Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тръмп написа в туитър: “Иран планира заедно със своите проксиорганизации в Ирак да нападне американските войници или американските интереси в тази страна. Иран трябва да знае, че ако това се случи, ще плати висока цена.”
Тръмп написа в туитър: “Иран планира заедно със своите проксиорганизации в Ирак да нападне американските войници или американските интереси в тази страна. Иран трябва да знае, че ако това се случи, ще плати висока цена.”

Докато светът се занимава с катастрофалното разпространение на коронавируса, Иран, изглежда, избра да влезе в нов конфликт със САЩ, вместо да се справи с пандемията на своята територия. При това в момент, в който президентът Доналд Тръмп е зает със същия пандемичен проблем. Техеран се опитва да отклони вниманието му от нарастващия брой заразени и да го вкара в нова криза, паралелна със здравната. А по този начин и да създаде нова политическа ситуация в САЩ.

На 1 април американският държавен глава написа в туитър: "Позовавайки се на моето убеждение и на информацията, която получих от службите, Иран планира заедно със своите прокси организации в Ирак да нападне американските войници или американските интереси в тази страна. Иран трябва да знае, че ако това се случи,

ще плати

висока цена.”

В този контекст трябва да припомним заплахите на иранския президент отпреди няколко дни. Според Хасан Рохани Техеран няма да спре да отмъщава за убийството на бившия командир на бригадата в революционната гвардия на Иран Касим Солеймани.

Все още обаче нямаме информация за разузнавателните данни, които според туита си е получил Тръмп. Ясно е, че това се случи след съвещание между него и ръководителите на разузнавателните служби. Те са го информирали за ситуацията в Ирак и Близкия изток.

Ройтерс съобщи, цитирайки американски говорител, че данните, които притежават американските служби относно евентуални нападения, подкрепяни от Иран, в Ирак, насочват вниманието, че това може да бъде нападение, което Техеран няма да признае. То няма да прилича на това, което се случи на 8 януари, когато иранците нападнаха иракската военна база Айн ал Асад. В нея се намираха американски войници.

Информацията на разузнаването, както съобщава говорителят пред Ройтерс, проследява действията на

въоръжените шиитски проксимилиции

в Ирак, подкрепяни от Иран. Шпионските служби не знаят времето, датата и конкретните мишени. В последните няколко седмици американските военни ръководители в Ирак преместиха голяма част от своите и натовските войници. Те напуснаха останалите военни бази и бяха съсредоточени само в две, защото очакват да бъдат нападнати. В същото време Пентагонът съобщи, че за да ги защитят, в Ирак са изпратени системи "Пейтриът". Напрежението нарасна и заради това, че по същото време на посещение в Ирак беше наследникът на ген. Касем Сюлеймани в бригадата "Ал Кудс" - ген. Исмаил Каани. Информирани иракски правителствени източници съобщават, че той се е срещнал с командирите на всички трансгранични шиитски въоръжени проирански групи. Сред тях е Хади ал Амири, когото САЩ смятат за терорист и един от организаторите на нападението срещу американското посолство в Багдад.

Системи

“Пейтриът” в Ирак

Дни преди туита на президента Тръмп помощникът на върховния ислямски ръководител на Иран Али Хаменей ген. Яхия Рахим Сафауи нарече поведението на САЩ в Ирак провокативно. Той бе цитиран от държавната телеграфна агенция ТАСНИМ: "Съветваме американските политици и военни да поемат отговорност за провокативните си действия в Ирак. - И добави - Всяка американска провокация ще смятаме за най-голям стратегически провал в действията на сегашния американски президент.

В този контекст Иран предупреждава САЩ за опасността от ескалация на напрежението в Близкия изток, при това на фона на лавинообразното разпространяване на коронавируса в региона и света. Защото според нас изпращането на системите "Пейтриът" в Ирак е провокация срещу Иран."

В същото време външното министерство на Техеран публикува декларация, обвинявайки американците, че действията им в Ирак са без съгласието на иракското правителство. "Вашингтон трябва да уважава желанието на иракския народ и неговия кабинет и да напусне веднага Ирак", пише още в документа.

Повечето американски анализатори смятат, че

удар срещу Иран

в този момент ще

бъде разрушителен

Особено след предупреждението на Тръмп, че Иран ще плати висока цена, ако нападне американските войници в Ирак заедно със своите съюзници - прокси милициите. Според разработка на международния анализатор в института "Ентърпрайс" Майкъл Робин.

Той е публикуван на сайта на "Интернешънъл интерес", ако САЩ ударят шиитски милиции в Ирак (като бригадата "Бадр", отрядите на "Хизбула" и други подобни), атакуваните ще се оплачат пред света и иракския народ като жертва на американска агресия и ще се смятат за мъченици, които се борят за свободата на Ирак срещу своя враг. Според иракския наблюдател Ахмед Хюсеин протестите срещу правителството в Багдад, които продължават в страната от октомври досега, показват, че голяма част от иракския народ е против съществуването на тези проирански милиции.

И искат незабавното разформироване и разоръжаване на тези групи, които подкопават суверенитета на държавата и превземат функцията на иракската национална армия. Хюсеин твърди също, че разпространението на коронавируса в Ирак подобно на Иран показва слабостта на държавната машина в Багдад, която е овластена от тези милиции.

Борбата за новото правителство в Ирак

В същото време друг иракски наблюдател - Юсуф Ага, заяви, че "има голяма вероятност от сблъсък между САЩ и Иран, ако тези милиции по заповед на Техеран направят глупостта още веднъж да ударят американските войници в Ирак, както го направиха няколко пъти през последните три месеца. Вкл. нападенията с ракети катюша срещу американското посолство в Багдад".

И докато американците и иранците си разменят словесни заплахи, в Багдад ген. Каани започна совалки, за да накара иракските политически партии и парламента да не изберат предложения от президента на страната Бархам Салих кандидат-премиер Аднан ал Зурфи. Проиранските сили смятат, че той има добри връзки със САЩ . Информирани източници, свързани с него, съобщават на сайта на телевизия Alhurra, че по време на посещението си в Багдад

иранският генерал е обсъждал не само съставянето на правителството,

Иранският ген. Исмаил Каани посети Ирак, за да проучи кой ще е новият премиер и за да се срещне с лидерите на шиитските проксимилиции.
Иранският ген. Исмаил Каани посети Ирак, за да проучи кой ще е новият премиер и за да се срещне с лидерите на шиитските проксимилиции.

но и ескалацията и евентуалните удари срещу американските войници в Ирак.

Новият кандидат-премиер Ал Зурфи казва, че ако бъде избран, ще направи три неща. Първо, ще разформирова всички въоръжени милиции и ще направи така, че само иракската армия и полиция да имат право да притежават оръжие. Второ, ще подготви страната в рамките на една година за нови избори, след като парламентът приеме необходимите закони, за които настояват протестиращите по улиците. Става въпрос за нов Изборен закон, нова Върховна избирателна комисия, в която да няма представители на формациите, а само прокурори и съдии. Освен това парламентът да гласува и нов закон за политическите партии, Трето, да изведе страната от икономическата криза и от кризата, породена от разпространяването на коронавируса.

Има още един факт във връзка с ескалацията на напрежението между Вашингтон и Техеран. В Турция бе извършено

покушение срещу иранския дисидент Масуд Малави Варданджани Държавният секретар Майк Помпейо заяви пред журналисти, че има информация, че ирански дипломати са замесени в това покушение. И добави, че те заедно с други свои колеги в европейски държави са се опитали да ликвидират и други дисиденти и опозиционери на сегашния режим в Техеран.

САЩ смятат, че Министерството за разузнаване и сигурност в Иран директно е поръчало покушението срещу дисидента на 14 ноември м.г. в Истанбул, обяви анонимен високопоставен чиновник пред Ройтерс. Турските власти официално обвиниха иранското правителство, че стои зад това престъпление. Анкара се закани да постави въпроса за убийството на Варданджани пред властите в Техеран. Турската полиция съобщи, че убитият е работил в сектора за електронна сигурност в иранското Министерство на отбраната. Не е ясно в кой момент обаче е напуснал страната и се е превърнал в един от най-яростните критици на властта.

В момента Иран преживява невиждана икономическа криза на фона на коронавируса. Тя вече предизвиква много сериозни социални проблеми. В последните няколко месеца по улиците на Техеран и големите градове имаше

народни протести срещу режима

на аятоласите,

които използваха прекомерна сила срещу демонстрантите. Световните агенции съобщиха, че в Техеран са били убити 1500 протестиращи, а арестуваните са десетки хиляди.

В този контекст аятоласите виждат в един военен сблъсък с Вашингтон отдушник на всичките тези кризи, които се развиват в страната и които увеличават недоволството сред населението.

Според анализатори, които следят процесите в региона, има три варианта за решение пред US администрацията за справяне с ескалацията на иранските заплахи. Първят е масирани атаки срещу шиитските проксимилиции в Ирак. Вторият, който има малко шансове, е САЩ да се върнат на масата за преговори, но това ще се възприеме като отстъпление на Белия дом.

Третият път е да се започне решителна атака срещу заводите за оръжия на Иран в Ирак. Това е и един от най-вероятните сценарии.

Как ще изглежда атаката?

Иракският политически анализатор Ал Хити, който живее и преподава в САЩ, коментира пред телевизия Alhurra, че американската атака ще бъде умна, като използва високотехнологични оръжия подобно на начина, по който беше убит ген. Касим Солеймани близо до летището в Багдад.

Според Ал Хити това позволява да се разчита малко на човешко присъствие, а операцията ще се съсредоточи върху използването на интелигентни оръжия, за да се избегнат загуби сред американските сили.

Разрушителната атака ще започне с удари срещу щабовете на милициите и основните им бази, така че впоследствие те да не могат да бъдат възстановени. Американците разчитат на точна разузнавателна работа за събиране на информация и наблюдение на всички милиции, свързани с Иран в Ирак.

"Алтернативните обекти (част от тях са с променено местоположение, за да бъдат заблудени американците - бел. авт.), приети от верните на Техеран милиции след убийството на Солеймани, също

ще бъдат разрушени до основи

Атаките ще накарат командирите и водачите на тези групи да бягат в Иран или да се крият, за да не бъдат убити с дронове", твърди анализатора.

Подобна сложна операция изисква големи разузнавателни усилия и време, но резултатите от нея ще бъдат решаващи и ще доведат до пълното унищожаване на милициите и тяхното разпускане.

Аятоласите, вместо да търсят пътища за нови преговори за постигане на споразумение със САЩ, избират да хвърлят страната си и целия регион в тотален хаос и катастрофа, както направи Садам Хюсеин преди 17 години.