Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гърция, смятана доскоро за напълно провалена държава, сега се справя с коронавируса по-добре от редица други европейски страни СНИМКА: Ройтерс
Гърция, смятана доскоро за напълно провалена държава, сега се справя с коронавируса по-добре от редица други европейски страни СНИМКА: Ройтерс

Гърция, смятана доскоро за напълно провалена държава, сега се справя с коронавируса по-добре от редица други европейски страни. А населението проявява изненадваща дисциплина. Как стана това?

Само допреди няколко години Гърция беше „лошият ученик“ в Европа, едно голямо огнище на постоянни кризи. В сегашната криза с Ковид-19 обаче страната изглежда се справя по-добре от редица други държави в ЕС, се казва в репортаж на SWR. А вестник „Берлинер цайтунг“ посочва, че Гърция е извървяла пътя от „черната овца до пример за подражание“.

Много по-рано, отколкото на други места в Европа, гръцкото правителство затвори училищата, магазините и ресторантите. И много по-дълго, отколкото другаде, гърците ще трябва да чакат, докато бъдат разхлабени мерките на карантината. Атина залага на малките и предпазливи стъпки в тази посока. Най-рано на 4 май ще бъдат отворени някои от магазините.

"Навременни и стриктни мерки"

Точно страната, която в дълговата криза бе смятана от всички за провалена държава, сега демонстрира забележителни успехи в борбата срещу Ковид-19, отбелязва „Берлинер цайтунг“.

Изданието цитира сравнителен анализ на френския мозъчен тръст „The Bridge“, според който от 10 изследвани европейски страни Гърция демонстрира най-добрата стратегия в кризата - „благодарение на навременните и стриктни мерки“.

Цифрите говорят ясно за това: с 12,5 жертви на 1 милион души население Гърция изпреварва повечето други страни в ЕС. В Германия, например, броят на починалите от коронавирус е почти 6 пъти по-висок, в Швейцария - 15 пъти, а в Испания - 40 пъти.

Гръцкото правителство обаче имаше основателна причина да не се бави с мерките: заради строгите икономии по време на дълговата криза държавното здравеопазване изпадна в изключително тежко състояние. Навсякъде в системата липсват кадри, а повече от 20 000 лекари са напуснали страната от 2010 година насам.

Когато на 26 февруари в Солун беше регистриран първият случай на коронавирус, държавните болници разполагаха с едва 565 легла в интензивните отделения. Тогава за рекордно кратко време здравното министерство успя да осигури допълнителен медицински персонал и да удвои наличния капацитет. Благодарение на този успешен кризисен мениджмънт в момента се използват едва 5 процента от леглата за интензивно лечение, посочва „Берлинер цайтунг“.

Изненадваща дисциплина

Гърците спазват ограниченията с изненадваща дисциплина, което не е много естествено за една страна, в която забраните обикновено не се зачитат, а личната свобода е нещо свещено. И още нещо: близо 80% от гърците одобряват действията на правителството в сегашната криза.

Но трудното тепърва предстои: МВФ прогнозира за Гърция икономически спад от 10% през 2020 година и увеличение на безработицата до 22,3%. Очаква се и катастрофален туристически сезон в страната, предупреждава на свой ред SWR и добавя, че без помощ от ЕС Гърция трудно ще се справи.