Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Животът на Христо Стоичков никога не се е подчинявал на нюансите. При него всичко беше черно и бяло. Едните силно го мразеха, а другите го ненавиждаха. Създаде приятелства до гроб, но претърпя и големи разочарования в богатата си футболна кариера. Самият Христо тези дни призна, че един от най-болезнените моменти е предателството на Марадона, с което се сложи край на тяхната дружба.

"Имах много важно приятелство с него и когато то приключи, ми стана тъжно. Загубих голям приятел в лицето на Марадона. По-добре да си остана със спомена за него като футболист, снимките и позитивните неща. Диего загуби, не аз. Човек преминава през нереални неща през живота си. Винаги ще го обичам, но не както преди. По-добре да го оставя така", заяви носителят на "Златната топка" в откровено интервю за аржентинско радио.

Със сигурност мнозина фенове са се запитали какво толкова се е случило, че да последва тежък разрив в отношенията на двама от най-популярните футболисти по света. По традиция легендите в спорта гледат да се пазят от публични скандали и по време на официални събития

се стремят

да монтират служебната

усмивка,

дори и да се изправят лице в лице с най-големите си врагове на терена. Много рядко се случва да се стигне до чак толкова тежък разрив, тътенът от който да отекне по целия свят.

Стоичков не успя да преглътне тежките думи, защото още го боли от предателството на Дон Диего през май 2016 г. В началото нищо не предвещаваше да се развихри толкова силна буря, която да отнесе добрите отношение между футболните легенди. Уж всички трябваше да празнуват, да се прегръщат на терена и да изживеят заедно незабравими часове. В крайна сметка най-успелият български футболист се беше постарал да организира един наистина незабравим юбилей. Над 43 хиляди българи се събраха на ст. "Васил Левски", за да се насладят на футболното шоу по случай 50-ия рожден ден на Камата. Стотици хиляди гледаха мача по телевизията, привлечени от силната концентрация на играчи от световна величина. Почти всички от поканените дойдоха. Но не и Диего Армандо Марадона.

"Няма да споменавам повече тези имена, които вчера казаха, че ще дойдат, и не дойдоха. За мен те вече не съществуват. За мен те вече са изтрити от моя телефон. Те повече никога няма да дойдат до мен. Никога повече няма да се свържат с мен", избухна Камата веднага след шоуто на ст. "Васил Левски".

Със сигурност най-голяма рана в сърцето на Камата отвори именно аржентинският гений. Марадона бе предвиден да бъде черешката на тортата за дълго подготвяния шоу спектакъл от Стоичков и партньорите му. Неслучайно около него се завъртя

мощната рекламна кампания за шоуто.

До последно Марадона твърдеше, че ще пристигне навреме за мача. Дори си беше поискал лимузина със специална климатична система, която да пречиства въздуха.

И лимузина се беше намерила, и подходящата хотелска стая му беше запазена, и морските дарове бяха налице. Марадона обаче не дойде. Лошото е, че дори не сметна за нужно да съобщи предварително за невъзможността си да се яви лично на ст. "Васил Левски".

Още през 2016 г. фенове и медии се зачудиха защо Дон Диего е обещал да присъства и се е отметнал от своята дума, осъзнавайки много добре какво ще последва от тази му постъпка. Причината за предателството е крайно прозаична.

Става дума за пари, за много пари!

Юбилеят на Стоичков за зла беда съвпада с изключително добре платен рекламен ангажимент на Дон Диего в Дубай. Там той участва в турнир за ветерани и дори отбелязва няколко ефектни гола. Приятелските мачлета са само част от ангажимента на Марадона да популяризира футбола в Обединените арабски емирства. Лично принцът на Йордания Али бин ал Хюсеин избира световния шампион от Мексико '86 за лице на най-популярната игра в света. Говори се, че за своите изяви в Емирствата Марадона е получил 10 млн. долара на ръка.

В деня на мача на Стоичков аржентинецът бил претрупан с ангажименти. Първо поритал с ветерани, а след това отворил кафене в Дубай, носещо неговото име. Навсякъде е преследван от шейхове, фенове, журналисти. Няма абсолютно никакъв шанс да се отметне от задълженията си, за които е щедро заплатен. Но защо тогава излъга приятеля си, че ще дойде на шоуто "50 години номер 8"? Още повече че

Стоичков присъства на бенефиса на аржентинеца

и се раздаде максимално,

за да направи шоуто му още по-бляскаво.

И до днес няма категоричен отговор на тези въпроси. Най-вероятната версия е, че Марадона отдавна е забравил земния си произход. Смята се за божество, което може да си играе със съдбите на другите и да му се размине. Дори и най-големите фенове на гениалния аржентински футболист едва ли могат да забравят зрелищните му изцепки през всичките тези години. Много от тях бяха направени именно от чувството му за безнаказаност.

Още докато беше на терена, Дон Диего започна с наркотиците. Нали беше полубог – можеше да се друса вечерта, а на другата сутрин да е най-добрият на терена.

Алкохолът и дрогата се опитаха да му покажат, че не е безсмъртен, вкарвайки го няколко пъти в болници и клиники за наркомани. Гениалният футболист не поиска да повярва на собственото си тяло и продължи да живее по собствените си правила. А през това време разочарова доста хора около себе си. Идваше с гръмки обещания да твори велики неща и си тръгваше през задния вход, без да каже "извинявай".

Големият футболист се оказа калпав треньор, но така и не си призна неумението да диктува събитията в съблекалнята. Дори и днес различни отбори по света го търсят, но едва ли разчитат на някаква професионална подкрепа за развитието на тима. Идеята е Дон Диего да дойде,

да сътвори едни

два зрелищни гафа,

да създаде малко медийна патаклама и след това да се изнесе в неизвестна посока. По време на всички тези обиколки Марадона по-скоро не създаде приятелства и си спечели незавидната слава на човек, на когото не може да се разчита особено.

По абсолютно същия сценарий се разви и личният живот на Диего Марадона. Няколко съпруги, много незаконни деца и десетки шумни скандали. Изоставените жени до една ще потвърдят, че са били предадени от техния любим и след това не са получили извинение.

Едно е сигурно – докато е жив, Дон Диего няма да се научи да търси прошка от хората, у които е оставил горчилка. Доказателството е хладното му мълчание след признанието на Стоичков. С това приятелство е свършено. Този октомври Марадона ще посрещне 60-ия си юбилей и е почти сигурно, че Камата няма да е сред присъстващите на празничната трапеза.