Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Делото бе гледано от специализираните съдилища в София, сега е ред на Върховния съд
Делото бе гледано от специализираните съдилища в София, сега е ред на Върховния съд

Прокуратурата е внесла протест срещу оправдателните присъди на апелативния специализиран съд по делото "САПАРД". На 27 февруари т. г. 3-членен състав с председател Веселина Вълева и членове Румяна Илиева и Красимира Райчева призна Марио Николов и още 7 подсъдими за невинни. Той потвърди оправдателните присъди, наложени на 30 май 2017 г. от съдия Мария Кавракова от спецсъда в София.

Делото е второ, свързано с програмата САПАРД. То е за източване на над 14,5 млн. лв. Първото се водеше за пране на пари и приключи окончателно с оправдателни присъди.

Първоначално материалите бяха по едно разследване, но то бе разделено, което според част от магистратите довело до "изначален доказателствен дефицит".

Протестът е внесен в петък, но мотивите за него се очаква да станат ясни във Върховния касационен съд (ВКС). Обвинителната теза е, че  парите са били източени чрез документи за закупуване на стари машини за преработка на месо от Германия, които били представени за нови. Впоследствие за тях били получени субсидии по САПАРД.

Според апелативните съдии по делото няма доказателства за престъпна група, която да е вършила документни престъпления от август 2002 г. до декември 2005 г. Те приемат становището на защитата, че за двама от подсъдимите - Лазарина Георгиева и Иван Иванов, давността е изтекла още през пролетта на 2018 г. и делото срещу тях е прекратено.

То се води из цивилните и специализирани съдилища вече 12 г. По него бяха правени поръчки за правна помощ до Германия и Швейцария.

Според юристи заради кризата с коронавируса делото във ВКС едва ли ще бъде насрочено по-рано от юни или юли тази година.