Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мъж на 42 г. е обвинен за опит за убийство, два съда отказаха да го пуснат

53-годишен мъж от София е останал без далак след ръкопашен бой, завършил с 2 удара с нож в столичния кв. "Света Троица". След кръвопролитието е задържан Райчо Веселов, на 42 г.

Полицаите го открили в квартирата му часове след свадата, разиграла се привечер на 20 март т. г.

Райчо е осъждан за кражби, но е реабилитиран. Последната му присъда била от 2009 г. Той е обвинен от прокуратурата за опит за убийство. Днес Софийският апелативен съд е отхвърлил жалбата му срещу решение на градския съд да го остави в ареста.

Райчо и неговият по-възрастен познат се видели на 20 март. Почерпили се, с тях имало и жена. Според някои тя била рускиня, според други - украинка. Докато разговаряли, тя казала, че няма телефон.

Познатият на Райчо й казал, че може да й даде. Двамата тръгнали към кола, оставена срещу жилищен блок на ул. „Преображенско въстание“, но се забавили. Райчо решил да отиде да види какво става. Край колата избухнал скандал.

След задържането Райчо заявил, че другият пръв го е нападнал с ръце и юмруци. Дори твърдял, че ножът не е негов, а на пострадалия, който е наръган 2 пъти в гръдния кош. Тъй като нараняванията били тежки, той спешно бил опериран.

За да спасят живота му, лекарите били принудени да му махнат далака. Часове по-късно Райчо бил задържан в кв. "Западен парк".

Заведено е дело за опит за умишлено убийство, което ще се води от Софийската градска прокуратура. Разпитан е полицай и жена, свидетел на фаталната сцена. Тя обаче не могла да каже кой от двамата мъже е държал ножа. Експертизи трябва да покажат и дали двамата мъже са били под влияние на алкохол.

"Райчо беше с кръвонасядания по двете очи. Той твърди, че пострадалият пръв е посегнал да го бие и че се е защитавал. Подала съм молба да бъде освидетелстван", каза пред "24 часа" Борянка Аврамова, адвокат на задържания.

Софийският апелативен съд е преценил, че на този етап от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че задържаният е извършил това, за което е обвинен. Магистратите са отчели, че престъплението е тежко и единствената адекватна първоначална мярка за неотклонение е "задържане под стража".