Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И кметът неразположен: Трудно ми е да говоря

"Трудно ми е да говоря". Това заяви по телефона пред "24 часа" кметът на Карнобат Георги Димитров и призна, че се чувства неразположен.

В града бе регистриран първият случай на корона вирус, който бе докаран от 39-годишна жена, завърнала се от Банско. Там работила като готвачка в ресторанта на хотел, който е собственост на концесионера на пистата, където бяха регистрирани и други два случая на заразени с COVID-19 англичани.

25 са били контактните лица с нея. Те са издирени и всички са поставени под задължителната карантина, а покрай тях още толкова са се изолирали доброволно.

Според кмета Димитров повечето контактни на жената са били от Карнобат, другите са от Банско. Преди да излязат пробите тя не е пътувала в Бургас. От години карнобатлийката се хващала на работа в зимния курорт, за да си помогне. Гледала и малко момченце

Жената потърсила лекарска помощ след като разбрала, че колежката й е заразена, после се почуствала зле и развила типичните за корона вируса симптоми. Първата проба за корона вирус била отрицателна, но втората се оказала положителна. Сред контактните с жената бил и личният и лекар в Карнобат.

 Тя бе настанена в Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас, а междувременно в града се чуха гласове против защо я приета там.

"Причината е, че в Карнобат няма инфекциозно отделение, а най-близкото е в Бургас", обясни кметът.

   Заради корона вируса община Карнобат започна пълна дезинфекция на всички пътища в града и особено на тези, по които се предполага, че е минала жената преди да бъде настанена в болница. Със заповед на кмета Георги Димитров бяха забранени разходките из всички паркове, струпването на много хора на едно място и ползването на паркингите само по предназначение. Ограничителните мерки включват и временно спиране на достъпа на граждани до касите в центъра за административно обслужване за плащане на местните данъци. На собствениците на хотели беше препоръчано да ограничат или преустановят настаняването на хора, а на предприятията да наложат строг пропусквателен филтър.