Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави със специалната  награда на Съюза на издателите
 в конкурса “Черноризец Храбър” през 2010 г.
Слави със специалната награда на Съюза на издателите в конкурса “Черноризец Храбър” през 2010 г.

През годините е заплашван, но не спира да работи

“Аз съм в голяма степен емоционален и рядко се оставям на страха да ме цензурира. Имал съм момент, когато съм се чудил къде да преместя леглото вкъщи, изчислявайки какви опустошения би направила ударната вълна при един взрив пред входната врата.” Това казва в интервю през февруари 2008 г. Слави Ангелов.

През годините е заплашван неведнъж, но никога не е спекулирал с това, не го е и криел.

Като криминален репортер той пише за най-големите престъпления в ново време - за убийства, атентати, отвличания, кражби, корупция, злоупотреби и др.

Трудно е да се преброи колко нощи е изкарал на местопрестъпленията наред с криминалистите, които работят по “горещи следи”, за да информира хората за това, което става по улиците, в чейнджбюрата, в домовете и къде ли още не. Слави винаги е имал една цел - да се знае истината, да се вдигне завесата на тъмната страна от живота.

“Имал съм много заплахи, свързани с хора, които наистина са били брутални. Но и друг път съм казвал, че когато някой те заплашва открито, той просто се разтоварва, а в действителност няма конкретни намерения към теб”, коментира Слави, щом го питат за опасностите в работата му.

Бруталните бандити по правило предпочитат анонимността, маските.

Една от заплахите срещу Ангелов през годините е по повод материали, които пише за наркотиците и Поли Пантев, убит на остров Аруба на 9 март 2001 г.

Около 2 г. след

заканата, че ще

му “счупят

краката” ,

мъж, осъден за отвличане срещу откуп и убийство, казва на свой приближен, че ще “предизвика много сериозен физически проблем” на Ангелов. Слави преодолява ситуацията с помощта на колеги и не спира да работи. Твърде често, когато криминалният репортер пише за престъпления, му се налага да говори и с жертвите, и с нападателите им.

Да се среща очи

в очи със

заподозрени,

с осъдени,

с настоящи и бивши затворници, с мъже с дълги кримидосиета.

“Имал съм контакти с такива хора (с престъпници - бел.ред.), няма как. Но съм се стремял да спазвам някаква дистанция”, казва Слави, след като излиза първата му книга: “9 милиметра”.

Той е от журналистите, които могат “да работят на терен” като полицаите и следователите. Които търсят нови предизвикателства и не се оставят “на течението” на живота. След първата си книга Слави споделя: “Организираната престъпност продължава да ми е интересна, но на друга плоскост - искам да я пипна, да усетя вкуса ѝ, мириса ѝ - тогава може да излезе нещо истинско и различно”.

Аналитичните топкоментари на Ангелов

Аналитичните коментари по наболели въпроси от деня на Слави Ангелов винаги са били рекордно четени и са получавали широк обществен отзвук.
Едни от последните му анализи засягат въпроси от всякакви сфери.
“Ефбет” - афера, достойна за сериал, подценена от служби, прокурори и продуценти:
“Измамените от компанията клиенти били стотици хиляди, а публикации дори свързват собствениците на “Ефбет” с няколко тежки криминални престъпления – взрив и убийство в София.”
Опасно е масовият зрител да решава на референдум за еврото:
“Българите са нащрек дори когато почиват, защото са с денонощно усещане, че във всяка секунда някой се опитва да ги прецака. И това не е просто усещане, а горчива реалност. Защото в последните 30 години във всяка сфера на живота като от епицентър на коронавирус ни заливаше зараза от тарикати и олигарси, заради които удобно се променяха закони, нарушаваха се правила, затваряха се очите и ушите на службите, купуваха се прокурори и съдии. Деморализира се обществото и ценностната система на масовия зрител се изврати.
Затова масовият зрител днес няма опорна точка и е нормално да не си дава сметка, че в този тъмен и кървав тунел на преход от комунизма Европейският съюз бе нещо като пътеводна светлина за излизане от мрака.” 

Стотици са публикациите на Ангелов с рекорден брой четения
Стотици са публикациите на Ангелов с рекорден брой четения

4 Убийствата на 18-годишната Андреа и 7-годишната Кристин и вината на социалните служби;
4 За превозвачите като свещени крави;
4 Как пловдивски роми станаха интелигентни шизофреници;
4 15 лумпени в черно, които разплакаха дори Стоичков:
“Фенове нацисти винаги е имало и винаги ще има... Феновете нацисти са използвани в годините у нас и от политически сили, и от актуалните към момента икономически кръгове. Всеки, който има кеш и е мутра по душа без естетически задръжки, ползва момчетата в черно. Има лоши хора, които са постоянно абонирани за нацистките агитки. Средата в България в момента е чудесна за съществуването им.”
4 Мъжете жени в “Референдум” с Волен Сидеров;
4 Стига депутатска милост за жестоки убийци!;
4 Най-добре е сами да пестим за пенсия, иначе - на хляб и вода;
4 Само хакерите не ваканцуват през лятото;
4 Бойко Борисов, Данаил Кирилов и шефа на затворите. Кой е добрият, кой лошият, кой глупавият?
4 “Атака” гостува пак на “168 часа” - значи работим!
“Ако смятате, че “Атака” и партийната телевизия вече не организират наказателни акции и са спрели да раздават справедливост по техния маниер, познат от нощните операции по ул. “Г. С. Раковски” в София срещу дрогата, клекшоповете и студентите от НАТФИЗ, жестоко се лъжете.
Последната акция бе в редакцията на вестник “168 часа”. Ново в стила бе само, че не участва лидерът Волен Сидеров.
Екипът на “168 часа” никога не сме отказвали среща и разговор на никого. Дори и на мутри, които в годините на прехода поръчваха убийства. Влизали сме във всевъзможни рискови ситуации в името на работата – да казваме всеки ден какво се случва в държавата, какво не трябва да се случва и какво трябва да се направи за промяна към добро. И това е широко известно. Никога не сме се крили под пластмасови маси, зад дузини охранители и депутатски имунитет.
Партийният тв екип дойде да ни търси сметка защо на първа страница на предишния брой на в. “168 часа” сме си позволили до заглавието “Живот на субсидия: Милиони само за обещания” да сложим снимката на техния лидер Волен Сидеров.
4 Ученикът “терорист” и комплексарската ни държава;
4 Идва ли джаз в политиката след Веско Маринов?;
4 Кой ще се натъжи от гладната стачка на Миню Стайков?:
“Неприемането на храна се използвало в Индия много често като крайна, последна мярка на кредитор срещу длъжник. Човекът, дал необмислено заем, дори лягал да гладува директно пред входната врата на къщата на длъжника и ако издъхнел, неиздължилият се индиректно се превръщал в негов убиец, като носел последствията от това.”
4 Уникално: На Местан за смърт върнаха книжка, на Банева за ранен я отнеха;
4 Дано “Св. Ал. Невски” никога не гори, Дядо Добри бе най-щедрият му дарител;
4 Всички имоти са “евтини”, а нотариусът къде е в схемата?;
4 И в аферата с евтини апартаменти имало добри и лоши герои;
4 Много “уважавани” лекари в грозната афера с инвалиди;
4 Защо нямаме простак на годината? Ощетяваме толкова много българи.

Десетки студенти по журналистика останаха в професията заради мотивацията, която им даде Слави Ангелов в създадената преди години от него академия “168 часа”.
Десетки студенти по журналистика останаха в професията заради мотивацията, която им даде Слави Ангелов в създадената преди години от него академия “168 часа”.

Най-силните разследвания на журналиста

l Документално разследване за бандата за отвличания Наглите, което излезе в книга през пролетта на 2010 г. Седем от членовете на бандата са осъдени и вкарани в затвора.
l Поредица за отвличания срещу откуп - “Разкритите отвличания” (ноември 2009 г.). В нея се разказва за малко известни случаи, при които МВР е използвало основно агентура, за да хване похитителите.
l В поредица “Бегълци в Кения” Слави разказва историята на Красен Тенев от Шумен, който има 11-годишна присъда у нас, но изчезва и се крие с украински паспорт в Кения.
l Поредица “Ченге под прицел”, в която се разказва как полицаи, из успяват да се измъкнат при опасни ситуации, докато разследват големи афери.
l Поредица за бандата Килърите, осъдена за 2 убийства - на адвокат и бизнесмен през 2009 г., палежи, побои и други престъпления. Босът и един от поръчителите на убийствата са осъдени на доживотен затвор.
l Поредица за пожара във влака Кардам - София, избухнал на 28 ноември 2009 г.
l Поредица “Бягство”(август 2008 г.), в която се разказва за семейство на бивш военен, което 8 г. се крие в предградията на градче в Южна Германия от банда фалшификатори.
l Поредица “Лицата на Стоев - на светло и в тъмното” с автентични истории за застреляния Георги Стоев.
l Поредица “Защо държавата трябва да помогне на МВР” за бизнеса с отвличанията и отговора на държавата. Излиза през април 2008 г.
l Поредица “Убити наемни убийци” (ноември 2004 г.), в която освен за убити наемни убийци се разказва и за тези, които организират атентатите.
l Поредица за задигнати 600 кг кока на колумбийския картел, които са били разпродадени у нас. Тя започва да излиза през май 2003 г.

l Слави е автор на материали на смъртта на сестрите Росица и Христина Белнейски, на десетки текстове за организираната престъпност, коментари за корупцията и др.
l През 2007 г. излиза книгата му “9 милиметра”. В нея са разказват 73 истории за различни хора и случки - за Илия Павлов, Филип Найденов - Фатик, Поли Пантев, Косьо Самаковеца, Георги Илиев и др.
l През декември 2009 г. е издадена книгата “Взлом”. В нея се разказва за едни от най-големите кражби и банди в ново време. На 29 март 2010 г. излиза и книгата за Наглите.

Прави всичко със страст, всяко хоби превръща в изкуство

Влюбен в детайла и красивото, той прекарва часове наред, за да
усъвършенства всяко от увлеченията си

Той е разследващ журналист, главен редактор на в. “168 часа” и сп. “Космос”, автор на книги, отскоро е мениджър на видео и телевизионни проекти на “Медийна група България Холдинг”, продуцент на телевизионното предаване по БНТ “Тренди”.
Иска да е перфекционист във всичко. И много, много често го постига. Такъв трудно се среща, ако ще и с години да търсите. Освен че има впечатляващо със смелостта си перо, той изпипва всичко до съвършенство - Слави е добър тенисист, скиор, гмуркач, фотограф, професионален пътешественик, гурме говач, режисьор, оператор и продуцент. И много успешен преподавател по журналистика - преди години направи академия “168 часа”, която събра десетки студенти по журналистика от цяла България. Много от тях влязоха и останаха в професията заради Слави. 

Слави е страстен скиор.
Слави е страстен скиор.

Някога започва като стажант във в. “Континент”, където за кратко през 1996 г. се появяват Валери Найденов и Венелина Гочева. Година по-късно, когато те се връщат обратно в “24 часа”, Слави получава покана за работа в криминалния отдел.
По времето на големите отвличания в България той контактува и помага на семействата на жертвите, а Наглите използват обяви в “24 часа”, за да поставят своите условия. Издава може би най-впечатляващата книга за тези отвличания. Част от историите влизат в сериала “Под прикритие”, където той е един от консултантите.
Поема в. “168 часа” - седмичник, който след месец навършва 30 години. Научава екипа си да разказва добре истории и да търси различен ъгъл за случващото се около нас.
Негова е идеята да се възстанови списание “Космос”, което само за година нов живот на пазара достигна тираж от 20 хиляди бройки.
Сам се увлича в заснемането на клипове, на документални филми. Става продуцент на телевизионното предаване “Тренди” по БНТ. Прави няколко документални филма, които предстои да излязат на екрана на Нова тв.
Как успява да е добър в толкова разнообразни неща?
Умее да превърне всяко едно хоби в изкуство. Влюбен в детайла и красивото, той прекарва часове наред, за да усъвършенства всяко от увлеченията си.
Бяга от стреса в дълбокото - обожава да се гмурка. И ако някой си мисли, че той избра лесния начин с бутилка кислород на гърба, много се лъже. Той избра фрийдайвинга. Тоест с глътка въздух се спуска на десетина и повече метра надолу. А в царството на голямото синьо е истински джентълмен. Ако уцели с харпун някоя беззащитна рибка, иска да са наравно - докато я гони, да се бори с недостига на въздух, а не да е въоръжен до зъби с кислород и просто да си стреля.
След бомбите, куршумите, разследванията под водата той попада в един друг съвършен свят, в който властват тишината и красотата. Но Слави не е човек, който ще запази тази приказка само за себе си. Той упорито започна да се учи да снима под вода и днес разполага с един от най-красивите архиви. 
Гмуркането и кулинарията са сред любимите му занимания извън журналистиката.
Гмуркането и кулинарията са сред любимите му занимания извън журналистиката.

Ентусиазмът му не секва и през останалите сезони. Тенисът и ските също са му страст. Имаше години, когато всеки ден рано сутрин, почти по нощите, отиваше на тенискорта и там постигна впечатляващи умения. Същото стана и на снежната писта. Техниката му вече е такава, че екстремните му видеа от пистите светкавично обикалят социалните мрежи.
Снимането за Слави е друга голяма слабост. Започна с фотографията, но бързо се увлече и започна да прави видеа. След работа учеше, снимаше и след няколко години стана оператор, който по нищо не отстъпва на професионалистите. Затова и филмите му са вълнуващи - мисли как да реализира всеки кадър, иска не само да е оригинален, а и да предизвиква емоции.
Изборът на музика е негова тясна специалност - винаги постига невероятна сплав между звук и картина.
Част от сюжетите Слави черпи от пътувания. Като истински професионален пътешественик той се интересува от всичко, но висшата кулинария му е истинска страст.
В редакцията никога няма да забравим как преди много години се опитваше да сготви съвършения октопод. Все нещо не се получаваше. Един ден много развеселен ни каза как след поредния провал отишъл в любимия си ресторант, поръчал си октопод, влязъл при готвача с камера и го помолил да го сготви пред него. Изумителното е, че към храната е стриктен както към всичко останало. За всяко меню той старателно се подготвя с подходящите подправки и докато не ги открие, дори не си и помисля да влезе в кухнята.
След това обикновено се получава истински гурме шедьовър, заснет на видео по майсторски начин.
И ако някой се пита как му стига времето за всичко това - освен управлението на две издания, снимането на множество филми и реклами, отговора го дава самият Слави. За него всичко е в таланта правилно да подредиш приоритетите си, да отсееш важните неща от маловажните и винаги да имаш подръка здравословен, красив и зареждащ изход от стреса.