Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При болно гърло и от коронавирус вземете след закуска лимон Проф. Тодор Кантарджиев КАДЪР: bTV

Днес англичанин с болна от коронавирус дошъл в наш курорт

Болшинството от пациентите с коронавирус са в добро състояние

Днес случаите с коронавирус станаха 51. Високият процент са хора, които са били в чужбина, в Западна Европа. Една малка част от пациентите са контакти на тези, а малка част не сме открили, въпреки големи усилия. По време на антракса преди 20 г. полицията също оказваше съдействие. Това каза пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Загубихме двама много възрастни пациенти и в много тежко състояние. Първа почина съпругата на болния мъж. Тя в болницата изпада в безсъзнание, колегите от "Пирогов" са я интубирали. При възрастни хора най-важното е дихателната реанимация. Колегите лекари това го знаят, всяка година са стотици до хиляди случаите на интубация", каза той.

"Болшинството от пациентите са в добро състояние, засега нямаме пациент в критично състояние. Най-младият пациент е 4-годишен. Децата са пощадени, бебетата абсолютно. Най-голяма е смъртността на пациентите над 70-годишна възраст, по-малка е тази над 60. Всичко за детето е организирано, децата се хоспитализират заедно с родителите си. Родителят трябва да е 14 дена в карантина. До завчера беше доброжелателна, сега е задължителна. Трябва да докажем, че сме сериозна нация", добави Кантарджиев.

"При коронавируса повечето пациенти са възрастни, проблемът е че лечението е дълго. Когато част от възрастните са на асистирано и командно дишане, мускулатурата на възрастният човек отслабва", каза още той.

На въпрос дали е вярно, че симптом на коронавируса е да няма температура Кантардижев каза: Защо в цял свят се мери температурата?

"За разлика от грипа коронавирусът се развива най-малко 4 дена, първо хрема, гърло. Много важно е човек, когато го заболи гърло веднага да вземе мерки - след закуска лимон, включително и за коронавируса. Поради особеностите на този мутирал вирус засяга дълбоките отдели на дихателната система. При първи симптоми трябва да се вземат мерки, не големи количества парацетамол", добави професорът. 

"Във Франция има прекалено малко случаи, за да се нарича доказателствена медицина. Такъв доклад е китайският. Пратих го на всички приятели", добави Кантарджиев.

"Млад човек, здрав човек, от коронавируса има хрема. Ако има пневмония - не е за болница. Леките случаи се лекуват вкъщи. Срещу болките по мускулите, срещу главоболието - противовъзпалителни, лекарства за понижаване на температурите. Както се лекува грипа, така се лекува и леката коронавирусна инфекция", добави той.

"Случаите още са малко, но доказват, че този вирус е в нашето общество. Правителството предложи по-слаби мерки, но хората не ги спазват. Не сме само българите. Днес един англичанин, сестра му била болна, но това не му попречило да дойде в наш курорт. 

"В Габрово възрастна жена й беше изтеглена събрана течност, след която тя рязко се подобри, скоро ще бъде напълно здрава. Другата млада жена в болницата в Габрово скучае, защото нищо й няма.

"Предвидили сме 10 000 теста, появяват се на пазара и по-бързи.