Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сумата сега ще влезе в здравното министерство за битката срещу коронавируса. А по-честно беше да са за медици и техника на първата линия във всеки избирателен район, пратил партийци в парламента - да получи част от техните възнаграждения

Да вземат заплати и да даряват от тях, или парите да отидат направо за борба срещу заразата?

Тази депутатска дилема изглеждаше нерешима докъм 19 ч в понеделник, когато парламентът водеше дълъг, ожесточен и доста срамен дебат за промените в извънредното законодателство.

В 18,58 ч

сайтът на

“24 часа”

призова

депутатите да дарят заплатите си на медиците в областните болници в районите, откъдето са избрани.

В 20 ч парламентът направи неочакван обрат. Първоначалното предложение на управляващите бе заплатите да се замразят на нивото им от декември. От името на ГЕРБ Красимир Ципов предложи корекцията, с която депутатите остават без заплати. И не само те - и министрите и политическите им кабинети, както и шефовете на държавни и изпълнителни агенции. За промяната ГЕРБ получиха единодушната подкрепа на всички групи при гласуването по-късно. 170 депутати бяха “за”.

Така цялото възнаграждение на народните представители от 1 април до 13 май отива за борба с вируса. Това са между 1 и 1,5 млн. лв депутатски заплати, показват груби сметки на “24 часа”.

4248 лв. взема депутат от 1 април - това се равнява на 3 пъти средното брутно месечно възнаграждение в обществения сектор, което се преизчислява на тримесечие на база данни от НСИ. Това обаче е основата, върху която на всеки поотделно се начисляват допълнително пари за стаж, професорска или друга научна титла, участия в комисии и различни постове в Народното събрание - шефове на групи и комисии, заместници, секретари и др. Така сумата се увеличава с между 1000 и 2000 лв., а за шефовете - и с по 3000 лв. Реално депутатските заплати са между 6 и 8 хил. лв.

Приблизително 30% от тази сума ще бъдат удържани в аванс за данъци и осигуровки, както гласува парламентът. Така остават между 3 и 4 хил. лева на човек. Тази част на заплатите ще се връща в бюджета на парламента и оттам ще отива в бюджета на здравното министерство за борба с коронавируса.

В сметката

не влизат

безотчетните

средства в размер на 2/3 от заплатите, които се полагат на всеки депутат според финансовите правила към правилника на НС. С тях се плаща на сътрудници, шофьори и др. - грубо около 2800 лв. месечно. От години тези пари, или част от тях, прибира всяка група.

ГЕРБ внесоха решението за замразяване на депутатските заплати по настояване на Бойко Борисов, след като ден по-рано Цвета Караянчева нарече подобен ход “популизъм”, а след бурни реакции се извини.

След окончателното решение близо милион и половина месечно ще отидат за борбата с коронавируса. Как точно ще бъдат разпределяни те и

на кои болници

колко ще се

даде, ще

решава обаче

здравното

министерство

Ако се бяха вслушали депутатите в призива на “24 часа”, пари щеше да има за всички болници, макар и за една повече, а за друга – по-малко, според капацитета им и големината на избирателния район, за да се подготвят те за заразата. Ето колко щяха да получат болниците в областните градове в зависимост от броя на депутатите, избрани от съответния регион, за този месец и половина:

4 Между 18 и 24 хил. лева щяха да се паднат на болниците в регионите с по 4-ма депутати - Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол.

4 Между 22 500 и 30 000 е сумата за Кърджали, Ловеч и Монтана, откъдето има по 5-има депутати.

4 Около 31-32 хил. лв. се падат за болниците във Враца, Добрич, Сливен и Шумен - областите с по 6-има представители в парламента.

4 По 8 са народните избраници от Велико Търново, Русе и Хасково и затова сумата за болниците в тези градове би била между 36 и 48 хил. лв.

4 От Пазарджик и Плевен има избрани по 9-има, затова сумата за болниците там би била средно около 48 хил. лв.

4 С по 11 депутати Благоевград, Пловдив, Стара Загора биха получили за медиците си между 50 и 66 хил. лева.

4 Най-големите райони - Бургас и Варна, са съответно с по 14 и 15 депутати и на тях се пада между 67 и 90,5 хиляди.

Иначе депутатите имат традиция да даряват част от възнаграждението си, масово приемано за твърде високо от електората им.

В ГЕРБ например още през 2011 г. въведоха строги правила - “безотчетните” пари отиват в касата на групата и всеки, който иска от тях по конкретен повод, трябва да напише мотивирана заявка. От тези пари ПГ на ГЕРБ прави и много дарения. За последното от 100 хил. лева за борба с коронавируса обаче депутатите са дали по 1000 лв. от заплатите си за март. В БСП пък половината от тези 2/3 депутатите запазват за лични разходи, а другите ги прибира групата.

Запознати разкриха, че от началото на годината от тези пари се издържа и централата на “Позитано” 20, тъй като партиите все още не са получили първия транш от субсидията си за 2020 г.