движения. Уникалната физическа структура на тялото ни дава способността да стоим изправени срещу силата на гравитацията. Кръвта ни е зависима от нашето движение, за да циркулира правилно. Движението влияе добре върху нервните клетки и кожата ни."

Още през 2015 г. на конгреса на Европейското общество по кардиология в Лондон е цитирано изследване на германски учени, доказващо, че само 25 минути интензивно ходене на ден удължават живота с 3-7 години. Според немския екип умерено натоварване всеки ден намалява с 50% риска от инфаркт за хората над 50-годишна възраст. Специалистите са категорични, че именно обездвижването е особено опасно за хората в напреднала възраст, но също така и рисков фактор при по-младите.

"Честа практика е да сядаме прегърбени и с отпуснати рамене - положение, при което се оказва неравен натиск върху гръбнака - пояснява Мурат Далкилинч. - С времето това причинява износване на хрущялните дискове, преуморява някои сухожилия и стави и натоварва мускулите, които се разтягат, за да придобият извитото положение на гърба. Тази прегърбена форма стеснява също гръдния кош, т.е. белите дробове имат по-малко място, за да се разширят при дишане. Така временно се ограничава количеството кислород, което се пренася в кръвта."

Според учения това е основен проблем, който се отразява на целия организъм и най-вече на мозъка: "Неподвижното стоене намалява кръвния приток и количеството кислород, което влиза в кръвообращението чрез дробовете. Мозъкът се нуждае от всички тези елементи, за да остане нащрек, затова концентрацията ви най-вероятно ще спадне със забавянето на дейността на мозъка."

Освен това обездвижването оказва влияние върху метаболизма, повишава риска от затлъстяване и разширени вени. От СЗО уточняват, че затлъстяването е един от основните здравословни проблеми днес. Данните показват, че в световен мащаб

от наднормено тегло страдат около два милиарда души,

а до 2030 г. се очаква броят им да достигне дори три милиарда. Специалисти изтъкват, че свръхтеглото има доказана връзка със сърдечносъдовите заболявания, рака на дебелото черво и на стомаха, диабета, високото кръвно налягане.

По данни на Българската асоциация за изследване на затлъстяването 280 хиляди българи вече са с

тежка степен на затлъстяване

"Продължителното седене също временно деактивира липопротеина липаза - специален ензим по стените на кръвните капиляри, който разгражда мазнините в кръвта. Затова, когато сте седнали, не горите калории толкова добре, както в движение - категоричен е Далкилинч. - Освен това около скелета се намират мускули, нерви, артерии и вени, които образуват слоеве от меки тъкани в тялото.

Самото стоене в седнало положение смачква, поставя под налягане,

притиска и по-фините тъкани наистина чувстват затруднението. В зоните, които са най-силно притиснати, може да се блокират нерви, артерии и вени, което ограничава сигнализацията на нервите, причинява сковаването, намалява кръвния поток в крайниците и в резултат те се подуват."

През 2017 г. екип от специалисти от Кеймбриджкия университет и от Primrose Oncology & Research Unit в Бедфорд провеждат изследвания, доказващи, че обездвижването е основен рисков фактор за развитие на рак. Те препоръчват по половин час движение дневно като превенция, но освен при здрави хора и при вече засегнати пациенти. Учените обясняват, че дори не става дума за прекалено натоварващи упражнения, а просто за раздвижване. Екипът подчертава, че движението трябва да е част не само от профилактиката, но и от всяко лечение на рак, тъй като намалява рисковете от бързо развитие на болестта, а при пациентите в ремисия - от повторна поява на тумори.

За деца и юноши между 5 и 17 години от СЗО препоръчват

всеки ден поне

60 минути

физическа активност

с умерена до енергична интензивност. За хора на възраст между 18 и 64 г. - всяка седмица поне 150 минути физическа активност с умерена интензивност или поне 75 минути интензивна физическа активност. От СЗО подчертават, че физическа активност над 60 минути дневно осигурява допълнителни ползи за здравето. За хората над 65 г. се препоръчват всяка седмица поне 150 минути физическа активност с умерена интензивност.

Според специалистите

идеалният спорт за всички възрасти е ходенето пеша

Твърди се, че то подсилва имунната система, подобрява кръвообращението, стимулира работата на сърцето, предпазва от разширени вени, помага за насищане на организма с кислород и срещу високо кръвно, нормализира нивата на глюкозата в кръвта.

В ситуация на епидемия здравните специалисти препоръчват да се практикуват упражнения у дома - йога, аеробни, маршируване на място - за по-младите, а за по-възрастните - просто разгряване на ставите. Съществуват множество безплатни програми, които може да бъдат намерени онлайн. При епидемия движението е още по-необходимо, защото то засилва съпротивителните сили на организма и ни прави по-устойчиви на вируси.