Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пандемията по нелеп начин съчета теорията му за естествения подбор със сегашната дилема

Трагичните случки, които стоят зад най-скандалната му идея за приликата с шимпанзетата

Пренася теорията на кумира си в природата и започва да търси потвържденията й

В медицината стадният имунитет и естественият подбор на Чарлз Дарвин нямат нищо общо, но вирусът причинител на COVID-19 по някакъв странен начин успя да ги направи почти синоними. Той е първият вирус, с който науката катастрофира: всяка държава, която опита да подложи населението си на колективен имунитет, бързо разбра, че жертвите ще са стотици хиляди, ако не и милиони. Оцеляват само най-силните и приспособимите. Каква по-добра илюстрация за естествения подбор?

Дарвин смятал, че продължават само онези форми на живот, които най-добре се адаптират към конкретната среда - останалите просто умират. Затова в своите трудове той въздига смъртта като основен двигател на прогреса в света на живата природа.

Кое го е тласнало към тези идеи? Може и да не ви се вярва, но това е абсолютно случайно съвпадение на различни събития. Истинско озарение обаче настъпва, когато Дарвин научава за теорията на Малтус. Той така се влюбва в нея, че я пренася едно към едно в природата и така се ражда “Произход на видовете”. Тя е толкова оригинална и завладяваща, че ученият неволно започва да вижда единствено потвържденията, които ще го направят световноизвестен.

Още по-любопитни са приключенията му в Бразилия, които го тласкат към най-скандалната му идея за приликата между хората и маймуните. 

Животът дооформя теорията му след брака с първата му братовчедка, който е с трагични последици.

Това побърква учения и той стига до извода, че природата трябва да изтреби фамилията му. Но напук на теорията му тя не го прави. Избира друг подход. До края на живота си Дарвин страда от паразит - Trypanosoma cruzi. Симптомите, които развиват носителите, съвпадат с всички, от които страда Дарвин до края на живота си.

Защо въпреки страданията ученият до края на живота си се колебае между своята теория и тази за Великия дизайн и Твореца, ще научите от новия брой на сп. "Космос".

От него ще разберете, че животът на Клеопатра като дете на брат и сестра съвсем не е бил лесен, как могат да ни спасят бактериофагите от следващата голяма заплаха, какви скорпиони има в България, могат ли да ни оперират под хипноза и кои са го правили, как Салвадор Дали стана най-крупният търговец с лудост и още много други интересни теми, само в новия брой на "Космос".