Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йорданка Фандъкова СНИМКА: Архив
Йорданка Фандъкова СНИМКА: Архив

От утре спират да се движат автобусите до планината Витоша, а парк "Врана" се затваря за посещения. За да се ограничи разпространението на заразата с коронавирус София въвежда допълнителни ограничения - преустановяват се посещенията в паркове, градски градини, на детски и спортни площадки.

"Настоятелно моля, хората над 60 години да пазаруват хранителни стоки и лекарства до 10,30 ч. Те са най-уязвимата група на заболяването и нашата препоръка към тях е да излизат от домовете си само при необходимост. Напомням, че за всички самотно живеещи болни хора, че ние осигуряваме доставка на стоки от първа необходимост и лекарства до дома им", казва столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Все още не е ясно къде точно ще са разположени контролно-пропусквателните пунктове в града, но вероятно те ще са на входвете и изходите на столицата.

Заради големия интерес от фирми и граждани, които искат да дарят средства в подкрепа на усилията за справяне със заразата, Столичната община разкри дарителска сметка.

"Всички средства, които получим, ще използваме да осигурим дейностите по снабдяване с храна и лекарства на самотно живеещи болни възрастни хора и други социални дейности, както и за дейността на лекарите, медицинските сестри, санитари и персонал на общински болници, които ще се грижат за заразени с COVID-19", уверява Фандъкова.

Всички софиянци, които искат да бъдат доброволци и да подпомагат дейностите на общината за овладяване на разпространението на коронавирус, могат да се записват на телефона на контактния център на Столична община – 0700 17 310. Те трябва да оставят трите си имена, ЕГН, телефон, адрес, информация за професията им и в коя сфера могат да бъдат полезни.

"До момента се справяме със собствени сили, но трябва да сме готови да реагираме и при влошаване на ситуацията", уточнява столичният кмет.

"Благодарим на всички граждани, които спазват ограниченията. Това е начинът по-бързо да се върнем към нормалния си начин на живот", казва още Фандъкова.