Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Малко повече от пет години след публичния разстрел на Татяна Стоянова пред жилището и в Пазарджик убиецът остава неизвестен. Последно разследващите проверяваха версии клошар и неизвестен мъж, сниман от охранителна камера на игрална зала, да са предполагаемите извършители на показното убийство на младата жена. До смъртта си на 12 януари 2015г., когато е разстреляна пред гаража си от неизвестен килър, 33-годишната Татяна е шеф на кабинета на кмета на Пазарджик Тодор Попов и ключова фигура в администрацията на общината.

За неизвестен клошар сведения дават свидетели, които живеят в близост до мястото на убийството на младата жена. Те го описват като странен, сравнително млад мъж, недружелюбен и с особен поглед. Появява се около кооперацията, в която живее Татяна Стоянова, малко преди показния разстрел и изчезва след него. След упорита работа на оперативни работници клошарят е установен, но става ясно, че няма отношения към убийството.

Не стоят обаче така нещата с човека, заснет от охранителна камера на игрална зала, която се намира срещу сградата на община Пазарджик. Той е заснет да наблюдава продължително време входа на сградата на община Пазарджик в деня на убийството на общинската служителка. Въпреки студения и мъглив ден мъжът е с тъмни очила и не помръдва от мястото си в продължение на часове. Според разследващи възможно е това да е физическия извършител на убийството, или негов помагач, които е сигнализирал, че мишената напуска сградата на общината. Този човек обаче така и не е индентифициран.

През октомври 2017г. софийска градска прокуратура, която наблюдава и ръководи разследването, спря наказателното производство за разкриване на тежкото престъпление. Това обаче не значи, че то е прекратено. Спирането по-скоро е формално, за да не тече давност за извършеното престъпление. Разследващи твърдят, че по случая продължава да се работи и в момента и ако се установят нови данни за убийството и самоличността на неизвестния килър наказателното производство ще бъде възстановено. Периодично от главната полицейска дирекция поставят задачи на оперативни работници от Пазарджик във връзка с разледването. След изпълнението им те се анализират в София и на тази база се поставят нови.

Навръх имения си ден - 12 януари 2015 г., Татяна Стоянова излиза малко след 18 ч. от сградата на община Пазарджик, както винаги последна. Пред входа я чака нейната майка с букет цветя, за да я поздрави за празника. Минути по-късно Стоянова вече е в джипа си "Нисан Кашкай" и пътува към апартамента си, в който живее сама. Жилището е в нова кооперация в кв. "Мостът на Лютата" в Пазарджик. Татяна бърза да се преоблече и приготви, защото е поканила приятели в местно заведение за имения си ден.

Около 18,30 ч. тя паркира джипа в гаража си. Прави 2 крачки и вижда пред себе си мъж с пистолет в ръка. Дали двамата са се виждали преди това и разменили ли са някакви реплики, едва ли някога ще стане ясно. Килърът вдига пистолета и натиска спусъка. Оръжието обаче засича. Запазил пълно самообладание стрелецът презарежда за секунда, при което заседналият патрон изхвърча и по-късно е намерен при огледа на местопроизшествието. В следващите мигове убиецът изстрелва 5 куршума в тялото на жертвата си. Без да събере гилзите от пистолета си неизвестният килър изчезва от местопрестъплението.

Куршумите пронизват Татяна Стоянова в гърдите, стомаха и главата и тя се свлича безжизнена до предната лява гума на джипа си. Според разследващи последният изстрел е бил в главата и е контролен, поради което се смята, че убиецът е професионалист. За това говори и фактът, че без да се паникьоса се е оправил със засеклия пистолет и е ликвидирал мишената.

Въпреки, че в ранните вечерни часове на януари 2015 г. кварталът е доста оживен, свидетели на убийството няма, тъй като гаражите са в задната част на кооперацията без видимост към улицата. Отиващ към гаража си съсед вижда тялото на падналата жена и се обажда на тел. 112. Изпратеният на мястото автопатрул установява, че жената е мъртва и става въпрос за убийство. След минути мястото е отцепено от полицията, а новината за убийството на Стоянова се разнася мълниеносно из града. На местопрестъплението за броени минути пристига и кметът на Пазарджик Тодор Попов, който си тръгва изключително разстроен, след като разменя няколко думи с полицаи.

Образуваното досъдебно производство се ръководи от бившия окръжен прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева, която е дежурна в деня на разстрела и лично присъства на огледа на местопрестъплението. По време на огледа около тялото на Татяна Стоянова криминалистите намират засеклия патрон и 5 гилзи калибър 9 мм, взети са проби за ДНК и други анализи. По една от гилзите е открит пръстов отпечатък и разследващите са обнадеждени, че убиецът бързо ще бъде разкрит. Отпечатъкът обаче се оказва на единия от полицейските служители, които първи пристигат на местопрестъплението. По-късно той ще признае, че е пипал една от гилзите.

При обиск в апартамента на убитата са намерени няколко плика с пари, като общата сума е 4500 лв. На някои от тях е написано името на Татяна. Иззети са компютрите и мобилните телефони на младата жена за проверка на съдържанието им.

Версиите, по които тръгва разследването, са за нарушени финансово-икономически интереси, разчистване на сметки между партньори, любовна драма, отмъщение, неизпълнени сериозни ангажименти към предприемач от страна на служителката на общината. Анализът на престъплението сочи, че то е било старателно подготвено и най-вероятно е дело на професионалист. Жертвата е била следена в продължение на известен период от време, вследствие на което убиецът добре е познавал графика и навиците на Стоянова.

Въпреки многобройните разпити на хора от квартала не е открит свидетел, който да е чул изстрелите, или да е видял съмнителен човек в района. Балистичната експертиза установява, че убийството е извършено с преправен пистолет със заглушител. Експерти смятат, че пистолетът е бил сглобен от корпус на "Макаров" с цев от газов пистолет, която е гладка и не оставя следи по куршумите. На практика това прави оръжието неоткриваемо.

Никакви насоки към убиеца не дават и първите разпити на лица, близки до Татяна Стоянова. Проверени са и такива, за които има данни, че са имали конфликти с нея, дори на елементарно ниво. Някои от тях са подлагани на детектор на лъжата, но няма основания за съмнения в показанията им. Няма резултати и от прегледа на записите на видеокамери в района на престъплението. Не е открито и чуждо ДНК, което да даде следа към извършителя.

Изненадващо две седмици след убийството по заповед на тогавашния главния прокурор Сотир Цацаров разследването е иззето от пазарджишката окръжна прокуратура и прехвърлено в софийска градска. Оперативната работа по досъдебното производство е възложена на служители от Главна дирекция "Национална полиция" към МВР, към които е прикрепен и екип от областната полицейска дирекция в Пазарджик. Става ясно, че неочакваната рокада е извършена по молба на тогавашния директор на полицията в Пазарджик Йордан Рогачев. Безпрецедентно той се обърнал лично към главния прокурор с мотив, че така има по-големи шансове убийството да бъде разкрито.

Времето обаче минава, събрана е огромна по обем информация, разпитани са близо 200 свидетели, изготвени са експертизи, проверени са всички възможни версии, но пробив в разследването няма.

Поради това всички са изненадани, когато края на март 2015 г. в пленарната зала на Народното събрание в отговор на депутатско питане тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова съобщава, че има установени лица, съпричастни към убийството на Стоянова. Тя пояснява, че разстрелът е свързан с финансово-икономически интереси. Казаното от Бъчварова обаче остана без потвърждение във времето и до момента.

Но дали е така. Опитни криминалисти иносказателно поясняват, че има подобни случаи в практиката им, когато са наясно с извършителите и поръчителите на тежко престъпление, но не могат да се доберат до необходимите им доказателства, за да повдигнат обвинение и изправят виновните пред съда.