Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спори се дали е опасен обупрофенът за болните от коронавирус.
Спори се дали е опасен обупрофенът за болните от коронавирус.

По WhatsApp се разпространяват смущаващи новини за евентуалната връзка между ибупрофен и тежкото протичане на заболяването от "Ковид-19".

Здравният министър на Франция Оливие Верат съветва да се внимава с ибупрофена, защото лекарството размножава вируса в клетките на заразените с коронавирус.

Университетската болница във Виена обаче е на друго мнение: това е фалшива новина. 

В гласовото съобщение, което в момента се разпространява чрез WhatsApp, говори жена. За една минута и 41 секунди тя твърди, че се чула по телефона с приятел, който работи в университетската болница във Виена. По думите й там са направили „някои изследвания“ за това защо вирусът има толкова тежки последици в Италия.

"Установено е, казва въпросната жена, че хората, които са докарани с тежки симптоми в клиниката, са приемали преди това вкъщи малко или много ибупрофен". После се съобщава: "в лаболатория е доказано, че ибупрофенът е размножил вируса". Затова лекарите в университетската клиника съветват да не приемате ибупрофен; вместо това трябва да приемате други лекарства за облекчаване на болката. Подателят на това послание моли да се разпространи новината.

Медицинският университет във Виена веднага реагира на това. В Twitter се описва това така: „всичко за предполагаемите резултати от изследванията на Виенската университетска болница във връзка с ибупрофен и "Ковид-19“ е фалшива новина, която няма никаква връзка с хаштага #MedUniWien“.

Но ако всичко това е само слух, защо тогава френският здравен министър Оливие Веран изрично предупреждава за употребата на ибупрофен? Веран написа в Twitter в събота, че категорично препоръчва употребата на парацетамол, защото ибупрофенът може да затрудни хода на заболяванията с "Ковид-19".

Препоръката на министъра не се основава на предполагаемите резултати от изследванията във Виена, а на статия, публикувана преди три дни в реномираното специализирано списание "Lancet". Там пише, че трима лекари посочили, че лекарствата, които инхибират клетъчния рецептор АСЕ, могат да влошат хода на "Ковид-19".

Идеята: на клетъчната повърхност има така наречените АСЕ рецептори, към които се свързва АСЕ ензимът. Именно тези рецептори коронавирусът използва за проникване в клетките. АСЕ инхибиторите прехващат АСЕ ензима, АСЕ рецепторите остават свободни и вирусите могат да проникнат по-лесно. Клетките дори могат да увеличат броя на рецепторите, когато ензимът е в капан. Това би дало повече шанс на вирусите да влязат в клетката.

Според непотвърдена хипотеза ибупрофенът има подобен ефект. Все още обаче не е проверено дали това е вярно.

Статията на списание „Lancet“ е формулирана само като хипотеза. Тъй като броят на участващите пациенти е твърде малък, е трудно да се направи сериозно и всеобхватно научно проучване: изследователите разглеждат хода на заболяването на 32-ма китайски пациенти, починали в интензивното отделение през последните няколко седмици. Така че на база от данните не може да се направи ясен и категоричен извод.

Освен това не е проверено на клетъчно ниво дали ибупрофенът всъщност води до това вирусът да може да проникне по-лесно в клетките.

Всъщност приемът на лекарства винаги трябва да се обсъжда с лекар преди да стане късно за лечение и помощ, коментира немското списание Welt.