Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вирусът сякаш излиза от “Туин Пийкс” - при него нищо не е такова, каквото изглежда

Общото между това “грипче” и инфлуенцата е, че са вируси, но единият е паленце, а другият - 30-метров динозавър

Искаме или не, едно малко "червейче" като COVID-19 обърна цялата наука с хастара нагоре. Само 2-3 седмици му бяха необходими, за да срути със страшна сила цялата концепция за стадния имунитет. Шамарът бе толкова оглушителен, че дори нахаканите лидери на Великобритания и Швеция бяха

принудени бързо да подвият опашки,

а всички, които мечтаят за по-ранно излизане от карантината, се снишиха в очакване на следващия ход на непредвидимия вирус.

Уникалното при него е, че ясно показа на учените, че всичко, което знаят до момента за света на вирусите, е под един голям въпрос. Концепцията за така наречения стаден, или колективен имунитет е много стара и действаше безотказно досега. Неслучайно тя е във всички учебници по медицина и хиляди лекари и специалисти по света и досега се кълнат в нея. Най-изявеният й привърженик у нас е д-р Атанас Мангъров. Като него и досега мислят много негови колеги.

В началото, когато Великобритания първа обяви, че започва

да създава колективен имунитет,

учени по цял свят аплодираха британските си колеги. Там не само че работят едни от най-добрите специалисти, а и първи се осмелиха да тръгнат по пътя на науката, а не на страха.

Само след 3 седмици обаче Англия рязко наби спирачки и прекрати жестокия експеримент - жертвите растяха така лавинообразно, че нито медиците, нито "Даунинг стрийт" искаха да си позволят подобен садизъм. Още повече заради това премиерът

Борис Джонсън

едва оцеля

Край него десетина дни бдяха две сестри едновременно, за да оцелее.

На епидемиолозите във Великобритания им трябваха 20-ина дни, за да изчислят, че ако продължат да упорстват с аргументите за стадния имунитет, ги очакват 250 хил. жертви. Плюс експлозия на здравната им система.

Слава Богу, там учените са на световно ниво и бързо разбраха, че това не е обикновен вирус като сведоха последиците от фаталната грешка до около 10 хил. смъртни случая.

По този път на "досегашната" наука тръгна и Швеция.

До 12 април тя също упорстваше с концепцията си за колективния имунитет, но премиерът Стефан Льовен тези дни призна, че ако продължават така, не само че няма да преборят епидемията бързо, а напротив. Ще я удължат с месеци.

До преосмисляне на идеята се стигна, след като Швеция стана абсолютен шампион по заразени в скандинавските страни с над 6830 болни. В Дания и Норвегия, които въведоха карантина, са съответно 4563 и 5759.

Затова на 11 април властите в Швеция бяха принудени да признаят, че идеята за стадния имунитет е катастрофа. Само през уикенда

броят на жертвите

нарасна на 401, тоест за 2 дни - с 8 процента повече. Така страната вече е с много повече жертви като общ брой в сравнение с всички останали скандинавски страни, които въведоха карантина. На 1 млн. души смъртността в Швеция също е много по-висока - 37 души, докато в Дания броят им е 28, в Норвегия - 12, а във Финландия - 4,5.

Правителството вече предупреди, че най-вероятно и там ще бъдат затворени летища, ресторанти, ще бъдат преустановени жп и автотранспортът, но още преди десетина дни

шведите сами

решиха да се

дистанцират

В началото на епидемията Холандия също обяви, че тръгва по пътя на науката и ще въведе контролирано изграждане на колективен имунитет. Резултатът - към 10 април заразените са над 23 хил. души, а починалите са над 10% - 2500 души.

Така този вирус обърна науката нагоре с хастара и всяко крайно изказване за или против стадния имунитет в момента е неуместно.

Най-малкото защото реалността се оказа по-силна от написаното в медицинските учебници. Засега. Разбира се, мачът още не е свършил. Заразата върлува само от няколко месеца и специалистите тепърва трупат знания, за да заложат все по-интелигентни капани на малкия паразит.

Неслучайно преди дни легендарният директор на Националните институти по здравеопазване на САЩ,

топинфекционист

и съветник на Доналд Тръмп Антонио Фаучи обяви: "Не си правете сметки, сега вирусът ги прави".

Така подценяваното от мнозина обикновено грипче се оказа истински динозавър, който отказва да влезе в стандартните капани. При него патогенезата,

клиничната картина и епидемиологията

са абсолютно различни и непознати за учените. Освен това той показа, че много бързо се променя - само няколко месеца след възникването му вече има три мутации, които изправят на нокти учените. Какви ще са следващите, никой не знае. Може да са благоприятни за човечеството, но може и да са още по-смъртоносни.

Затова срещу интелигентното и опасно "грипче" имат шанс само учените, които не бързат да правят изводи, не бързат да се борят с него с досегашния инструментариум от учебниците, а

наблюдават с отворени глави

и тестват нестандартни подходи.

Причината е, че при COVID-19 всичко е като в "Туин Пийкс" - нищо не е такова, каквото изглежда. В момента, в който някой учен или институт се похвали, че нещо е открил, вирусчето мутира, и то така че при поредната партия с учените, медиците отново са в шах и мат.

Затова, докато мъглата не се проясни, крайните изказвания “за” и “против” са безсмислени и могат да погубят хиляди животи.