Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатите от правната комисия се събраха в неделя, за да приемат промените в закона за извънредното положение.
Депутатите от правната комисия се събраха в неделя, за да приемат промените в закона за извънредното положение.

- По-ниските суми ще важат и за тези, които вече

са санкционирани 

- Депутатите единодушно подкрепиха замразяването на партийните субсидии

Намаляване на глобата за разходки в парка по време на извънредното положение гласуваха единодушно депутатите от правната комисия на заседанието си в неделя. Вместо сегашните 5000 лв. бе записано, че при първо нарушение на мерките на здравния министър санкцията ще е от 300 до 1000 лв., а при повторно - между 1000 и 2000 лв.

Комисията прие промени в закона за извънредното положение, които трябва да бъдат гласувани от пленарната зала на второ четене днес.

Предложението е на ГЕРБ, но подобни намаления предложиха и БСП, и патриотите. Левицата искаше диапазонът на глобата да е от 500 до 1000 лв., а патриотите предлагаха да е от 500 до 5000 лв.

По-ниските суми влизат със задна дата и ще се прилагат и за тези, които вече са получили глоба, стана ясно по време на заседанието.

“Очаквано предложение. Несъразмерният размер на глоба не води нито до събираемост, нито до превенция”, коментира председателят на ВКС Лозан Панов, който е гост на заседанието.

Одобрени бяха и големи намаления на глобите за търговците, ресторантьорите и собствениците на барове, които отварят обектите си въпреки заповедта на здравния министър.

В момента глобата е имуществена санкция в размер на 15 000 лв., а с направените поправки тя ще падне в диапазон от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение ще е между 2000 и 5000 лв.

Единодушно беше приета също и идеята на управляващите да се замразят партийните субсидии до края на извънредното положение. Това означава, че всички партии няма да получават държавните помощи до края на извънредното положение и освен това парите ще бъдат намалени, тъй като се изчисляват по формула, включваща всеки календарен ден от годината. Тези начисления отпадат. Спестените от субсидиите средства ще отиват за борбата с коронавируса, е записано още в закона.

Да бъдат намалени или премахнати наемите за държавни и общински имоти, като това се решава от министрите и областните управители, се прие още от правната комисия. Предложението е на депутата Искрен Веселинов от “Обединени патриоти”.

Няма да се прекратяват и започналите процедури по ТЕЛК и НЕЛК за определяне на годността за военна служба, бе друго предложение на патриотите, което бе одобрено.

Непроменен остана един от най-спорните членове в закона - чл. 4, чиято корекция бе предложена от депутатите от ГЕРБ, защото спъваше работата на Агенцията за обществените поръчки и държавата губеше милиони. Срещу промяната се изказа обаче правосъдният министър Данаил Кирилов. Той обясни, че така се рискува законът да стане твърде неясен. Но пък законът се сдоби със специално приложение, което посочва десетки видове дела, по които съдилищата продължават работата си. Такива са именно тези по обществените поръчки, както и делата за упражняване на родителски права, за екстрадиция и наказателни производства.

Сред най-спорните предложения, които не получиха подкрепата на депутатите, бе да се изплащат минимални заплати на самоосигуряващите се лица и тези в принудителен неплатен отпуск. “Адвокатите са самоосигуряващи се лица и от началото на извънредното положение останаха без работа”, каза по време на дебатите Валя Гигова от Висшия съдебен съвет.

На заседанието на парламента днес освен поправките на закона за извънредното положение ще бъде гледано и предложението на ГЕРБ за замразяване на депутатските заплати.

Правосъдният министър Данаил Кирилов участва в заседанието на правната комисия.
Правосъдният министър Данаил Кирилов участва в заседанието на правната комисия.