Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Желязков. Кадър БНТ
Росен Желязков. Кадър БНТ

Не поставяме областните градове под карантина, новите мерки нямат нищо общо със ситуацията в Банско. Това заяви по БНТ министърът на транспорта Росен Желязков. Той поясни, че КПП-ата ще могат да се преминават с документ за месторабота, или с документи за командировка, а там те ще се проверяват. Така ще спре безцелното пътуване през уикенда, ще намалеят пътуванията с организирани автобусни превози. Тези мерки няма да са последни, каза той и припомни, че е било известно, че след 100 заболели мерките се затягат. Сегашните може да се смята, че вече са в сила,каза той и призова работодателите бързо да издават документи.

По повод командировките, той поясни, че има системи в икономиката, които изискват физическо присъствие. Иначе сегашната ситуация доказала, че голяма част от икономиката работи дистанционно. Друг бил въпросът, че се установява, че 20% от хората вършат 80% от работата, но това ще бъде анализирано след кризата.

По повод българите в чужбина, той заяви, че България е предприела подхода да прибере хората си, както и да изпрати чужденците. Докато Сърбия е призовала сърбите, които са зад граница, да си стоят където са. По повод хората с двойно гражданство Желязков заяви, че това създава проблеми. Поясни, че България съдейства на германци в Индия да се приберат към Европа.

По повод зелените коридори, той каза, че голяма част от европейските държави започнали да се държат непредсказуемо, да прилагат национални мерки като затваряне на граница, без да предоставят информация. На онлайн съвета на министрите на транспорта са договорени коридори по трансевропейската транспортна мрежа. Те са кръвоносната система за пренос на товари, и условие европейският икономически механизъм на функционира. Ако икономиката работи, то тя ще осигури функционирането на здравната и социалната системи, каза Желязков. Той обаче прогнозира, че струпванията по границите ще продължават, няма държава, която да се откаже от национални мерки за защита. Най-важната артерия минава през Сърбия, в постоянен контакт съм с колегата си, планираме да направим посещение на Калотина.