Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Порноактьорът, убил Мартин Лутър Кинг, умира от хепатит С в затвора

Осъден е на 99 години затвор

„Расово разделение сега! Расово разделение утре! Расово разделение завинаги!“ 

Джеймс Ърл Рей се прибира бавно към дома си, но лозунгът кънти в главата му с неистова сила. Точно преди час с тези думи Джордж Уолъс откри кампанията си за губернатор на щата Алабама. Призивът за дискриминация заглушаваше всяка друга мисъл у 39-годишния мъж. Той беше изключително впечатлен от чутото и видяното. Вече знаеше за кого всички трябва да гласуват. 

Някъде през 1945 година Рей започна да осъзнава, че в него расте непреодолима ненавист към хората с различен цвят на кожата. Не можеше и не трябваше да пазарува храна от чернокожи, да чете книги, написани от чернокожи, нито дори да кара колата си на ремонт при чернокож. Всяко разминаване по улицата с такъв човек го правеше нещастен и будеше у него гняв, с който му беше трудно да се бори. Той не искаше да повярва, че е роден и живее във времена, в които дори на ръководни позиции може да бъде назначен чернокож.

В кампанията на Джордж Уолъс Рей сякаш откри себе си. Намери съмишленици, които също като него вярваха, че най-големият срам за човечеството би бил Америка да се управлява от негър. Тази мисъл, която не излизаше от главата му, го караше да става все по-мрачен и затворен в себе си. Чувството на расова нетърпимост растеше с всяка изминала минута, а цялата ненавист щеше да ескалира на 4 април същата година. С един куршум. В главата на Мартин Лутър Кинг...

Много преди да бъде посочен като човека, отговорен за убийството на символа на движението за равноправие на негрите в САЩ, Джеймс Ърл Рей вече беше записан в досиетата на ФБР като един от най-издирваните престъпници. И причината изобщо не беше свързана с други покушения, извършени от него. Преди да разстреля Кинг, през годините той успя да попълни криминалното си досие с десетки грабежи, финансови измами и заплахи за убийства.

Как той успява да стигне до Мартин Лутер Кинг и да извърши неговото убийство, четете в 15-тия брой на списание "Космос".