Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рой Кийн се е надвесил на Хааланд, за да му признае, че е най-сетне е получил шанс да си отмъсти.
Рой Кийн се е надвесил на Хааланд, за да му признае, че е най-сетне е получил шанс да си отмъсти.

Обявиха го за най-великия в английската Висша лига, но не му простиха проявите на грубост, цинизъм и откровена жестокост

Алкохолът го превръщаше в чудовище, а на сутринта той отказваше да се извини

Възможно ли е да бъде извършен опит за умишлена телесна повреда по време на футболен мач? Рой Кийн знае най-добре отговора на този въпрос. Легендарният капитан на "Манчестър Юнайтед" извършва такова престъпление и след това дори е принуден да се защитава в съда. И не си мислете, че ирландецът се е почувствал зле след години и се е обадил да се извини на своята жетва, на която донесе много болка и отчаяние. Не, една от най-противоречивите звезди в световния футбол никога не казва "съжалявам" и

не протяга ръка

за помирение.

Може би заради това си спечели толкова голяма популярност сред феновете и омраза сред съотборниците.

Тези дни Рой Кийн беше обявен за най-великия чуждестранен играч, подвизавал се в английската Висша лига. Признанието дойде от други две легенди на британския футбол – Алън Шиърър и Йън Райт.

“За нас той

беше най-добрият капитан”,

произнесоха се единодушно футболните титани, които с изявите си на терена накараха стотици хиляди и дори милиони да заобичат играта. Толкова са влиятелни в този спорт, че думата им тежи повече от всякакви измислени класации, в които гласува куцо и сакато.

Сухите цифри също са на страната на Кийн. За 12 сезона в "Юнайтед" той завоюва 17 трофея, от които 7 са шампионските титли. Триумфира и в Шампионската лига през онази велика за клуба 1999 г. Имаше и много други поводи за радост, които обаче вървяха ръка за ръка с грубостите, скандалите, а понякога и с откровените прояви на злото в душата на футболната легенда. Защото той наистина направи неща, за които всеки нормален човек би трябвало да съжалява.

Безспорно най-срамният епизод в кариерата му е онзи опит за убийство, който извърши срещу Алф Инге Хааланд в дербито на Манчестър. Но за да опитаме да обясним поведението на Кийн, ще трябва да се върнем година преди злополучния мач. Тогава играят "Юнайтед" и "Лийдс". В един напечен момент от мача капитанът на "червените дяволи" влиза остро в краката на Хааланд и веднага след това

започва да се превива на тревата.

Норвежецът е бесен и смята, че съперникът симулира, за да си спести картона. Надвесва се над популярния си колега и започва да му крещи в ухото. Оказва се, че Кийн е скъсал връзка и болката му е реална.

Контузеното място заздравява, но лютата обида не се забравя. Година по-късно Хааланд вече е в "Манчестър Сити" и е включен в дербито с "Юнайтед". Всички отдавна са забравили как точно се е развил мачът, но никога няма да се забрави зверското влизане на Кийн в краката на големия враг. Норвежецът остава да страда на тревата, а Кийн на свой ред се надвесва над него, за да му прошепне няколко обидни думи, и след това напуска полесражението, без въобще да се обърне и да погледне съдията. Ясно е какъв е цветът на картона.

За съжаление на Алф Инге Хааланд инцидентът на дербито не се разминава само с моментна силна болка и няколко мача в лазарета. Влизането на Кийн е било толкова жестоко, че

норвежецът така

и не успява да

се възстанови

и да се върне пълно;ценно към професионалния футбол. Когато става ясно колко сериозно е положението, всички очакват, че капитанът на "Юнайтед" ще намери сили в себе си да се извини за жестокостта, която е проявил. Нищо подобно. Кийн отсича, че е извършил кървавото нарушение съвсем съзнателно и въобще не изпитва жал в сърцето си за това, което е причинил на съперника си.

"Има неща в живота, за които съжалявам, това не е едно от тях. Атакувах го здраво и той поддаде. След това отидох да го питам: "Сега ще ми говориш ли за симулации?"

Дори и най-коравите ултраси са потресени от изказването на техния любимец, а Хааланд решава да заведе дело срещу Кийн след неговото признание за умисъл.

Младият Кристиано Роналдо се научи от своя капитан на борбеност на терена и на безпардонност в живота.
Младият Кристиано Роналдо се научи от своя капитан на борбеност на терена и на безпардонност в живота.

Никакви наказания и предупреждения не могат да успокоят злите демони, които властват в душата на Рой Кийн. Колкото по-известен става през годините, толкова по-груб е в отношенията с околните. За секунди губи самообладание и нанася вреди, за които не съжалява. Десетки са случаите на физическа грубост, но жертвите му нямат никакъв шанс да получат поне частична реабилитация. Кийн е твърде известен, за да бъде наказан както подобава. За случилото се с Хааланд в началото той отнася само три мача наказание и някакви си 5000 паунда глоба. Впоследствие му добавят още няколко срещи извън терена и 150 000 паунда, но това са дребни пари на фона на причиненото зло. Повечето от ималите нещастието да се

сблъскат с гнева

на лютия ирландец

дори не смятат за нужно да се оплачат.

Такъв е случаят с големия вратар на "червените дяволи" Петер Шмайхел. Навремето датчанинът се събужда с посиняло око, след като предишната вечер е бил атакуван физически от съотборника си. Твърди се, че преди боя двамата се черпят солидно с уиски. Познайте дали някой се сеща да се извини!

"С Петер се почерпихме стабилно и не помня какво точно се е случило след това. Важното е, че той излезе мъжко момче и обясни пред медиите, че е получил лакът в муцуната по време на тренировка. Много други се оплакваха от мен, но всичките до един са си го заслужили", отсича в традиционния си безпардонен стил Рой Кийн. И той обаче навремето си намери майстора в лицето на сър Алекс Фъргюсън. Мениджърът на "Юнайтед" търпеше изцепките на своя подчинен, докато му беше нужен за успехите на отбора. Когато годинките понатежаха и халфът поизгуби влиянието си върху играта на тима,

Фъргюсън го изрита с твърдата кубинка.

Сигурно се досещате каква беше реакцията на бившия капитан. В началото той нещо опита да се помирява с шотландския специалист, но след това мина в контраатака. Кийн издаде две автобиографии, като и в двете не спести обидните думи към сър Алекс.

"Всички го величаят, че е имал уникална способност да общува с играчите. Аз не мисля така. Грижеше се не за нашите, а за своите интереси. Когато му бях нужен, се отнасяше добре и се усмихваше. Малко след 34-ия ми рожден ден прецени, че повече няма какво да дам на отбора, и ме освободи без излишни чувства. И днес не бих му се обадил. Не го уважавам", позволи си ирландецът да нападне иконата на "Ман Юнайтед" и въобще на британския футбол.

След края на бляскавата си кариера Кийн като че ли

опита да се смири

и спря алкохола,

който май беше виновен за повечето му изцепки в живота. Но докато е жив, няма да изостави пиперливия изказ. Като изказването му след дербито "Юнайтед" – "Ливърпул", че играчите са се държали като госпожици.

"Такъв мач трябва да прилича на война, а преди началото на двубоя в тунела те се прегръщат и целуват. Отвратен съм от гледката", избухна неуморният ирландец. Такъв си е. Среброто в косите не успя да го промени особено. И днес водещите в студиото се притесняват да не изтърси някоя глупост, за която да отнесат след това глоба от медийния регулатор. На Рой въобще не му пука кой може да пострада около него. Живее бързо, безцеремонно и сигурно заради това е толкова обичан от феновете.