Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки: Правителствената пресслужба
Снимки: Правителствената пресслужба

- По 10 деца ще има в стандартната класна стая с 3 големи прозореца

- Отпадат част от темите от програмата, но ще бъдат изучени

Матурите ще се проведат на 1 и 3 юни, което е с 12 дни по-късно от първоначално обявеното (20 и 22 май). Получаването на свидетелства за завършване на училищно образование ще се забави само с 4 дни, което ще позволи кандидатстването във висшите училища в България и в чужбина. няма да има проблем за кандидатстване за тези, които положат успешно матури на юнската сесия. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет за приключването на учебната година по време на кризата от коронавирус.

Началото на матурите ще е в 9, а не както досега в 8 часа. Зрелостните изпити по желание ще са на 2 и 4 юни. Изпитите физика и астрономия, химия и чужди езици без английски ще са на 2 юни сутринта, а следобед - по математика, история и география. На 4 юни сутринта ще са изпитите по биология и философски цикъл, а следобед - по английски език. Началото на допълнителните изпити ще е в 8,14 часа. Учениците ще получат служебна бележка за допускане до 29 май по електронен път. Датата на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация по теория остава непроменена - 5 юли. Директорите могат да определят нови дати за държавните изпити за придобиване на професионална квалификация по практика.

Абитуриентите, които не се явят на изпити в началото на юни, могат да го направят на 27 и 28 август.

В задължителния зрелостен изпит по български език и литература няма да се включват въпроси,свързани с лириката на Вапцаров, с "Железният светилник" на Димитър Талев и "Тютюн" на Димитър Димов. Принципът, на който сме стъпили е да спрем на 20-ата седмица при нормално тематично разпределение, обясни министърът. Това не означавало, че няма да има материал от обучението онлайн, защото част от училищата са се движили с по-бавна скорост от нормалното времево разпределение на темите. Като цяло онлайн обучението постигнало резултатите си и нямало пречка да бъдат включени малка част от темите в него. Ако някой не е стигнал до тема преди тези 3, които ще отпаднат, имат 1 месец да го направят и чрез индивидуални консултации в учителите. Учебната година на 12-класниците приключва на 14 май, така че до 27-28 май ще могат да се консултират с учителите.

Изучаването на голяма част от предметите от втория задължителен зрелостен изпит е приключил в 11-и клас и само в някои видове училища приключва в 12-и клас. За да се осигурят равни условия изпитът по история и цивилизация няма да включва теми след Първата световна война. От изпита по физика ще отпадне всичко след елементарни частици, от изпита по география - северните региони.

Изпитите след 7-и клас ще са 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика. Ще започнат 9 часа, както досега. По български език и литература няма да се включват въпроси, свързани със сложно съставно и сложно смесено изречение, както и "Бай Ганьо пътува" на Алеко Константинов, "Неразделни" на Пенчо Славейков, "Заточеници" на Яворов, "По жътва" на Елин Пелин и "По жицата" на Йовков. Това не означавало, че темите няма да се изучават. По математика няма да се включват задачи, свързани с неравенства и успоредници. Знанията и уменията се създават с надграждане особено по граматика и математика, така че е важно тези теми да се изучат, каза министърът.

За седмокласниците, които в момента на изпитите са в карантина, ще се осигури възможност за полагане на изпита в отделно помещение след провеждането на PCR тестове предходния ден и след отрицателен резултат. Този вариант е за деца, които са били контактни. Ако има 1-2 или 3 болни деца, ще се вземе най-благоприятното решение за тях, за да не са ощетени. И други години е имало подобни случаи на деца с шарка например.

Постигнахме консенсус, че учебната година трябва да приключи неприсъствено в електронна среда, а учениците да се върнат за най-важните изпити - след 7-и клас и държавните зрелостни изпити Няма да се удължава учебното време в нито един от класовете, защото до голяма степен резултатите от учебните програми са постигнати. Ако епидемичната ситуация позволява, през лятото ще се проведат присъствено или частично присъствено част от дейностите за преодоляване на образователните трудности, което ще е вариант за диференцирано отучване за учениците, които не са били включени ефективно или въобще не са били включени в електронното обучение. Това каза още министър Красимир Вълчев.

Проектът "Подкрепа за успех", по който се финансира всяка година допълнителното обучение за преодоляване на образователни трудности, се променя и обучението ще бъде разширено и за децата, които не са били включени в електронното обучение. Оценката ще направят учителите. Това ще стане, ако ситуацията позволява.

Освен изпитите след 7-и клас и матурите присъствено ще се проведат и държавните изпити за придобиване на професионална квалификация за учениците в професионалните гимназии. Вътрешното срочно и годишно оценяване се извършва в електронна среда в момента. С 2 срочни оценки е може да се оформи срокът - за това е променена наредбата за оценяване. Всяко присъствие на малолетни и непълнолетни ученици в училището ще става със съгласието на родителя. Ще бъдат направени изключение за присъствие в училище и за други дейности, но индивидуално. Принципът бил да се върнат учениците за най-важните дейности, които не могат да се проведат в електронна среда. Същият принцип ще приложат и университетите, които ще разработят индивидуални планове. Другите дейности, за които ще се допусне присъствие на ученици в училище, ще са за оформянето на оценките на учениците в самостоятелна и задочна форма на обучение, за повишаване на оценките в 12-и клас.При присъствените дейности в училище ще се прилагат всички мерки за противоепидемична безопасност.

На изпитите след 7-и клас и на матурите учениците ще бъдат разредени. При стандартната класна стая с 3 големи прозореца ще има по 10 деца. Изпитите ще се проведат в повече стаи. По 1 квестор ще има в зала с камери. Ще има и резервен квестор в коридор с няколко стаи. Няма да се допуска струпване на ученици преди и след изпита. За това ще помогнат и от МВР пред училищата.