Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лабораторията в Ухан, която според САЩ е доста рискова.
Лабораторията в Ухан, която според САЩ е доста рискова.

Тръмп умело ще експлоатира евентуалния дизайна на COVID-19, за да отвлече вниманието от гафа, че проспа предупреждението

Щатите през 2018 г. сигнализират, че в Ухан не са подготвени за опасните щамове

Американският президент Доналд Тръмп вече е в предизборна кампания, но е в тежък нокдаун.

САЩ са с

най-много

заразени с вируса

и водят световната статистика по брой починали пациенти. Държавният глава няма как да избяга от вината си, след като излязоха данни, че още през ноември Националният център за медицинско разузнаване е предупредил Белия дом за заболяване, което може да излезе извън контрол и да застраши американските военни в Азия.

Анализът се позовава на прехванати компютърни и други трансфери и сателитни изображения. Данните на няколко пъти са предавани на Дирекцията за

разузнаване на Пентагона

и Съвместния щаб на военните сили на САЩ.

След като сведенията са проверени през различните канали на няколко шпионски служби в Америка, те са изпратени в Белия дом в началото на януари. За беда точно тогава Тръмп не им обръща никакво внимание, защото е ангажиран с импийчмънта.

Сега обаче възниква въпросът кой ще поеме отговорността? Президентът иска да остане на власт и да спечели още веднъж изборите, но му трябва враг.

Някой трябва

да е по-виновен

от него

Първоначално Тръмп опита да отклони общественото мнение и обвини Китай, като заплаши, че ще иска милиарди за обезщетение. Тезата му бе, че Пекин не е предупредил останалия свят навреме, а нарочно е мълчал, докато заразата се е разпространявала.

"Ако това е било грешка, грешката си е грешка - заяви той. - Но ако те са били съзнателно отговорни, тогава, мисля, че със сигурност трябва да има последствия."

Според него досега отношенията между САЩ и Поднебесната империя били добри, "докато те не направиха това". 

Тръмп се позова и на неотдавнашното споразумение в селското стопанство, което трябваше

да разтопи

ледовете

и да прекрати досегашната търговска война, но по всичко личи, че започва нова.

Стратегията на US президента има далечен прицел. Неслучайно той публично попита дали вирусът е бил "грешка, излязла от контрол," или всичко е направено умишлено. Естествено, изявлението бе в унисон с близкия до него тв канал “Фокс нюз”. Тези дни телевизията разкри, че вирусът е тръгнал от лабораторията по вирусология в Ухан, където учените са се опитвали да демонстрират висш пилотаж в селекцията и превенцията.

Подозренията са, че нулевият пациент е бил именно там, след което е разнесъл в Китай коронавируса.

Доналд Тръмп няма избор освен да насъсква спецслужбите да търсят кой създаде вируса. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Доналд Тръмп няма избор освен да насъсква спецслужбите да търсят кой създаде вируса. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Тази теория бе подкрепена и от бившия шеф на британската служба за външно разузнаване МИ 6 - Джон Соуърс. Той подсили конспиративната теория, като заяви, че през декември и януари е могло Китай да сподели фактите за заразата със Запада, но не го е направил.

“В момента те се измъкват от отговорността си за вируса и че от самото начало не са се справили с него”, твърди Соуърс.

Случайно или не, в този диалог се намеси и прочутият френски вирусолог Люк Монтание, носител на Нобелова награда за откриването на вируса ХИВ. Пред френския тв канал CNews той заяви нещо, което мнозина медици и генетици си мислят, но не смеят да го изрекат на глас, за да не ги обвинят, че са любители на

световните конспирации

Монтание заяви, че според него COVID-19 е разработен в лаборатория. Аргументите му са в дешифрирането на генома от френския математик Жан-Клод Перез. Монтание прегледал данните му, за да си изясни структурата на вируса. В тях ученият открил, че коронавирусът съдържа "елементи на вируса ХИВ, който предизвиква СПИН," плюс зародиш на малария. “Тези комбинации са много подозрителни, стигнахме до извода, че с този вирус са правени манипулации”, каза Монтание.

Според него COVID-19 най-вероятно е работа на молекулярни биолози.

"Градската лаборатория в Ухан се е специализирала в тези коронавируси от началото на 2000 г. Те имат опит в тази област", каза той.

Монтание посочи още нещо - че дизайнът на вируса е разкрит от индийски учени, но те са били подложени на безпрецедентен натиск.

Информацията за първи път бе изнесена от индийския молекулярен биолог Ананд Ранганатан. Той открива, че има 4 допълнения към генома на вируса, които не са идентифицирани при предишните коронавируси с подобни характеристики - SARS и MERS. Според индийския учен "тунингите" са почти

същите като тези в генома на ХИВ

вируса. "Това необикновено сходство е малко вероятно да е случайно", смята Ранганатан.

Учени като биохимика Дан Самородницки установиха, че подобни странни съвпадения се забелязват не само при този COVID-19, а и при още няколко други вируса. Според него това оборва подозрението на индийския молекулярен биолог, че

новият коронавирус е дизайнерски

и е създаден в лаборатория. Фактът обаче, че Китай упорито и до последно криеше първите варианти на генома, повдига много въпроси и така завинаги ще останат съмнения. Още повече, индийският учен също като Монтание смята, че природата трудно би конструирала такава сложна комбинация, тъй като тя предпочита доста по-простите формации. Разбира се, от СЗО и от Китай официално опровергаха тези съмнения, но това не отговаря на въпроса защо Китай не даде първоначалния геном. Стигна се дотам руски учени публично да се оплачат, че най-изтъкнатите им вирусолози седмици наред са молили Пекин за него. Той е най-важният, защото съдържа в себе си оригинала, след това

мутациите го променят

и могат да провалят всеки опит за надеждно лекарство или ваксина.

След обвиненията за лабораторен тунинг тези дни от Белия дом нанесоха на Китай още един удар. Оказа се, че Държавният департамент на САЩ още през 2018 г. е предупредил, че в лабораторията в Ухан има "сериозен недостиг на подходящо обучени техници и изследователи, необходими за безопасното функциониране на тази лаборатория". А именно в нея се проучват смъртоносни вируси и инфекциозни щамове. При това тя е в непосредствена близост до морския пазар в Ухан.

Тук обаче свършват аргументите на Тръмп срещу Поднебесната империя и започват тежките му пропуски,

които трудно може да обясни. Въпреки че щатското разузнаване е сигнализирало още през ноември за коронавируса, оттогава до 16 март той не е направил нищо, за да предупреди населението.

Последният коз на Тръмп, е ако COVID-19 наистина се окаже дизайнерски. Засега обаче и това е проблем. Дори легендарният директор на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на САЩ и международно светило в областта на вирусологията Антъни Фаучи отхвърля версията за изкуствен произход.

"Наскоро е направено проучване, в което екип от висококвалифицирани специалисти по еволюция на вирусите изследваха генетичната последователност на този вирус и генетичните последователности на вируси, с които се заразяват прилепите, и е изследвана тяхната еволюция - аргументира се Фаучи. - Мутациите, които са необходими, за да се получи вирусът, който имаме сега, напълно съответстват с предаването от животно на човек."

Въпреки това Тръмп твърди, че в лабораторията в Ухан са се случвали много странни неща и нищо чудно да се окаже така, като се има предвид и още по-мистериозното

мълчание

на Китай.

Може би защото британски и италиански изтъкнати вирусолози почти едновременно излязоха със заключения, че заразата е възникнала в района на Гуандон или Хубей още през септември, за да набере такава сила в периода декември-януари. От тази гледна точка да се мисли, че властите в Китай не са знаели нищо за тази атипична пневмония, е смешно. Там чрез системата за видеопроследяване тип

“Биг Брадър”

следят всяка крачка на всеки и е пълен абсурд да не засекат подобно нещо.

За Тръмп тази битка е на живот и смърт. Ако не я спечели, той си отива безславно като президента, който въпреки всичките си качества се простреля право в краката. Успя да възстанови американската икономика, всеки месец се разкриваха десетки хиляди работни места, данните и индексите вървяха неизменно нагоре и изведнъж всичко това се сгромоляса. Едно недоглеждане, неадекватна оценка на ситуацията и заразата отне живота на над 10 хил. души.

Нокаут, който Тръмп може да реши по единствения възможен начин - или с нова търговска война, или да осъди Китай за милиарди. Необходим е ефектен ход, за да има поне някакъв шанс на изборите.