Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От 27 април се разрешава разходката в 10 от големите паркове на София за деца с родителите им, бременни жени, единично спортуващи и собственици на домашни кучета. Това съобщиха по-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова и премиерът Бойко Борисов, които провериха организацията в Южен парк.

Столичната община чрез дирекция „Аварийна помощ и превенция“ направи на тест и обучение на екипите си за създаване на необходимата организация на терен. В учението участваха служители на Столична община и доброволци от формированието на Столична община.

От понеделник ще са позволени разходките само по определени маршрути, които ще бъдат публикувани на сайта на общината -  www.sofia.bg.

Родителите с деца и бременните жени могат да използват парковете между 9,30 и 18,30 ч, а единично спортуващи и собственици на кучета - до 9, 30 и след 18,30 ч.

В парковете е задължително спазването на дистанция от минимум 2,5 м и носенето на предпазни маски.

Разходките са позволени в Борисова градина, Борисова градина – лесопарк, Южен парк, парка на НДК, парк „Гео Милев“, Западен парк, Северен парк, парк „Заимов“, парк „Студентски“, парк „Дружба“. Паркът на НДК II част е разрешен само за извеждане на домашни любимци.

Всички разхождащи се трябва да спазват следните мерки: родителите могат да разхождат децата си до 12-годишна възраст; те могат да бъдат извеждани в парка само от членове на семейството между 9,30 и 18,30 ч. Задължително е да се спазва 2,5 м дистанция от други семейства. В парковете ще се влиза само от отворените входове, страничните - остават затворени. За разходка може да се използват само обозначените маршрути.

Избягвайте да докосвате повърхности - използвайте дезинфектант и ръкавици. При разходка на домашни кучета, използвайте повод. Спазвайте указанията на служителите в парка. Те се грижат за вашето здраве, пише още в указанията на общината.

В парковете се забранява събирането на деца и възрастни от различни семейства, използването на детски и спортни съоръжения, и пясъчниците, игрите на деца в група и с общи играчки, сядането на пейки, на тревата и правенето на пикник. Забранена е и употребата на алкохол в отворените за разходка паркове.

От общината препоръчват да не посещавате парк, ако имате симптоми като - температура, кашлица, задух. Ако видите, че в парка има много хора, не влизайте. Не стойте в парка повече от 2 часа. Изхвърляйте отпадъците си в контейнерите извън парка.

Маршрутите за разходка в парковете може да се проверят на адрес www.sofia.bg и във вайбър групата: Join COVID-19 | Столична община - https://invite.viber.com/… on Viber.

"Моля, спазвайте правилата и указанията на общинските служители на място. Това е начинът парковете да продължат да са отворени и да се предпазваме от заразяване. За вашата сигурност и за осигуряването на реда ще се грижат 40 служители на аварийната дирекция на Столична община, доброволци към Столична община, екипи на Общинска полиция и СДВР, заедно с велопатрули, конни патрули и охранителни фирми", подчерта Фандъкова.

С пълния текст на Заповед РД-01-239/26.04.2020 г. можете да се запознаете ТУК