Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жертви са журналисти, шефове на болници, затвори, футболен клуб и висш служител на А1

Маскирани нападат с метални пръти. Чупят крака, ръце и нос. През годините има няколко покушения с абсолютно същия почерк като този при главния редактор на вестник "168 часа" Слави Ангелов.

Оказва се, че само в района на моста "Чавдар", където пребиха нашия колега, в много сходен стил в последните години са били

атакувани вечер и жестоко пребивани

със счупвания по тялото още няколко души. Един от тях е маркетинговият директор на "Левски" Цветан Вълчев, който бе нападнат пред офисите на клуба.

Друг е стоматологът Георги Цалов, който разказа историята си в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

Той бил пребит през 2017 г. в същия район. Нападателите и в този случай са трима, с маски, единият е с метален прът, с който не успява да счупи десния му крак, но разбива левия. Нанасят му и серия от удари с боксове в главата.

Всъщност в София в последните 20 години има няколко различни банди, които изпълняват подобни мокри поръчки срещу различни личности.

(Повече за тях четете на стр. 8-9).

Един от тежко пострадалите по този начин бе журналистът Алексей Лазаров от "Капитал". През 1999 г. той бе пребит с метални пръти от маскирани мъже. Нападението е точно пред дома му. Разследващи установяват, че по прътите имало и шипове. Освен тях биячите му използвали и бухалки.

Тогава в знак на подкрепа към Лазаров изданието за първи път смени черно-бялата илюстрация на първата си страница с цветна - окървавената му журналистическа карта. Лазаров не изключи в покушението срещу него да има замесени и политици.

Сходно с неговото нападение е това на главния редактор на сайта Frognews Огнян Стефанов. На 23 септември 2008 г. към 22,30 ч. той е брутално пребит пред хотел "Кипарисите" в София. Малко преди това мъжът има среща в ресторанта, намиращ се в сградата. Излизайки от нея, Стефанов е посрещнат от шестима мъже, които го питат: "Вие ли сте Огнян Стефанов?". Без да подозира какво ще се случи, той им отговаря: "Да, какво има?".

В следващия момент маскираните биячи започват да го налагат с чукове и метални пръти. Чупят му двата крака и двете ръце. Журналистът губи над два литра кръв. Свидетел на побоя става служител на ресторанта, който опитва да спре покушението. Маскираните обаче му казват: "Полиция, ще стреляме".

Стефанов веднага е приет във Военномедицинска академия. В първите дни той е на командно дишане и в критично състояние. Директорът на лечебното заведение по това време Стоян Тонев не може да каже дали има опасност за живота на журналиста.

Състоянието му обаче остава тежко

На 2 октомври 2008 г. Стефанов е изведен от реанимация. След няколко операции успява да се възстанови.

"Зверското и нагло посегателство е гавра със свободата на словото и пълно незачитане на човешките права в една прогнила от корупция държава, където кукловодите работят само на тъмно - беше първият коментар от екипа на сайта. - Тогава те дърпат конците, защото светлината и истината им пречат. Те ги ненавиждат."

По това време името на журналиста неведнъж се свързваше със спрения от ДАНС сайт, наречен "Опасните новини". Службите се намесиха в него, след като беше установено, че в част от текстовете, публикувани там, има елементи на класифицирана информация

Месец преди нападението самият Стефанов написа в статия във Frognews, че бил притискан от службите и подслушван, тъй като имало подозрения, че той стои зад "Опасните новини". Журналистът категорично отрече да е автор на някоя от публикациите там.

В крайна сметка нападателите на редактора така и не бяха открити. Не стана ясно и кой стои зад бруталната поръчка.

С метални пръти от маскирани мъже беше пребит и журналистът от в. "Капитал" Алексей Лазаров. Нападението над него през юни 1999 г. е точно пред дома му. Разследващи установяват,

че трима го атакуват с метални пръти,

по които имало и шипове. Освен тях биячите му използвали и бухалки.

Тогава в знак на подкрепа към Лазаров изданието за първи път смени черно-бялата илюстрация на първата си страница с цветна - окървавената му журналистическа карта.

Една от версиите, върху които разследващи работеха, беше, че нападението е свързано с неговата работа. До онзи момент журналистът имаше над 200 подписани текста. Впечатление на всички тогава правеше остра статия, която излиза дни преди покушението. Тя бе свързана със сделката за БТК и "увлечението на управляващите да произвеждат оптимизъм с безсмислени и неизпълними обещания".

Това обаче бяха само хипотези, а мотивите за бруталния побой останаха неизяснени. Задържани нямаше.

Сходен със случаите на двамата журналисти бе и този на шефа на травматологията в болница "Св. Анна" проф. Стефан Станчев. Нападението срещу него бе на 5 април 2016 г., а маскираните мъже отново бяха с метални пръти. Покушението стана пред дома му в столичния квартал "Бели брези", докато той разхождал кучето си в района на квартала.

Пристигналият на място полицейски екип заварва Станчев в безпомощно състояние. Приет е в болница с тежка черепно-мозъчна и лицево-челюстна травма. Няколко часа по-късно от Окръжна болница дават брифинг, на който изясняват, че няма опасност за живота на специалиста, но има голям риск да загуби зрението на едното си око.

Веднага претърпява

серия от интервенции,

а заради силните удари по главата се налага част от лицевия му череп да бъде изградена наново.

"Във всички случаи той ще бъде възстановен, ще води нормален начин на живот - коментира директорът на "Света Анна“ д-р Славчо Близнаков. - Единственото нещо, за което не сме категорично сигурни, е степента на възстановяване на едното око."

От МБАЛ "Бургас", на която Стефан Станчев е бил директор в периода 2009-2010 г., изпратиха и открито писмо, в което осъждат нападението над колегата си и призоват "институциите в здравеопазването спешно да направят необходимото, за да се чувстват българските лекари защитени и да работят спокойно".

Първоначално властите обявиха, че за нападението се издирват само двама мъже, но впоследствие се оказаха трима. Самият специалист не успя да каже дали подозира някого. До онзи момент той нито веднъж не е получавал заплахи - нито от личен характер, нито от професионален.

Приблизително година по-късно спецпрокуратурата и МВР разкриха извършителите на жестокия побой над началника на Клиниката по ортопедия и травматология. Поръчител на престъплението се оказа излежаващият присъда за наркотрафик Стефан Гевгелийски-Боксьора. Мотивът бил, че познат на рецидивиста не бил доволен от това как Станчев го е лекувал.

Гевгелийски се оказа отговорен и за смъртта на главния комендант на софийския затвор Янко Янев. Той почина през декември 2016 г. след жесток побой. 47- годишният мъж бе намерен в безсъзнание, с тежка черепно-мозъчна травма близо до дома на баща си в столичния квартал "Разсадника".

Откаран е с линейка

и през последните 3 дни бил в кома. Накрая почива, без да дойде в съзнание.

Лишени от свобода тогава бяха сигурни, че причината за бруталното нападение може да е отмъщение от бивш или настоящ затворник. Янев бил доста строг с осъдените, които излежават присъдите си или очакват такива.

В крайна сметка се оказа, че поръчката идва от Гевгелийски, защото главният комендант пречел на бизнеса му.

"Просто Янко Янев си е вършил качествено работата, давал е разпореждане, спазвал е правилата в затвора, но това не е било в интерес и не е бил доволен човекът, който е поръчал това нещо - коментира тогава шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. - Съжалявам, че държавата не е успяла да го защити. По някакъв начин ще се опитаме да има справедливост и да стигнем да обективната истина и тези хора, които са го извършили, да получат осъдителни присъди, и то сериозни."

Жертва на маскирани с метални тръби става и висшият мениджър на А1 Илия Кусев. Той е нападнат през октомври 2018 г. в Борисовата градина в столицата. Случайни минувачи намират 32-годишния мъж

захвърлен в

безпомощно състояние

Те веднага се обаждат на полицията. Викат и линейка. Заради тежкото му състояние той е транспортиран във ВМА.

Самият Илия Кусев бил акаунт мениджър в компанията. Той се занимавал с корпоративни клиенти и представлявал А1 в търгове за предоставяне на телекомуникационни услуги на държавни и общински ведомства.

Нападнат и брутално пребит с метални пръти беше и маркетинговият директор на "Левски" Цветан Вълчев. Побоят над него се случи на 21 август миналата година пред стадион "Георги Аспарухов", където се намират офисите на клуба - на улица "Тодорини кукли" в София. Мъжът беше нападнат от неизвестни лица, които с железа нанесоха брутални удари по тялото и главата му. Бързата намеса на негови колеги и на съвсем случаен минувач, който разхождал кучето си в района, спряла издевателството срещу Вълчев. Веднага след това той бил откаран в УМБАЛ "Царица Йоана - ИСУЛ", където

пристигнал

в безсъзнание

Медиците установили, че черепът му е счупен на четири места, има и счупени ребра и други травми. Дни наред имаше и опасност за живота му. Покушението върху мъжа шокира всички негови колеги и близки. Появиха се дори и кадри, на които се вижда как двамата биячи бягат с тъмен автомобил към бул. "Ботевградско шосе".

Криминалисти веднага започнаха работа по случая. Основната версия, която се лансира и до днес, но така и не е обявена за категоричната, бе, че нападението е извършено от привърженици на една определена група от феновете на "Левски". Стигнали до този извод, след като станало ясно, че от година и половина Вълчев

получавал заплахи

Като причина за побоя разследващите смятали, че бил официалният магазин на клуба, който бил върнат на новото ръководство. До онзи момент той се контролирал от феновете, които не били доволни от решението. Това означавало, че оттук насетне те ще получават много малка част от печалбите.

Феновете на Левски категорично отрекоха да имат общо с побоя на маркетинговия директор. Председателят на Националния клуб на привържениците Степан Хиндлиян веднага проговори, след като започнаха да се лансират версиите, че недоволни от разпределението на парите от маркетинг в "Левски" фенгрупи са отговорни за атаката.

"Глупав и елементарен опит да бъде насочено вниманието към организацията на привържениците с този изключително брутален инцидент, който ние тежко осъждаме - обясни Хиндлиян пред медии. - ПФК "Левски" не разпределя пари към фенклубовете. Това е тежка спекулация. Реално, откакто е сменена собствеността, има друг маркетингов екип, който се занимава с тази дейност."