Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сеп Блатер изкара много щастливи години на президентския стол във ФИФА, но финалът на филма му беше тъжен.
Сеп Блатер изкара много щастливи години на президентския стол във ФИФА, но финалът на филма му беше тъжен.

Сеп Блатер май ще се измъкне сух от скандала. Дясната му ръка Джак Уорнър взел рекордния подкуп от 5 млн. долара, но успя да се покрие навреме в родния Тринидад и Тобаго

Белите якички във ФИФА прибрали милиони, за да пратят световните първенства в Русия и Катар

Никой не предполагаше, че ще отнеме толкова много време да бъде разплетена най-голямата корупционна схема във футбола за всички времена. Виновниците бяха прекалено влиятелни, а свидетелите - крайно несговорчиви. В самото начало обвинените до един твърдяха, че са невинни, и отне доста време на прокурорите да убедят някои от своите "клиенти" да проговорят, за да си спасят кожата.

Големият скандал във ФИФА избухна през 2015 г. и тогава всички очакваха бурята да отшуми бързо, а виновните да се измъкнат по стария сценарий – крещейки шумно пред микрофоните, че са жертви на зле скалъпена конспирация.

И наистина през първите дни, седмици и месеци футболните чиновници се надпреварваха да се оправдават, че са били водени от най-чисти намерения при избора на домакини за световните първенства през 2018 и 2022 г. Сигурно номерът им щеше да мине, ако с делата им не се бяха заели безкомпромисните момчета от американската прокуратура.

Техните спецове във финансовите измами тръгнаха по петите на висшето ръководство във ФИФА и постепенно започнаха да разплитат престъпната схема. Само дето им трябваха цели 5 години, за да съберат достатъчно доказателства и да напишат обвинителния акт. Преди дни федералната прокуратура в щата Ню Йорк най-сетне публикува подробности от петгодишния си труд. Повечето факти в тях вече станаха достояние на широката публика, но от стотиците страници по случая става ясно, че висшият мениджмънт в световната футболна централа е взела по-големи подкупи, отколкото се предполагаше в началото.

На този фон от Швейцария дойде малко изненадващата новина, че бившият най-голям бос на световния футбол Сеп Блатер ще бъде оправдан от Федералната прокуратура на страната по обвинението, че се е облагодетелствал финансово при продажбата на правата за излъчването на световните първенства. Разследването така и не успява да събере достатъчно добри доказателства срещу 84-годишния Блатер и той може поне за кратко да се зарадва, че е бил реабилитиран. Но битката не е приключила. Тепърва ще трябва да докаже, че не е престъпил закона, изплащайки на ръка 2 млн. швейцарски франка на Мишел Платини през 2011 г. За какво са дадени парите ли? Двамата твърдят, че са използвани за благото на футбола, а прокурорите се опитват да докажат, че и това са пачки, изкарани от корупционни сделки.

Какъвто и да бъде изходът от това разследване, Сеп Блатер едва ли ще влезе в затвора. Вече е твърде стар, че да го тикват зад решетките. Никой не би подкрепил толкова крайно решение. И без това му създадоха твърде много проблеми през последните години. Свалиха го от трона, развенчаха мита за неговата недосегаемост и го погнаха като закоравял престъпник. Със сигурност това беше тъжен край на една бляскава кариера в управлението на световния футбол. Блатер поне получи частична реабилитация, след като на родна земя го обявиха за невинен.

Други важни фигури във ФИФА от близкото минало нямаха неговия късмет. Най-тежко го отнесе дясната ръка на швейцареца и вицепрезидент на футболната организация Джак Уорнър. Според федералните прокурори в Ню Йорк именно Уорнър е взел най-големия подкуп в размер на 5 млн. долара.

Джак Уорнър няма намерение да се предаде доброволно на американците, а властите в Тринидад и Тобаго също не желаят да съдействат.
Джак Уорнър няма намерение да се предаде доброволно на американците, а властите в Тринидад и Тобаго също не желаят да съдействат.

Парите дошли на траншове от фирми, базирани в САЩ, които са работили за интересите на Русия и Катар при избора на домакини за мондиала.

Бившият президент на Северноамериканския регионален футбол (КОНКАКАФ) през последните години шумно агитираше за своята невинност, но срещу него доказателствата са железни.

В самото начало Уорнър прибрал 1,2 млн. долара от катарска фирма, тясно свързана с кандидатурата на страната да организира първенството.

След това футболният функционер превел част от парите на сина си, който живее в Маями.

И точно това е голямата му грешка. Паричният превод моментално активизира американските власти.

Участвала е американска банка, което е достатъчно за ФБР да започне разследване.

Кирливите ризи започват да излизат една след друга, тъй като не са скрити достатъчно добре в килера. Бохемът от Тринидад и Тобаго явно се задоволява с този 1 млн. и след това прибира още 4, за да изпълни различни по вид поръчки на хора, които искат да правят големи пари от футбола. Хитрата лисица Уорнър навреме се усеща, че примката се затяга около врата му, и бяга в родината си. Прокуратурата в Ню Йорк се свързва с колегите от Тринидад и Тобаго и настояват техният гражданин да бъде екстрадиран на американска земя, за да отговаря за действията си. Поне до този момент искането им остава глас в пустиня.

От луксозното си имение в карибската държава Джак Уорнър продължава неуморно да повтаря, че е бил превърнат в изкупителна жертва. Навремето го смятаха за сигурен наследник на Сеп Блатер, след като големият бос най-сетне реши да се оттегли. Сега не може да мръдне от родината си и има няколко доживотни забрани да се занимава с футбол.

Заедно с Уорнър изгоряха и други влиятелни футболни фигури от близкото минало. Американските прокурори събраха достатъчно доказателства срещу бившите членове на Изпълкома на ФИФА Николас Леос, Рафаел Салгеро и Рикардо Тейшейра. Общо 30 души, които допреди 5 години управляваха световния футбол, сега ще се сдобият с обвинения.

Много трудно е да се прогнозира колко от обвиняемите ще си получат заслуженото. Повечето са мъже в напреднала възраст, които се крият по родните си места и едва ли някога ще бъдат изправени пред американски съд. Един от основните обвиняеми - Николас Леос, почина миналата година. По-вероятно е грешниците да се страхуват от божието възмездие, защото човешкото правосъдие едва ли някога ще ги застигне.