Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът на Хисаря Пенка Ганева
Кметът на Хисаря Пенка Ганева

Можеха да осигурят поне ковчега на майка си, недоумява кметът Пенка Ганева

69-годишната жена от Хисаря, която почина преди дни  от коронавирус в пловдивската болница "Каспела", е погребана служебно в родния си град от общинската администрация, тъй като близките й отказали.

"Спазихме всички изисквания и направихме служебно погребение - без ритуал, без роднини. Имаше полиция и представители на РЗИ", обясни пред 24plovdiv.bg кметът Пенка Ганева. Тя е изумена от поведението на близките на починалата. Жената има двама синове международни шофьори, които със съпругите и децата си са под карантина.

"Можеха да осигурят траурна агенция, която да я прибере, както направих аз. Цялото служебно погребение струва на общината 1800 лева. Има специално изискване за ковчега, който трябва да е херметизиран и само той е 1000 лева", поясни кметът на Хисаря.

Сега чувала, че близките на починалата искали аутопсия. "Търсят начин да се оправдаят. Аутопсия е направена и на базата на нея е потвърдена причината за смъртта", обясни Ганева.

"Синовете все още на са получили смъртния акт на майка си, той е при нас в общината. За каква аутопсия ми говорят, не са взели и известието й за смърт. Няколко пъти са ги канили от болницата, където е издъхнала жената. Накрая престанали да си вдигат телефоните. Каза ми го лично директорът проф. Илиян Дойков", възмутена е Пенка Ганева.

След отказа им да приберат тялото на жената от болницата уведомили  областната управителка Дани Каназирева, а тя от своя страна - кмета на Хисаря. "Ако и аз бях отказала служебно погребение, трябваше г-жа Каназирева да поеме случая и да положат починалата в Пловдив. Но все пак решихме, че е редно да си бъде в Хисаря, където е живяла", обясни кметът.