Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Правителствена информационна служба
СНИМКА: Правителствена информационна служба

„Както виждате генералът си е жив и здрав. И изобщо нямаше да разваляме на хората настроението, ако не съзирах поредния умисъл. Щабът никога не е разформирован.“

С тези думи се включи в сутрешния брифинг на оперативния щаб премиерът Бойко Борисов. Той влезе на пресконференцията заедно с шефа на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Двамата демонстрираха, че щабът продължава да работи заедно с правителството, за да опровергаят обвинения от събота, че щабът е разформирован. Те се появиха в събота, след като шефката на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова обяви, че се прекравятавт всекидневните брифинги на Мутафчийски.

„От две седмици ме умоляват да спра да се гаврите сутрин с тях. Има журналисти, които буквално идват да се заяждат с тях“, обясни Борисов защо е променена практиката за информиране.

„Некоректно отразяване е, че щабът е спрял работа и трябвало последно сбогом. Най-малкото обезсмисля нашите усилия от вчерашния ден. Според много от хората начинът на оповестяване е контрапродуктивен, насажда страх, фиксира прекалено вниманието на обществото. Молбата за промяна в оповестяването беше наша. И това е всеизвестен факт, не е новина“, каза и Мутафчийски.

Вчера сме били заедно до 22,30 вечерта, докато говорехте че е уволнен, обясни Борисов.

„Някои тулупи спят до обяд и после пишат постове. Всяка сутрин, всяка нощ, без събота, без неделя ние без заплати го правим това, събираме се говорим, обсъждаме, решаваме“, разпали се премиерът. Според него има хора, които умишлено говорят за разрив и напрежение, за да свалят доверието в правителството и оперативния щаб.

В 10 сутринта в неделя оперативният щаб ще има съвместно заседание с правителството, за да се състави график за отпадане на ограниченията, обяви още Борисов. Неговото искане било да има икономически ефект от отпускането на мерките. Вероятно ще бъдат разрешени шофьорските курсове, мисли се и как да бъдат отворени поне частично ресторанти и кафенета, разясни министър-председателят.

„Няма индикация че всичко това ще премине скоро. По-скоро от няколко дни умуваме как свиквайки да живеем, хората сами да се предпазват и с нашите мерки повече сектори да се отварят. Само с бързите мерки и разбира се дисциплината на огромната част от българите сме на толкова ниски нива на болни. Никога не съм си позволил на чужд труд да си припиша заслуга, но реорганизацията на индустрията си е моя заслуга“, заяви още премиерът.

Правителството и щабът са едно цяло, гарантира Борисов.

Комуникацията между щаба и правителството се развива като спор, защото това е правилният начин да се вземат решенията, категоричен бе пък ген. Мутафчийски.

За първи път той се появи на брифинг без униформа, което Борисов обясни с това, че трябва да бъде изпрана. Стана ясно и че не генералът е настоявал да е с военна форма на брифингите.