Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Министерски съвет
СНИМКИ: Министерски съвет

51 са новите случаи на заразени с коронавирус за денонощието, от тях в болница са 16. Случаите общо са 966. Увеличението за ден е 5, 6%. Активните случаи са 752. 22-ма са в София. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в Министерски съвет.

Плевен бележи съществен ръст - 19 случая. В Бургас заразените са петима, от които трима са онкоболни. В Кюстендил са двама. В Смолян, Сливен и Хасково са по един. Четири са новите случаи на заразени от медицинския персонал, като броят им става 80. Излекувани са 170 души - 17,6%. Средната възраст е 47 години. Починали са двама с придружаващи заболявания. Средната възраст на починалите е 64,5 години. В болници са 268 души, като 34 са в интензивни отделения. София остава най-голямото огнище с 556 случая, 144 са в болница, 22-ма са в интензивно отделение.

Детските ваксинации и женските консултации не са кампанийни и не е нещо, което трябва да се свърши от днес за утре, каза още ген. Мутафчийски. Това е отваряне на дейността за в бъдеще. В първия ден може да няма съвършена организация, но в заповедта на министъра на здравеопазването всичко било подробно описано. Това, че сме дали възможност вторник и четвъртък да са дни за имунизация, е, за да предупредим хората да не ползват по това време общопрактикуващите лекари за други цели, уточни главният санитарен инспектор до. Ангел Кунчев. Графикът се определял от джипитата според броя на пациентите им деца. Практиките били различни. Имунизациите нямало да се правят в общите манипулационни, за да няма смесване на хора.

19-те нови случаи в Плевен са основно от шивашко предприятие в Мизия. Предприятието е голямо - с над 1000 работници. На 15 април е хоспитализирана една от работещите. Направено е епидемиологично изследване. От вчера 19 са положителни. Не се налагали мерки за целия град. Предприятието въвело 14-дневно прекъсване на работата за спокойствие на работещите.

Всеки постъпващ в болница ще бъде ли тестван? На този въпрос ген. Мутафчийски отговори, че това би поставило лабораториите в невъзможност. Само във ВМА броят на седмичния прием е 800 души. Нямало такава практика в света, но имало ясни правила какво се прави с активното търсене на болни и инструкции за пазене. Ако има подозрителен болен, трябва задължително да се изясни с PCR.

Един от заразените е доброволец в "Пирогов", млад човек е и не е в тежко състояние.

Същината на брифинга от снощи била да не се внася напрежение. Пожарът от Чернобил не носи радиация, казаха още от щаба. Причината да се свика пресконференцията било напрежението с падането на дъжда. Затова съобщили официално и отговорно, че няма никаква опасност и че това е предмет на наблюдение още от 4 април и няма повишена радиация дори и в Украйна.

В повечето големите търговски вериги се спазва физическа дистанция, каза още ген. Мутафчийски