Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ШАНС: Спас Делев е сред малцината, които могат да бъдат продадени в Европа.
ШАНС: Спас Делев е сред малцината, които могат да бъдат продадени в Европа.

БЪЛГАРСКИТЕ футболисти са нежелани в големите европейски клубове, а шансът българин да заиграе в голям отбор клони към нула.
В това са категорични всички български мениджъри, които оперират на футболния пазар.
"Няма играч от "А" група, който да може да бъде продаден в голям клуб на този етап", казва мениджърът Георги Градев. - "В момента най-конвертируемият футболист от България се нарича Спас Делев. Неговата цена е максимум 500 000 евро. Евентуално биха могли да се договорят някакви бонуси за родния му отбор при следваща продажба. Кариерата му може да продължи в Русия, там в момента имаме силни позиции".
Мениджъри твърдят, че за български играч максималната възраст за трансфер в сериозен отбор е 21 години. Футболистът трябва да бъде и национал, или поне да е минал през младежката формация на представителния тим. На пръв поглед странният факт, че се търсят таланти, които да бъдат развивани в бъдеще, а не готови футболисти има лесно обяснение. В България футболист на 25-26 години вече е започнал да пролива повече пот в кръчмите, отколкото на тренировка. След това е много трудно да бъде променен манталитетът му.
Ако излезе извън джунглата на българската чалга действителност, играчът има шанс да се развие. Точно това се случи с единствения българин, който играе в голям клуб. Димитър Бербатов напусна България, преди да навърши 20 години. По подобен начин се разви кариерата на Стилиян Петров, а и на Мартин Петров. Всичко останало е провал.
Докато футболните хора в България се занимават с уреждане на мачове, другите балкански държави ни издухаха от пазара. Черна Гора, която иначе е голяма колкото София, освен че ни бие на футбол, е на път да ни мине и в износа на играчи.
Нападателят на Рома Мирко Вучинич например е оценяван на 16 милиона лири. Няколко от силните английски отбора го искат през лятото. За сравнение със Сърбия и дума не може да става. Във всяко голямо първенство може да се съберат сръбски играчи поне за един отбор от 11 души.
Според Градев проблемите се свеждат до финанси и организация. "Чужди футболисти в "Левски" получават заплати по 10-12 хиляди евро. А треньорите в школата по 600 лева. Как тогава от там ще излязат футболисти? "Литекс" се опитва да инвестира в млади играчи и успя да направи добри трансфери. Но може още много да се желае", казва мениджърът.
Другият важен фактор за нищожния интерес към български футболисти, е представянето на настоящите ни легионери. Играчите под 25 години никакви ги няма. На Илиян Мицански се възлагаха големи надежди, нападателят тръгна с фамозен гол с пета срещу "Ливърпул". В "Кайзерслаутерн" вече виждаха в него новия Бербатов, който също почна от Бундеслигата. След това започна слаба серия и в момента българинът е само с един гол в първенството. Говори се, че лични проблеми пречат на Мицански да развие потенциала си.
В Италия Валери Божинов така и не може да намери себе си. Все по-често е в светските хроники, отколкото на спортните страници на вестниците.
Подобно е положението с Валери Домовчийски. Домо има едва 5 гола за "Херта", което е малко за централен нападател. Любопитното, е нито Домовчийски, нито Божинов имат пълни 90 минути за отборите си. Те или са влизали резерви, или са били заменяни преди края на срещите.
Представянето на нападателите ни, играещи в чужбина, доста ясно показва защо в националния ни отбор няма кой да вкара гол.
В контролата с Кипър се разписа Мартин Петров, но той вече е в графата ветерани. Какво идва, след като си тръгнат той и Стилиян Петров?
Перспективите не са розови, защото без да имаме играчи в големите първенства, няма как да има силен национален отбор.
На този фон представянето на играчите ни в Холандия е доста по-силно, но там става дума за вратаря Николай Михайлов и бранителя Станислав Манолев. От офанзивните играчи разчитаме на Ивелин Попов, който е в "Газиентеп".
Досегашният опит сочи, че футболистите в Турция печелят добри пари, но развитието им замръзва в една точка.
"Добри футболисти, които да се котират добре в чужбина, ще има тогава, когато клубовете започнат да влагат парите си в школите. Ако не се промени цялостно философията и начинът, по който се прави футбол в България, за дълги години ще бъдем в миманса", обяснява Георги Градев.


Интервю
Мениджърът на Бербатов Емил Данчев:

Нивото на "А" група пада

- Г-н Данчев, как оценявате като цяло представянето на българите зад граница през този сезон?
- Анализи още е рано да се правят, но на по-голямата част от играчите го определям като успешно. Бербатов не подлежи на коментар. Разбрах, че Иван Иванов е направил доста добър сезон в Русия, Вальо Илиев игра силно в Крайова, а сега в Стяуа. На ниво се представя и Емил Гъргоров. Доволни са и от Цветан Генков. Въпреки критиките Стилиян Петров играе традиционно добре. Изключителен сезон правят Николай Михайлов и Станислав Манолев. Преобладаващи са успешните изяви на нашите играчи. Има и спадове, разбира се, но това са нормални неща.
- Има ли отстъпление по отношение на продажбите на наши играчи в сравнение с други балкански страни, като Румъния, Черна гора, Македония?
- Не може да се оцени в рамките на месец или два-три. В последната една година доста български футболисти излязоха навън, а част от легионерите смениха клубната си принадлежност. Независимо от кризата, която все още е обхванала Европа и света, не може да се каже, че има спад в трансферите на наши момчета. В процентно съотношение не са много по-малко от другите балкански държави, като Черна гора, Румъния, Сърбия и най-вече Македония.
- Кой е най-конвертируемият българин от А група?
- Нивото на А група доста е паднало. В спортно-техническо отношение. Все пак по моя преценка има 10-12 футболисти, които могат да бъдат продадени в средноевропейски отбори. За клубове от ранга на "Ювентус", "Реал" (Мадрид) и "Манчестър Юнайтед" въобще не говорим. Вчера от проби в "Тотнъм" се прибра едно младо момче. Христиан Рачев, който е роден 1995 г., прекара една седмица в лондонския клуб и тренира с година по-големи от него. По някои показатели показа и по-добри резултати, но в други отстъпва на колегите си от Острова. Ще бъде наблюдаван и е много вероятно да бъде извикан за втори път.
- Изцяло ли са загубени шансовете за класиране на Евро 2012? Как виждате бъдещето на българския футбол през следващите 5 години?
- Шансовете ни за класиране на Европейското са доста намалели, но това не е само от равенството с Швейцария, а и от резултатите в предишните мачове. Във футбола все пак всичко е възможно. Разбира се, една победа щеше да ни даде по-големи шансове, но ми харесаха изказванията на играчите, че докато имаме и теоретични шансове, ще се борят. Националният отбор е функция на клубния футбол - ако се създава качествен продукт, то това ще бъде голям плюс за българския футбол. Колегата Лъчо Танев е прав, че един от големите проблеми е липсата на адекватна инфрастуктура, където да се развива потенциалът. Очаквам в близките 4-5 години да се излезе от скандалите, в които затъна родният футбол, и клубовете да направят съществени промени.           

 

Име           Голове Мачове Титуляр/резерва Асистенции
Бербатов      20     27          22/5          3
М. Петров      3     25          16/9          3
С. Петров      1     20          16/4          1
Божинов        2     23          10/13         1
Домовчийски    5     18          13/5          1
Мицански       1     10           2/8          0
Манолев        0     16          15/1          3
И. Попов       2     22          22/0          7

             Чисти мрежи 
Н. Михайлов   10     25          25/0          0

* Валери Божинов и Валери Домовчийски нямат записан цял мач през настоящия сезон за своите "Парма" и "Херта". Двамата или са били заменяни, или са влизали на терена от резервната скамейка.

 

 


Имаме най-много легионери в Русия

КОЙ Е най-успешният пазар за българските играчи през последните години? Отговорът на този въпрос е Русия. Премиер лигата е приютила най-много от легионерите ни. Един от пионерите на руска почва е Захари Сираков, който подсили "Амкар" (Перм) през 2004 г. Ветеранът има контракт с клуба до края на 2012 г. От 2007 г. в редиците на състава е и Георги Пеев. Благой Георгиев напусна "Славия" през 2009 г., за да заиграе за "Терек" (Грозни), където се превърна в един от стълбовете на тима и любимец на публиката. От 2010 г. в "Алания" (Владикавказ) заиграха Иван Иванов и Иван Стоянов. Общата бройка на представителите ни по руските терени показва пет. С опит в елита на Русия са и Здравко Лазаров и Мартин Кушев, които преди завръщането си у нас, нападаха за "Шинник" Ярославъл, а Кушев и за "Амкар", на който бе капитан. В атаката на "Динамо" (Москва) се подвизаваше и Цветан Генков.



С чалга не се прави футбол

Андрей Желязков е първият български футболист, който осъществява трансфер в клуб от Западна Европа. През 1981 г. Жужо преминава във "Фейенорд" от редиците на "Славия". С холандския гранд бившият нападател става шампион на страната през 1984 г. В кариерата си той играе и за френския "Страсбург" и белгийския "Беершот". "Нямаме добри резултати в националния отбор и на клубно ниво. Няма интерес към нашето първенство. Отборите са слаби, на двубоите от "А" група не идват мениджъри, които да наблюдават играчите. Много е малък процентът на футболисти, които са способни да играят на високо равнище зад граница. Те самите не разбират, че чрез футбола могат да станат известни и богати, а се опитват да блеснат чрез дискотеки и чалга клубове, а от там няма как да стане."


Загубихме Испания

КРИЗАТА с котирането на български футболисти в последните години се задълбочава. Едно от сериозните доказателства, че не можем да продадем играчи във водещите първенства на Европа, е липсата на наш представител в Испания. В "Примера Дивисион" най-славните си години прекараха Христо Стоичков и Любослав Пенев. Ицо остана верен на "Барселона", където игра през 1990-1995 и 1996-1998 г., превръщайки се в икона на каталунците. Кариерата на Любо Пенев започна във "Валенсия" през 1989 г., където остана до 1995-а. През сезон 1995-1996 г. високият таран стана шампион на страната с "Атлетико" (Мадрид). От 1996 до 1998 г. игра за "Компостела", а през 1998-1999 г. носи екипа на "Селта" Виго. От елитния испански футбол вкусиха и други легендарни фигури от близкото минало - Емил Костадинов, Наско Сираков и Божидар Искренов. От 1988 до 1990 г. Сираков нападаше за "Реал" (Сарагоса), а през сезон 1990-1991 г. игра за "Еспаньол". Със Сираков през 1989-1990 г. в "Сарагоса" се подвизаваше и Божидар Искренов.  Последният българин с изяви по испанските терени е Петър Занев, който игра под наем за "Селта" Виго, където беше треньор Христо Стоичков (2007-2008 г.). Но вече четири години българският футбол не присъства на един от пазарите, който традиционно имаше интерес към продукцията на нашите школи.

Емил Данчев
Емил Данчев
НЕУДАЧИ: Домо няма много поводи за радост.
НЕУДАЧИ: Домо няма много поводи за радост.