Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЩЕДЪР: Шейх Мансур не жали пари за клуба си.
ЩЕДЪР: Шейх Мансур не жали пари за клуба си.

 

 

Крал Кени Далглиш излиза в битка срещу могъщия арабски владетел шейх Мансур. На "Анфийлд роуд" в Ливърпул се срещат две различни епохи във футболната игра - парите срещу опита и традициите.
Когато Кени бележи във вратите на съперниците, футболът все още не е подвластен на тоталната комерсиализация.

Така е и в началото на кариерата на Далглиш като мениджър. Тогава едва ли някой си е мислел, че един ден финансово най-мощните клубове на Острова ще бъдат "Манчестър сити" и "Челси". Собственост съответно на арабин и руснак.

Но времената се промениха и сега виделият какво ли не Кени Далглиш извежда своите "червени" срещу мултимилионния тим на "Манчестър сити".
Собственик на "Сити" е шейх Мансур. Той налива огромни суми в касата на клуба. Засега успехи липсват.

Във важните срещи "сините" не успяват да печелят. Доскоро "Сити" бяха в битката за титлата, но сега ще трябва да треперят докрай за четвъртото място, даващо шанс за участие в Шампионската лига. За да успеят, ще трябва да се преборят с конкуренцията на "Тотнъм", който и този сезон се представя отлично.
За богатите момчета на шейх Мансур пътят към към лигата минава и през "Анфийлд" тази седмица.

Евентуална загуба ще ги отдалечи от целта. Ако това стане и небесносините отново не постигнат нищо съществено въпреки огромния си бюджет, напълно ще оправдаят лепнатия от сър Алекс Фъргюсън етикет "шумните съседи" - много говорят, много пари дават, заканват се, но в крайна сметка не постигат нищо."
"Ще преследваме докрай победата във всеки мач.

Медалите се разпределят накрая. Дотогава всичко е възможно" - продължава да вдига шум мениджърът на "Сити" Роберто Манчини.
На няколко пъти през сезона той оцеля на косъм от уволнение. Възможно е загуба от "Ливърпул" да е онази капка, която ще прелее чашата.

Още повече че шейхът индиректно покани "специалния" Жозе Моуриньо да поеме тима от следващия сезон. Неофициално се говори за оферта към португалеца от 40 милиона евро. Тези пари трябва да освободят треньора от контракта му с "Реал" Мадрид. Моуриньо също даде да се разбере, че няма нищо против да се върне на Острова. Но не е тайна, че той мечтае да наследи Алекс Фъргюсън, след като упоритият шотландец се пенсионира като мениджър на "Юнайтед".

Нищо чудно Моуриньо първо да поеме другия клуб от Манчестър. Още повече ако "Реал" Мадрид отново остане без трофеи тази година. Както е известно, в кралския клуб не търпят подобно положение, без значение колко специален е треньорът им.
От другата страна на барикадата крал Кени води битките си с променлив успех.

Далглиш започна със загуба на "Олд трафорд", но постепенно отборът му натрупа самочувствие. И си го върна на "Юнайтед" с  3:1 на "Анфийлд".
Кени е щастлив от партньорството на новата му нападателна двойка Анди Керъл - Луис Суарес.
"Това са двамата най-добри нападатели в Англия. Убеден съм, че с всеки изминал ден ще стават все по-уверени.

Съвсем скоро всички ще говорят само за тях", хвали ги мениджърът.
Суарес вече се превърна в любимец на публиката, след като се адаптира невероятно бързо в състава и показа наистина страхотна игра.
"Луис е прекрасен футболист, бърз, техничен, може да импровизира и да се нагърби да реши сам всяка ситуация. Тепърва предстои да разкрие истинския си потенциал и да се превърне в една от легендите на клуба" - хвали играча си Далглиш.
Друга добра новина за него е подновеният договор на 24-годишния бразилски полузащитник Лукаш Лейва.

Съобщено бе, че той е подписал нов дългосрочен контракт, но никакви допълнителни подробности не са оповестени. 
Лукаш бе привлечен от бразилския "Гремио" през лятото на 2007 г. и се превърна в един от основните играчи на червените.

Новият контракт ще му даде възможността да играе по-освободено, без да мисли за бъдещето си.
"Радваме се, че Лукас се обвърза дългосрочно с клуба. Той е важна част от нашия отбор и се чувства щастлив тук", казва Далглиш. Старият договор  на халфа изтичаше след малко повече от година.
С добри нападатели и подсигурена средна линия отборът на "Ливърпул" започва да изглежда още по-солидно и дава надежди на феновете да мечтаят за атака на титлата още през следващия сезон.

Червените ще се хвърлят за победа срещу "Сити", защото при успех ще се доближат само на 1 точка от петия "Тотнъм" и на 4 т. от "небесно сините".
Манчини много добре знае какво го чака в Ливърпул и има от какво да се притеснява. В отбора му цари напрежение, някои от основните му играчи са контузени, лидерът Калрол Тевес пак се цупи и не играе добре, а лудият италианец Марио Балотели прави идиотщина след идиотщина.

След като вбеси до такава степен Манчини, че мениджърът го замери с куфар, нападателят измисли нов начин да опъва нервите на шефовете си. Балотели целел със стрелички младежите на "Сити", защото му било скучно, пише в. "Пийпъл". Това се случило на клубната база на отбора.

Тъмнокожият нападател мятал от втория етаж на стадиона стрелички за дартс към събралите се долу млади играчи.
"Той е млад, невероятен футболист, но вече трябва да почне да мисли с главата си", беснее Манчини.
Най-жестокия удар треньорът трябваше да понесе след квалификациите на младежките национални отбори.

В мача на Дания се контузи железният защитник Мика Ричардс. Играчът има травма в ахилеса, която ще го извади от игра за неизвестно колко време. Освен срещу "Ливърпул" Ричардс няма да може да играе и в друг ключов мач на небесносините - полуфиналите на "ФА къп" срещу "Манчестър Юнайтед".
Мика е вторият бранител след Жером Боатенг, на когото Манчини няма да може да разчита. Италианецът определено има доста въпросителни пред състава си преди дербито с "Ливърпул".

Ако не постигне успех, този път ще му бъде трудно да убеди арабските собственици, че проблемите са само в лошия късмет. Защото, когато парите отиват на вятъра, някой винаги го отнася. Във футбола това почти винаги е треньорът.

 

Аут от "Лига Европа"

И "Ливърпул" и "Манчестър сити" отпаднаха безславно от "Лига Европа" още на осминафинал. Това бяха два от големите фаворити в тазгодишното издание на турнира. "Ливърпул" падна от "Брага" в първия мач с 0:1 и на реванша не успя да бият португалците - 0:0.
По подобен начин се разви и двубоят на "Манчестър сити" с "Динамо" - Киев. Англичаните загубиха в първия двубой с 2:0. Успяха да спечелят в Манчестър с 1:щ, но това не беше достатъчно.

Статистика
"Ливърпул" - "Манчестър сити"

"Ливърпул" - 79 победи
"Манчестър сити" - 41 победи
Равенства - 40

Последни пет мача
Висша лига "Манчестър сити"  - "Ливърпул" 3:0 Висша лига "Манчестър сити" - "Ливърпул" 0:0
 Висша лига "Ливърпул" - "Манчестър сити" 2:2 Висша лига "Ливърпул" - "Манчестър сити" 1:1
Висша лига "Манчестър сити" - "Ливърпул" 2:3  
 Титлите

"Ливърпул"

"Ливърпул" е шампион на Англия 18 пъти.
Европейски шампион - 5 пъти.
Купа на Футболната асоциация - 7 пъти.
Купа на лигата - 7 пъти.
Комюнити шийлд - 15 пъти.
Суперкупа на Европа - 3 пъти.
Купа на УЕФА - 3 пъти.


"Манчестър сити"

"Сити" са шампиони на Англия 2 пъти.
Купа на Англия - 4 пъти
КНК - веднъж през 1970 г.



 

ИКОНА: Кени Далглиш си е спечелил завинаги място в историята на "Ливърпул".
ИКОНА: Кени Далглиш си е спечелил завинаги място в историята на "Ливърпул".
КЛЕЩИ: Тевес е притиснат от двама играчи на "Ливърпул".
КЛЕЩИ: Тевес е притиснат от двама играчи на "Ливърпул".