Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Делото за мярката за неотклонение е гледано по видеовръзка
Делото за мярката за неотклонение е гледано по видеовръзка

Обвинен за смъртта на пазача пуснат срещу 2000 лв.

Банкет, няколко шамара и заплахи се предшествали убийството на 56-годишния пазач на новостроящата се метростанция в столичния кв. "Овча купел" Симеон Йотов. Според прокуратурата смъртта му е настъпила между 18,30 ч на 28 февруари и 16,50 ч на другия ден.

Трупът е открит в охранителната будка на обекта, който се намира на столичния бул. "Монтевидео". Един от работниците го видял в положението, в което по-късно го намерили полицаи от 6-о районно, но първоначално го помислил за заспал.

Според експерти смъртта на жертвата е настъпила от задушаване при натиск с ръце.

През деня на 28 февруари 7-8 души се събрали да се почерпят във фургон на строежа. В разгара на почерката Йотов се скарал с един от работниците и заплашил, че ще го "застреля до 5 минути". Онзи го хванал за гушата и му ударил няколко шамара. При свадата проблеснало и острие на нож. Кой от кого се е защитавал засега е трудно да се каже, тъй като свидетелите по делото са разпитвани по няколко пъти и някои давали противоречиви показания.

За убийството обаче е уличен друг мъж, на 35 г., който бил технически ръководел на бригадата. Димитър Д. бил там във фаталния ден, но според защитата никой не го е видял да проявява физическа агресия срещу пазача. Той си тръгнал с кола, а работниците - с бус, почти по едно и също време преди 19 ч.

Димитър е задържан на 9 март. Бил е подложен на детектор на лъжата, но според полицаи не издържал теста. По-късно мъжът  разказал, че се го държали в института на МВР от обяд до 21 ч вечерта.

На изследването присъствали и полицаи от 6-о районно. По-късно двама или трима от тях заявили, че пред тях Димитър е признал за престъплението.

На 12 март съдия от градския съд оставил обвинения зад решетките с мотива, че има косвени улики срещу него от комуникация във вайбър. Другите аргументи били, че съществува риск обвиненият да се укрие или да попречи на разследването.

Във вторник (24 март) обаче Софийския апелативен съд е ревизирал решението е и пуснал задържания срещу гаранция от 2000 лв. заради липса на убедителни доказателства за авторството на престъплението. Обвиненият досега не е осъждан. Доскоро той живеел с приятелката си в брезнишко село, но в нощта след импровизирания банкет на строежа, отишъл при майка си.
Мотивът пазачът да бъде удушен остава неясен.