Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Оцеляват само най-приспособимите, затова вирусите и бедствията са просто инструмент за “пречистване” на населението, твърдят крайни организации. Те виждат в нещастията всъщност положителен ефект, а именно – отстраняване на по-слабите, по-болните и по-негодните индивиди, за да се стигне до едно по-съвършено общество.

От стотици години се появяват теории, че е важно не толкова колко са хората на планетата, а

колко са

приспособими

Опитите за създаване на по-умни, по-силни, по-идеални индивиди се зараждат още в древността. Учени обаче алармират, че днес се намираме в особено опасно време, когато вече съществуват реалните технологии

да бъдат създавани свръхчовеци

и винаги има риск как точно ще бъдат използвани.

Всъщност стремежът за подобряване на човешките наследствени белези се заражда още по времето на Дарвин. На базата на неговите теории за оцеляването на най-приспособимия, се поставят основите на евгениката – науката, която ще доведе до множество крайни и жестоки опити. Франсис Голтън е този, който първи представя теорията, че интелигентността и способностите са наследствени.

Той обаче иска да използва това свое твърдение не в положителен аспект – да се развиват способностите на хората, а напротив –

да се ограничават възможностите

на тези, които не се вписват в неговата представа за “идеално”. Това е едно от първите жестоки последици на евгениката. Голтън изказва теория, че на хората с увреждания не бива да им се позволява да имат наследници, за да не се предаде недъгът им на следващите поколения. Той бързо намира последователи и през 1912 г. се провежда първият международен конгрес по евгеника в Импириъл Колидж, Лондон.

Доста крайната теорията на Голтън достига до САЩ, където провокира вълна от жестокост и нарушаване на човешките права. Приети са закони, според които започва да се прилага

принудителна стерилизация

като програма на превенция от раждане на деца с аномалии. Стига се до хиляди стерилизации, от които за историята е останал случаят на Кари Бък - млада жена, чиято майка е обявена за умствено изостанала и автоматично същото определение е сложено и на Кари.

Когато е тийнейджърка, тя ражда дъщеря, за която специалистите дават заключение за аномалия, без да осъществят сериозни наблюдения. Лекарите отправят искане до Върховния съд Кари Бел да бъде стерилизирана, заявявайки:

“Три поколения имбецили са достатъчни”

Кари нито дава съгласието си да бъде стерилизирана, нито разбира, че е. Тя смята, че я подлагат на операция за отстраняване на апендикс, и години по-късно така и може да разбере защо няма повече деца. А бъдещето показва, че нито Кари е бавноразвиваща се, нито дъщеря й.

Най-ужасяващите прояви на последователите на желанието за подобряване на човешките гени се случват през Втората световна война. Един от най-жестоките е небезизвестният д-р Менгеле, който извършва

ужасяващи експерименти

с бебета и деца,

които в повечето случаи водят до нечовешки мъки, пълно физическо обезобразяване и смърт.

Д-р Менгеле извършва крайно болезнени експерименти с деца и бебета.
Д-р Менгеле извършва крайно болезнени експерименти с деца и бебета.

Само за да докаже своите теории, лекарят не се колебае да реже телата на децата без никаква упойка, да инжектира различни вируси в тях или да ги ослепява, за да може да открие дали цветът на очите се предава по наследство. Противно на очакванията дори след ужасите от опитите на д-р Менгеле след Втората световна война евгениката не изпада в немилост, а продължава да има своите привърженици.

Години наред определени групи от обществото смятат, че населението трябва да бъде “пречиствано”. Дори когато са регистрирани първите случаи на ХИВ, веднага се зараждат твърдения, че вирусът е инструмент за пречистване. Причината е, че първоначално заболелите са мъже, повечето от които хомосексуални.

Крайни религиозни организации обявяват директно,

че болестта е начин обществото да се пречисти от грешните индивиди. Когато е установено, че вирусът засяга и хора, които употребяват наркотици, още по-пламенни стават теориите, че това е наказание за тези, които не живеят праведно. Пуританите злорадстват и дори не предполагат, че самите те също са изложени на риск.

С течение на годините много пъти се зараждат теории, че болести, глад и бедствия са необходими механизми, за да останат единствено най-приспособимите.

Раждат се много конспиративни теории,

че дори по инициатива на самата Световна здравна организация се контролира населението в по-бедни страни, където има огромен прираст.

Организации, които са против ваксините, твърдят, че именно с масови ваксинации се разпространяват опасни болести, точно за да се премахва по-слабата и по-неприспособима част от населението. Поддръжници на такива крайни теории обявяват всеки един традиционен лекар за измамник, неизменна част от огромната конспирация, а държавните здравни служби – за инструмент за контрол на човечеството.

За съжаление, мнозина не само вярват в теориите, но и ги определят като необходимо добро. И днес съществуват поддръжници на идеите за разработване на биологично оръжие, благодарение на което да се премахне определена част от населението, за да бъде спасена “по-добрата” част.

Колкото и крайни да са такива теории, е факт, че развитието на науката дава възможности за истинска евгенична революция. През 2012 г. френската специалистка Еманюел Шарпантие прави сериозен пробив, създавайки CRISPR/Cas9 - молекулярна технология, която намира приложение в

множество направления в генното инженерство

Принципът на CRISPR/Cas9 се състои в това, че се програмира специален протеин - Cas9, който е в състояние да “отреже” определен ДНК участък, за да може той да се модифицира. Благодарение на тази молекулярна технология става възможно да се премахват, заменят, променят, отслабват или подсилват гени по избор. Технологията започва да се прилага с цел предотвратяване на наследствени болести.

Започват да се правят опити и върху човешки ембриони, което предизвиква международни протести.

Страховете са, че с тази технология реално е възможно да се създадат по-умни, по-бързи, по-красиви, по-способни индивиди. Най-крайните теории твърдят, че без контрол е възможно да се стигне до ситуация, в която богатите страни да са в състояние да създават цели армии от свръххора. Сформирана е специална работна група към Световната здравна организация за по-строг контрол на научни опити за редактиране на човешките гени.

Още през 2015 г. професорът по генетика Робърт Полак от Колумбийския университет публикува специална статия в Science, изразявайки притеснението си, че днес в света много екипи правят опити за модифицирането на човешкия геном. Сред тях той изброява Китай, Русия и САЩ. Ученият подчерта, че

редактирането на човешката ДНК

може да се окаже най-голямото оръжие в бъдеще и да даде огромна власт на тези, които разполагат с възможността да го използват. Полак подчерта, че особено днес, когато вече имаме реалните инструменти да създаваме свръхчовеци, рискът от нова евгенична революция е съвсем реален. А тя крие опасност за цялото човечество.