Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сферичното паразитче с остри шипове бързо ни научи на много неща - че мечтата на ултрадесните икономисти за супермалко правителство е голяма заблуда и в състояние на пандемия е абсолютно непригодна. Че частният бизнес е напълно безпомощен в ситуация като сегашната без една силна държава. В момента Германия плаща заплатите дори на десетките хиляди служители на закъсалите топконцерни.

Че парадигмата за глобална икономика се срути и е необходимо преосмисляне - абсурдно е всички ключови производства да са изнесени в една държава със странни и непонятни хигиенни навици. Който не вярва - само допреди дни се чудехме дали ще имаме лекарства, или в ХХI век героично ще загинем по най-нелепия начин - убедени, че пазарът и глобалната икономика са върхът на човешката цивилизация.

Бързо научихме и че всяко вложено евро във фундаментална и приложна наука може и да не ни донесе никаква полза в близките 10 години, но когато избухне следващата епидемия, ще ни се изплати стократно под формата на хиляди спасени животи. И икономики, които няма да рухнат като домино при първото "грипче" от COVID-19.

Разбрахме колко струват и идеите на либералните икономисти, които ни проглушиха ушите колко болници трябва да закрием, как останалите трябва да са търговски дружества и да се борят с лъжи за всеки лев. В името на какво? Да спестим от какво? За да се крием сега като мишки, защото системата няма да издържи.

Благодарение на сферичното вирусче разбрахме, че една от най-адекватните държави в момента е Германия. И че каквото и да ни струва, оттук нататък трябва да се стремим да си изградим държавата по този модел. Да не слушаме никакви лобисти, бизнесмени, търгаши и псевдоикономисти, а да пренесем оттам всичко едно към едно - от съдебната до образователната и здравната система.

Изобщо учим ударно по някаква съкратена процедура - уроците са компресирани, ежеминутни въпреки цялото напрежение и изнервеност. Но има един, който сега, преди Великден, е най-важният. С просто око се вижда, че от този малък хитър паразит няма кой да ни защити - нито науката, нито медицината, нито правителствата, абсолютно никой.

Успокояваме се, че всичко е Божа работа. Така е! Затова сега трябва да усвоим богоцентричния модел и да минимизираме егоцентричния. Ще е трудно, но това ще е най-великата ни битка. Егото, което до момента бе водещо, ни докара дотам, че сме на път да загинем като вид. Ако не от тази или следващата пандемия, то от това, че превърнахме прекрасната си Синя планета в бунище.

Резултатите от егоцентричния ни модел също са налице. Икономики в цайтнот, спекула с цени на основни стоки, милиони безработни по цял свят, липса на лекарства и ваксини. Защо? Защото всеки по веригата, преследвайки личното си благосъстояние, е прецаквал останалите.

При богоцентричния модел е обратното. При него човек всяка секунда се отчита на Големия началник. За всичко. Питате се какви са ползите ли? Един абсолютно нов свят. Свят с нова ценностна система. Свят, в който всеки ще е загрижен за здравето и добруването на останалите. Включително да не ги зарази.

Свят, в който търговците няма да спекулират с цените, производителите няма да блъскат с отрови храните, за да печелят още повече. Свят, в който лекарите ни ще са герои както в момента, а няма да са принудени да ни лъжат, за да оцелее болницата или за да изкарат още някой лев. Това ще е свят, в който всички ще се постараят да стъпчат егото си, за да направят най-доброто и да има достатъчно за останалите.

Хубаво би било да усвоим този най-труден и велик урок точно сега - преди Великден.